06/10/2006 | Yazar: Kaos GL

1954’ten beri yürürlükte olan Hemşirelik Yasası’nda yer alan ‘kadın olma’ şartı hemşire diploması almış erkeklerin mağdur ediyor. Erkek hemşireler eşcinsel oldukları düşünüldüğü için iş bulamıyorlar.

1954’ten beri yürürlükte olan Hemşirelik Yasası’nda yer alan ‘kadın olma’ şartı hemşire diploması almış erkeklerin mağdur ediyor. Erkek hemşireler eşcinsel oldukları düşünüldüğü için iş bulamıyorlar.

KAOS GL

Yasemin Yaşar

1954'te çıkarılan 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nda yer alan ‘Hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiçbir kimse yapamaz’ ibaresine rağmen YÖK tarafından 4 yıl boyunca Hemşirelik Yüksekokulları ve Sağlık Meslek Yüksekokulları'na alınan 35 bin erkek hemşire yasa yüzünden işsiz kaldı.

İlk mezunların Hemşirelik Yasası'ndaki 'kadın' ibaresine takılıp iş bulamadıkları anlaşılınca YÖK yaptığı bu yanlışlığı fark edip 2003 yılında yüksekokulların hemşirelik bölümlerine erkek alımını durdurmuştu.

Eşcinsel oldukları iddia edilip özel sektörde dahi iş verilmeyen erkek hemşireler, şimdi devlet kadrolarına atanmalarının önünü açacak Hemşirelik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Meclis'ten çıkmasını bekliyor.

14 Haziran 2006'da Sağlık Bakanlığı'ndan yetkili kişilerin de katıldığı bir toplantı ile hükümet tasarısı haline getirilen 'Hemşirelik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ şu anda TBMM'nin Sağlık, Aile, Çalışma İşler Komisyonu'nda görüşülüyor.

’Uygulama sadece Türkiye’de var’

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker, erkek hemşirelerin mağduriyetiyle ilgili çıkan haberin her yönüyle Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve YÖK başta olmak üzere ilgili kurumların tüm uyarılara rağmen yanlışı sürdürmede ne denli ısrarcı olduklarını göstermeleri açısından ilgi çekici olmasının yanı sıra çok da üzücü olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin hiçbirinde erkek olan hemşirelere haberde yer alan içerikte bir saldırı hiçbir zaman olmadı. Bu sadece bizim ülkemizde yaşanıyor. Hemşirelik hizmeti, yığınlarla olumsuzluğun yanı sıra bir de erkek hemşirelerimize yöneltilen bu tür suçlamalarla ağır bir yükün altında yürütülmeye çalışılıyor."

’Hemşirelik yasası kaldırılmalı’

Yürürlükte olan ve cinsiyet ayrımı gözeten Hemşirelik Yasası nedeniyle hemşirelik diploması alan 35 bin erkek hemşirenin iş bulamadıklarını ve devlet kadrolarına atanamadığına dikkat çeken Ülker sözlerine şöyle devam etti: "Hemşirelik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasallaşması için 1992 yılından beridir uğraşıyoruz. 1997'de hazır hale getirdiğimiz tasarıyı, o yıldan bu yana tüm çabalarımıza rağmen yasallaştıramadık. Şimdi yeniden Meclis'te. Cinsiyet ayrımına son verilmesi ve hemşireliğin bir meslek olarak kabul edilip, bir mesleki kimliğe kavuşması açısından son derece önemli olan bu kanun değişikliği teklifi bir an önce kabul edilip hayata geçirilmeli, eski hemşirelik yasası kaldırılmalıdır. Bu teklifin yasallaşması konusunda halkımızın desteğini bekliyoruz."

Türkiye'nin utanç tablosu’

Sağlık sektörünün, çağdışı bir yasa ile idare ediliyor olmasının utanç verici bir durum olduğunu ifade eden SES Genel Başkanı Köksal Aydın ise hemşirelik mesleğinin sağlık sektörü içerisinde son derece kritik öneme sahip bir meslek grubu olduğunu ve bu mesleğin çağdaş anlamda görev ve sorumluluklarını düzenleyecek yeni bir yasanın şart olduğunu söyledi. Aydın sözlerine şöyle devam etti:

"Erkek hemşireleri eşcinsellikle itham edip, özel sektörde dahi iş verilmemesi, 35 bin hemşirenin mağdur edilmesi, AB'ye girme yolundaki Türkiye için bir utanç tablosudur. Cinsiyet ayrımcılığı gözeten böyle bir yasa ile bu meslek grubu daha fazla geçiştirilemez. Dolayısıyla bu yasanın çıkartılıp erkek hemşireler de dahil olmak üzere diğer sağlık çalışanlarının mağduriyeti de giderilmeli. Bu mesleğin bir adı konup, görev tanımı yapılmalı" dedi.

İş bulmak için cinsiyet mi değiştireceğiz?

Hemşirelik Yüksekokulu’ndan mezun olan bir kişi ise durumunu şu sözlerle açıklıyor: ‘Ülkemizde kadın doğum uzmanlarına kadın olma gibi bir şart getirilmiyor. Neden hemşirelikte kadın olma şartı getiriliyor. Bize yapılan bu ayrım demek ki şunu gösteriyor. Hemşirelik yapacaksanız önce cinsiyetinizi değiştirmeniz gerekiyor. 6283 sayılı Hemşirelik Yasası'nın çağın gerisinde kaldığının anlaşılması için bizim mağdur mu olmamız gerekiyordu. 1999–2003 yılları arasında erkekler hemşirelik bölümlerine alındı. Şu anda birçoğu işsiz. Bazıları üniversitelerin hastanelerinde veya özel hastanelerde iş bulabildi. Ama devlet kadrolarına erkek hemşire olduğumuz için alınmıyoruz. Tüm umudumuzu bu Hemşirelik Yasası'nın değişmesi teklifinin kabul edilmesine bağladık. Biran önce bu teklif kabul edilsin ve kadın olma şartı kaldırılsın.’

Kaynak: Birgün, 6 Ekim 2006

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam