02/01/2021 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için kılavuz, “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” yayında!

"LGBTİ+ öğrencileri aile ve okul kıskacına karşı nasıl korumalı?" yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için kılavuz yayınladı. Cinsellik Eğitmeni ve Danışmanı Efsun Sertoğlu’nun hazırladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunda LGBTİ+ öğrencilerin haklarını aile ve okul kıskacına karşı korumak için eğitimcilere öneriler yer alıyor.

Toplam 92 sayfadan oluşan kılavuzun kapak görseli ise Kaos GL’den Aslı Alpar’a ait.

Kılavuzda LGBTİ+ çocukların haklarına, ihtiyaçlarına ve onları desteklemek için eğitimciler olarak sorumluluklara odaklanılıyor. LGBTİ+ öğrencilerin yaşadıklarının yanı sıra, eğitimcilerin atabileceği adımlar, iyi uygulamalar ve temel kavramlar yer alıyor. Kılavuzda ayrıca çok sayıda ek kaynak da öneriliyor.

34-lgbti-ogrencileri-aile-ve-okul-kiskacina-karsi-nasil-korumali-34-yayinda-1

Kılavuzda neler var?

Kılavuzda yer alan bölümler şöyle:

*Giriş

*Başlarken

*Nasıl Bir Eğitimci?

*Kapsayıcı Eğitim

*Kendinizi Değerlendirin

*Kendinizle Çalışın

*Kavramlar Sözlüğü

*LGBTİ+ Çocuklar Ne Yaşar?

*LGBTİ+ Öğrencileri Kapsamak ve Desteklemek: Neler Yapabilirsiniz?

*Okul Çalışmaları: Neler Yapılabilir?

*Öğrenciniz Size Açıldığında…

*Trans Öğrencileriniz İçin Neler Yapabilirsiniz?

*Sık Sorulan Sorular

*Ekler

*Kaynakça ve Önerilen Kaynaklar

“Eğitimciler olarak sorumluluğumuz, LGBTİ+ çocukların haklarını aile ve okul kıskacına karşı korumaktır”

Giriş bölümünde kılavuza dair şöyle deniliyor:

“LGBTİ+ çocuklar, yaşamlarının erken dönemlerinden itibaren, toplumsal hayatın hemen her alanında sistematik şekilde görmezden geliniyor, kabul görmüyor, dışlanıyor, ötekileştiriliyor, aşağılanıyor, baskıyla normlara uydurulmaya çalışılıyor ve ayrımcılığa maruz bırakılıyorlar. Bütün bunlar çocuğun insan haklarının ihlali ve şiddettir. LGBTİ+ çocukları tüm bu sistemin içinde yalnız ve desteksiz bırakmamız kabul edilemez. Tam da bu sebeple, eğitimciler olarak sorumluluğumuz, LGBTİ+ çocukların haklarını aile ve okul kıskacına karşı korumaktır.

“Okuyacağınız bu kılavuzda, LGBTİ+ öğrencilerin haklarını korumak, ihtiyaçlarını gözetmek, onları kapsamak ve desteklemek gibi konularda eğitimcilere olabildiğince somut önerilerde bulunmaya çalıştım. Bu öneriler, okullarda öğrenciler, eğitimciler ve ebeveynlerle yürüttüğüm kapsamlı cinsellik eğitimlerindeki gözlemlerimi ve deneyimlerimi de içeriyor. Daha önce gerçekleştirdiğim seminerlere/atölyelere katılan kişilerin yorumlarını, önerileri desteklemek amacıyla kılavuza ekledim.  

“Kılavuzu hazırlarken ağırlığı okul ortamına versem de içerikte yer alan temel kavram, bilgi ve önerilerin çocuklarla/çocuklar için okul dışı ortamlarda (yurtlar, sivil toplum kuruluşları, toplum merkezleri, belediyeler vb.) çalışan yetişkinler için de yol gösterici olacağını umuyorum.  

“Kılavuzla ilgili görüş, katkı ve eleştirilerinizi iletmek isterseniz bilgi@kaosgldernegi.org adresine yazabilirsiniz.”

Kılavuzun çevrimiçi haline ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam