08/11/2006 | Yazar: KAOS GL

Türkiye Eşcinselleri 4. Buluşması 19–21 Mayıs 2000 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşti. Kaos GL ve Gayankara gruplarının birlikte organize ettiği buluşmaya bu grupların dışında Lambda İstanbul, Sappho'nun Kızları, birçok şehirden bireysel katılımcılar katıldı.

Türkiye Eşcinselleri 4. Buluşması 19–21 Mayıs 2000 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşti. Kaos GL ve Gayankara gruplarının birlikte organize ettiği buluşmaya bu grupların dışında Lambda İstanbul, Sappho'nun Kızları, birçok şehirden bireysel katılımcılar katıldı.

KAOS GL

BAHARANKARA - 4. Türkiye Eşcinseller Buluşması

Türkiye Eşcinselleri 4. Buluşması 19–20–21 Mayıs 2000 tarihlerinde Ankara'da gerçekleşti. Kaos GL ve Gayankara gruplarının birlikte organize ettiği buluşmaya bu grupların dışında Lambda İstanbul, Sappho'nun Kızları, birçok şehirden bireysel katılımcılar katıldı. Yaklaşık 90 kişinin katıldığı etkinliğe Ankara ve İstanbul dışında İzmir, Hatay, Adana, Denizli, Eskişehir ve Kayseri’den de gelenler oldu. Eşcinsel gruplar arasında iletişim ve işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen buluşmalar altı ayda bir yapılıyor. İki yıldır yapılmakta olan etkinliğin ilki ve üçüncüsü İstanbul'da, ikincisi de Ankara'da olmuştu. Buluşmalar çerçevesinde bir takım konuları tartışmanın, sorunlarını ve planlarını paylaşmanın, işbirliği yolları aramanın yanı sıra hep birlikte eğlenmeye de programlarda yer veriliyor.

Dördüncü buluşmada sunum ve tartışma konusu olarak seçilen iki başlık vardı: Kimlik, Avrupa Birliği'ne Üyelik ve Türkiye Eşcinsel Hareketi. Kimlik konusunda yapılan sunum ve takip eden tartışma kimliğin işimize yarayan bir kavram olmakla birlikte bir takım tehlikeleri de barındırdığı konusunda ilerledi. Eşcinsel kimliğin bir yaşam biçimine karşılık geldiği, bir cinsel etkinlikten ibaret olmadığı üzerine yapılan konuşmaları kimliğin ve özelinde eşcinsel kimliğin ne olduğu, nasıl ortaya çıkıp geliştiği üzerine yapılan konuşmalar izledi.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde eşcinselliğin hukuki durumunu ve bunun tarihsel gelişimini özetleyen bir sunumdan sonra, bu süreci belirleyen toplumsal koşullarla ilgili bir sunum yapıldı. Takip eden tartışmada vurgulanan er ya da geç, Avrupa'da bazı ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de yasal düzenlemelerin yapılmak zorunda kalabileceği, bu önemli bir adım olsa da, bu düzenlemeler toplumsal yaşamda karşılığını bulmadan hedefe ulaşılmış olmayacağı üzerineydi. Toplumsal değişim ile yasal düzenlemeler arasında paralellik olması gerekliliğine değinildi. Eşcinsellikle ilgili hukuki düzenlemelerdeki değişimin, suç olmaktan çıkarma, ayrımcılık karşıtı düzenlemeler ve eşcinsel birliktelikler sırasını izlediğine dikkat çeken sunumdan sonra, Türkiye'nin yasalarında eşcinselliği yasaklayan bir madde yoksa da, bunun ilk basamağı geçmiş olmaktan değil daha güçlü bir heteroseksist egemenlikten kaynaklandığı ifade edildi.

Güvenli seks promosyonu adı altında bir araya gelen çalışma grubunda, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, özellikle AIDS'ten korunmak için yapılması gerekenlerin nasıl teşvik edilebileceği ile ilgili tartışmalar yaşandı. Bu konuda yapılmakta olan ve yapılacak çalışmalarda işbirliğine yönelik adımlar atıldı. Toplantıların yanı sıra planlandığı gibi Işık Dağı’na pikniğe gidildi. Gidip gelirken yollarda yaşanan eğlencenin yanı sıra yerlere açılan sofralarda yenen yemekler, gezintiler, futbol ve bilek güreşi, bol bol sohbet ile güzel, güneşli bir günü hep beraber geçirmiş olduk. Tabi sonunda güneşte yanmış, herkesin yüzü gülse de bitkin kocaman bir grup olarak Ankara’ya dönüldü. Gayankara grubunca hazırlanmış olan bir anketin geçici sonuçları buluşmaya katılmış olanlara sunuldu ve anket ve sonuçlar hakkında tartışıldı. Bu anket elden ve internette Gayankara’nın web sitesinden yapılmaya devam ediliyor. Pazar günü yapılan son toplantıda buluşmaların bir değerlendirmesi yapıldı. Gruplar arası iletişim için yeni kanallar yaratmaya karar verildi. Buluşmalarda tartışmaların daha somut sonuçlar getirecek şekilde planlanmasının ve konuların daha özelleşmesinin daha iyi olabileceği, konuşulanların kayda geçilmesinin birikim oluşmasına katkısı olacağı gibi sonuçlara varıldı. Buluşmalar altı ayda bir yapılmaya devam edecek. Bugüne kadar bu etkinliğin düzenlenmesine emek harcamış herkese ve katılımcılara teşekkürler.

Not:

1) Bu buluşmanın hazırlanması derginin son sayısının çıkmasından sonra yola girdiği için derginin son ayısında duyurulamadı, buna rağmen internet aracılığı ile birçok kişiye duyuruyu ulaştırabildiğimizi umuyoruz. Buna rağmen eminiz ulaşamadıklarımız olmuştur, onlardan özür dileriz. Bir dahaki sefere artık.

2) Buluşmada yapılan sunumlar ve takip eden tartışmaların bir kısmı dergi ve internetteki web sitelerinden yayınlanacaktır.

3) Buluşmanın programı internette 15 web sayfasından yayınlandığı için basın kuruluşlarının da bir şekilde eline geçti. Bu yüzden toplantı yerlerinde değişiklikler yapıldı, hiçbir sorun da yaşanmadı.

KAOS GL – GAYANKARA BULUŞMA ORGANİZASYON KOMİTESİ

Kaynak: Kaos GL, Haziran-Temmuz 2000, Sayı 4

Etiketler:
İstihdam