12/04/2009 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 'Biz Başka Dünya İsteriz' temasıyla dünyanın dört bir yanından 50 filmle emeğin öyküsünü 4. kez beyazperdeye yansıtmaya hazırlanıyor.

4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 'Biz Başka Dünya İsteriz' temasıyla dünyanın dört bir yanından 50 filmle emeğin öyküsünü 4. kez beyazperdeye yansıtmaya hazırlanıyor.

Festival, 1-7 Mayıs tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir'de eşzamanlı olarak başlayacak. Festival yolculuğuna yıl içerisinde Türkiye'nin farklı kentlerine uğrayarak devam edecek.
 
Gösterimlerin ücretsiz olduğu, yarışmasız bir festival olan İşçi Filmleri Festivali bu yıl, Halkevleri, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Sendika.Org ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından düzenleniyor.

Festival bu yıl ‘Biz başka dünya isteriz" temasıyla kriz, işsizlik, güvencesizlik, mücadele öykülerini beyaz perdeye yansıtacak. Filmlerin gösterimi sadece salonlarla sınırlı kalmayacak; mahallelere, işyerlerine ve sendikalara uzanacak ve izleyiciler işçi filmleriyle buralarda yapılacak özel gösterimler aracılığıyla da buluşabilecek.
 
Açılış gecesinde sahne Zonguldak grevinin
Festivalin açılışı 2 Mayıs 2009 Cumartesi akşamı İstanbul Beyoğlu Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde, 1990-1991 yıllarındaki büyük Zonguldak grevi ve yürüyüşünü konu edinen "Yüzbin Kişiydiler" belgeselinin gösterimiyle yapılacak. Saat 19.30'de başlayacak açılış gecesinde ayrıca sinema emekçilerine, işçi filmlerine emeği geçmiş oyuncu, yönetmen ve emek dostlarına teşekkür plaketleri verilecek. Geceye yurtdışından sinema emekçileri de konuk olacak.
 
Gösterim salonları belirlendi
Festivalde bu yıl dünyanın dört bir köşesinden 12'si uzun metraj, 38'i ise belgesel olmak üzere toplam 50 film gösterilecek. Gösterimler İstanbul'da, Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, Halkevi İstanbul Merkez Şubesi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Ankara'daki gösterimler Alman Kültür Merkezi'nde ve Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenecek. İzmirli izleyiciler ise Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nden, Alsancak Kültür Merkezi'nden, Gültepe Halkevi'nden ve Çiğli Halkevi'den takip edebilecek. Ayrıca üç kentte de birçok mahalle, sendika ve işyerinde özel gösterimler gerçekleştirilecek.
 
Emeğin dünyasını dünya sinemasın gözüyle anlatılıyor
Britanyalı usta sinemacı Ken Loach'un son filmi 'İşte Özgür Dünya', İranlı yönetmen Bahman Gobadhi'nin 'Sarhoş Atlar Zamanı', Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin işçi üçlemesinin ikincisi olan 'Ariel', Kanada'da yaşayan Türk yönetmen İshak Işıtan'ın Arjantin'deki işgal fabrikalarını anlatan filmi 'Brukmanlı Kadınlar', Robert Guediguian'ın 'Şehir Sakin' isimli filmi, Özcan Alper'in yönettiği 'Sonbahar' bu seneki filmlerden sadece bazıları. Bunlara ek olarak Güney Kore'den bir işçi filmi olan 'Hello! Mr. Huh Dae-soo', Küba'dan bakılarak yapılmış bir film olan 'Guantanamo', Bolivya'dan 'Cocalero' isimli yapım, Köy Enstitüleri üzerine yapılmış bir film olan 'Mandolinli Kız', Yavuz Özkan'ın 'Demiryol'u, Şerif Gören'in 'Almanya Acı Vatan' filmi, Duygu Sağıroğlu'nun 'Bitmeyen Yol'u ve Çağrı Kınıkoğlu ile Gloria Rolando'nun yönettiği 'Nazım'ın Küba Seyahati' ise festival kapsamında yer alan diğer yapımlar olarak sıralanabilir.
Festival kapsamında geçen senelerde olduğu gibi bu sene de film gösterimleri dışında atölye çalışmaları, paneller ve yönetmenlerin katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan söyleşiler düzenlenecek. Bunlardan bir tanesi 'Sonbahar' filminin ödüllü kurgucusu Thomas Balkhenol'un katılacağı ve filmin kurgu sürecinin anlatılacağı bir atölye çalışması olacak.
 
Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için:

İnternet adresi: www.festival.sendika.org
Tel: 0212 245 82 65
Fax: 0212 245 70 10
E-posta: festival@sendika.org 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam