08/02/2017 | Yazar: Kaos GL

İhraç edilen akademisyenler arasında yeni dönemde ‘Queer Teori’ dersini Kaos GL ile yürütmesi planlanan Prof. Funda Şenol Cantek de yer alıyor.

Yeni KHK ile 2 bin 585 kişi öğretmenlikten ihraç edilirken, aralarında barış bildirisi imzacılarının da olduğu 330 akademisyenin de görevine son verildi. İhraç edilen akademisyenler arasında yeni dönemde “Queer Teori” dersini Kaos GL ile yürütmesi planlanan Prof. Funda Şenol Cantek de yer alıyor.

                                 Foto: Yıldız Tar, 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Yürüyüş, 2015

Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. KHK kapsamında 4 bin 464 kişi memuriyetten atıldı, 16 kişi görevine iade edildi. 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi.

İhraçların kurumlara göre dağılımı şöyle: Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 893 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 417 kişi, Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) 2 bin 585 kişi, Yargıtay Başkanlığı'nda 10 kişi, Yüksek Seçim Kurulu'unda 10 kişi, Sermaye Piyasası Kurulu'unda 1 kişi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nda (TOKİ) 2 kişi, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nda 88 kişi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde 2 kişi, Avrupa Birliği Bakanlığı'nda 3 kişi, Dışişleri Bakanlığı'nda 48 kişi, Ekonomi Bakanlığı'nda 15 kişi, İçişleri Bakanlığı'nda 49 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda 3 kişi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 16 kişi, Yüksek Öğretim Kurumu'nda 330 kişi.

Eğitim emekçilerine dönük ihraç politikası bu KHK ile devam etti. En çok ihraç Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşandı. 2 bin 585 eğitim emekçisi memuriyetten atıldı.

Barış İçin Akademisyenler’in hedef gösterilmesi ile başlayan operasyon ve ihraç süreci bu KHK ile de devam etti. Aralarında barış bildirisi imzacılarının da olduğu 330 akademisyen ihraç edildi.

Heteroseksizm ve Queer derslerini yürütecek Cantek de ihraç edildi

Kaos GL Derneği ile birlikte lisansüstü öğrencileri için “Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar” ile “Queer Teori” derslerini yürüten Prof. Alev Özkazanç’ın emekliye ayrılmasının ardından her iki dersi de yürütmesi planlanan Prof. Funda Şenol Cantek de Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen isimler arasında yer alıyor.

Prof. Alev Özkazanç ile Kaos GL’den Aylime Aslı Demir’in dört senedir yürüttüğü Queer Teori” derslerinde queer teori perspektifinden yazılmış bazı temel çalışmalar inceleniyordu. Queer teorisi ve iktidar, marjinallik, ayrıcalık ve normativiteyi aydınlatmak ve eleştirmek için tasarlanan diğer sosyal ve kültürel teoriler (eleştirel ırk teorisi, antropoloji, Marksizm, Anarşizm, feminist teori ) arasındaki ilişki ve anlaşmazlıklara odaklanılıyordu.

“Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar” dersinde ise toplumsal cinsiyet çalışmalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının toplumsal cinsiyet ile ilişkisi tartışmaya açılıyordu. Eşcinsel, biseksüel, trans oluşun tarihsel süreci, politize olma süreçleri derse konu ediliyor, LGBTİ hareketinin ve feminizmin tarihsel temellerinin üzerinde duruluyordu.

Özkazanç’ın emekliye ayrılmasının ardından dersleri Funda Şenol Cantek, Kaos GL ile birlikte yürütmeye devam edecekti.

Hâlâ barış diyoruz!

Cantek ihracın ardından sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı:

“Bugünkü KHK ile ihraç edilen bizler, eminim hepimiz, kendimiz için değil, ardımızda kalan, onurlu ve dayanışmacı dostlarımız için üzülüyoruz. İlk iki ihraç dalgası zaten akademinin en iyi parçalarından birini götürmüştü. Çalıştığımız yer üniversite olmaktan çıkmışken, kaybettiğimiz şey maaşımız olacak sadece. Onu da kimsenin gözü görmüyor. Babamın lafını hep tekrar ediyorum: "Haklı olan bir çift öküzden daha güçlüdür". Güçlüyüz! Arayan, soran, dayanışma içinde olan herkese teşekkürler. E tabii bir de hala "barış" diyoruz.”

İLEF ve Siyasal’dan ihraçlar

Bir önceki KHK ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden (İLEF) 4 akademisyen ihraç edilirken son KHK ile İLEF'ten 11 akademisyen daha ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenler arasında Nur Betül Çelik, Mine Gencel Bek, Funda Başaran Özdemir, Ülkü Doğanay yer alıyor. Eğitim Fakültesi'nden Sevgi Sezer de ihraç edildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Ahmet Haşim Köse, Murat Sevinç, Ahmet Murat Aytaç, Zeliha Etöz, Pınar Ecevitoğlu, Gökçen Alpkaya, İlhan Uzgel, Barış Ünlü, Dinçer Demirkent, Hande Dönmez, Aykut Çoban, Canberk Gürer ve Bülent Duru ihraç edildi. Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Listede bildiriyi imzaladığı için bir süre tutuklu kalan Yard. Doç. Meral Camcı da var. 

Anadolu Üniversitesi'nde ayrımcılık karşıtı dersler ve homofobi karşıtı buluşmalara ev sahipliği de yapan Kıvılcım Turanlı Yücel ve Pelin Yalçınoğlu da ihraç edildi.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam