22/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi’ne nefret suçu ve nefret söyleminin AB ceza hukukuna dahil edilmesi çağrısında bulundu.

"LGBTİ+’ların AB genelinde tam olarak korunmasını istiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi'ne nefret suçu ve nefret söyleminin AB ceza hukukuna dahil edilmesi çağrısında bulunan bir raporu kabul etti. Rapor 18 Ocak Perşembe günü 397 lehte, 121 aleyhte ve 26 çekimser oyla kabul edildi.

GCN İrlanda’nın aktardığına göre; halihazırda nefret suçu ve nefret söylemi, her AB üyesinin ceza hukukunda farklı şekillerde yer alıyor. İrlanda'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde ise insanları nefret suçu ve nefret söyleminden korumak için yürürlükte olan bir mevzuat bile bulunmuyor ya da LGBTİ+’ları dışlarken yalnızca belirli grupları koruyan hükümler bulunuyor.

“Büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz”

Los Angeles Blade’de yer alan habere göre; İrlanda Ulusal LGBTİ+ Federasyonu, Parlamento üyelerinin raporu kabul etmesini şöyle değerlendirdi:

"Avrupa Parlamentosu'nda bugün yapılan, nefret suçu ve kışkırtmanın AB çapında yasalara eklenmesi çağrısında bulunan ezici oylamayı büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. LGBTİ+’ların AB genelinde tam olarak korunmasını istiyoruz."

Oylama öncesinde İspanyol Parlamento Üyesi ve Raportör Maite Pagazaurtundua ise şunları söyledi:

"Nefret söylemi ve nefret suçuyla mücadele için kapsamlı bir Avrupa yasal çerçevesinin eksikliğinin yanı sıra, nefretin normalleşmesinin çok hızlı bir şekilde geliştiği yeni sosyal dinamiklerle karşı karşıyayız. Konsey'den, her zaman orantılılık ilkesi doğrultusunda ve vatandaşların ifade özgürlüğünü güvence altına alarak, AB düzeyinde nefret suçu ve nefret söylemine karşı mevzuata nihayet yeşil ışık yakmasını istiyoruz."


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam