02/08/2023 | Yazar: Selma Koçak

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Rasha Younes aktarıyor: HRW Lübnan’da LGBT’lerin çevrimiçi hedef gösterilmelerini raporladı.

"LGBT karşıtı söylem, Lübnan’da temel hakları baltalıyor" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Haziran 2020, Beyrut Pride

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) Rasha Younes’un “Anti-LGBT Rhetoric Undermines Rights in Lebanon” başlıklı yazısını Selma Koçak çevirdi.

Son zamanlarda eşcinselleri hedef alan şiddet çağrılarıyla gündeme gelen Lübnan’daki bir Hizbullah liderinin, Cumartesi günü yaptığı eşcinsel karşıtı açıklamalar, lezbiyen, gey, biseksüel ve translar (LGBT) arasında panik ve dehşete yol açtı.

Lübnan’daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah eşit evliliği “cinsel sapkınlık” olarak tanımladı ve eşcinsellerin varlığının “topluma bir tehdit” olduğunu söyledi.

Nasrallah, 22 Temmuz’da açıkça geylere ve lezbiyenlere karşı şiddet çağrısı yapmış ve insanları kışkırtmıştı. Eşcinsellerin öldürülmeleri gerektiğini söylemiş ve halkı geyleri tanımlamak için aşağılayıcı kavramlar kullanmaya ve “eşcinselliğin herhangi bir sınır tanımadan, gerekli tüm araçları kullanarak karşısında durmaya” çağırmıştı.

Lübnan’da zaten büyük risklerle karşı karşıya yaşayan LGBT’ler, 22 Temmuz’da yapılan bu açıklamaların ardından çevrimiçi tacize ve ölüm tehditlerine maruz kaldıklarını bildirdiler.   

Beyrut’un güneyinde, banliyölerde yaşayan bir gey bana, Nasrallah’ın açıklamalarından sonra Grindr üzerinden bir tehdit mesajı aldığını söyledi. Mesaj şöyle: “Sizi bulacağız ve teker teker ifşa edeceğiz. Elimizde fotoğraflarınız, konuşmalarınız ve numaralarınız var ‘ibneler’. Bu platformu uzun zamandır izliyoruz ve tüm veriler elimizde. Şimdi eyleme geçme vakti.”

Arkadaşlık uygulamasının savunuculuk kolu olan Grindr for Equality Direktörü Jack Harrison-Quintana, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne, Lübnan’da yaşayan kullanıcıları bu tür tehditlerden korumak için Grindr’ın derhal harekete geçtiğini ve önlem aldığını duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu yıl LGBT’lerin çevrimiçi hedef gösterilmesinin sonucu olarak yaşadıkları şantaj, ifşa, aile şiddeti ve Lübnan Güvenlik Güçleri tarafından tutuklanma gibi ihlalleri raporladı.

Lübnan Hükümeti, İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi Haziran 2022’de yayınlanan hukuka aykırı bir yönergeyle LGBT etkinlerini fiilen yasakladı. Bu yönergenin askıya alınmasına yönelik bir mahkeme kararının ardından, Kasım ayında Mevlevi “eşcinsellikle ilgili ya da eşcinselliği ele alan her türlü konferans, etkinlik ve gösteriyi” yasaklayan ikinci bir yönerge yayınladı. Lübnan’da güvenlik güçleri 2017’den beri toplumsal cinsiyet ve cinsellikle ilgili insan hakları etkinliklerine düzenli olarak müdahale ediyor.

Lübnan hükümetinin, LGBT’lere yönelik ayrımcı yasaları ve politikaları iyileştirme konusundaki başarısızlığı ve güvenli güçlerinin LGBT’leri şiddetten koruyamaması, LGBT’lere yönelik şiddeti daha da körüklüyor ve LGBT hakları konusundaki aktivizmin bastırılmasına hizmet ediyor.

Her şeye rağmen Lübnan’da LGBT aktivizmi devam edecek. Hükümet ve hükümet dışı aktörlerin LGBT’ler ve hak savunucuları için ifade ve toplanma özgürlüğünü desteklemesi ve temel insan haklarını baltalamaması gerekiyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam