20/01/2011 | Yazar: Kaos GL

Uğradığı silahlı saldırı sonucu 4 yıl önce katledilen gazeteci Hrant Dink, dün Agos gazetesinin önünde düzenlenen törenle anıldı.

4 Yıldır ‘AKP Susuyor, Katilleri Koruyor’  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uğradığı silahlı saldırı sonucu 4 yıl önce katledilen gazeteci Hrant Dink, dün Agos gazetesinin önünde düzenlenen törenle anıldı. Ellerinde ‘Hepimiz Ermeniyiz’, ‘Hepimiz Hrant’ız’ “4 yıldır yargı yok’’, “4 yıldır meclis yok” yazılı dövizlerle, dün saat 13.30’dan itibaren Taksim ve Mecidiyeköy’de yüzlerce kişi toplanmay başladı. Gruplar yürüyerek Dink’in vurulduğu AGOS gazetesinin önüne geldi. Dink’in öldürüldüğü yere, kalp şeklindeki çelenge kırmızı karanfiller bırakıldı.
 
Törene katılan Hrant’ın arkadaşları, cinayetin ardından 15 duruşma geçtiğini belirterek “Bunca duruşmaya karşın hâlâ cinayetin arkasında kimlerin olduğu ortaya çıkartılmadı. Bununla birlikte, Hrant’ın katil zanlısı, çocuk mahkemesinde yargılanmak istiyor. Bu cinayeti aydınlatırlarsa, Türkiye aydınlanır. O yüzden karanlık bırakmak için uğraşıyorlar” dedi.
 
Agos gazetesinin ilk genel yayın yönetmeni Hrant Dink, Halaskârgazi Caddesi’ndeki Agos gazetesinin önünde yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla anıldı. Taksim ve Şişli’deki Cevahir Alışveriş Merkezi önünden Dink’in öldürüldüğü yer olan Halaskârgazi Caddesi’ndeki gazete binası önüne yürüyen kalabalık grup, “4 yıldır yüzleri yok, yürekleri yok”, “4 yıldır Hrant yok” dövizleri taşıyıp, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Hrant için adalet için”, “Katil devlet hesap verecek” ve “AKP susuyor, katilleri koruyor” sloganları attı. Dink’in öldüğü saat olan 15.00’te törene katılanlar, Dink ve faili meçhul cinayetlere kurban giden tüm aydınlar için saygı duruşunda bulundu. Bu yıl Dink ailesinden kimse konuşma yapmazken tören konuşmasını “Toplumsal Bellek Platformu” üyeleri adına gazeteci Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi yaptı.

Gazetenin balkonundan “adalet isteyenlere” seslenen İpekçi, “Bu tür cinayetler bir daha asla işlenmesin. Gelecek kuşaklar böyle bir utancı yaşamasın, taşımasın” diyerek, “Ama artık öğrendiğimiz bir şey var: Bu tür cinayetleri artık siyasi cinayet, linç, katliam gibi sözlerle tanımlamayacağız. Çünkü var olan yasalar, şimdilik yetersiz kalsa da, bunların insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına girdiğini biliyoruz” dedi. “Artık bir adımız var. Adımızı biliyoruz ama bu cinayetleri kimlerin aydınlatacağını bilmiyoruz” diyen İpekçi, “Bilmek istiyoruz, görmek istiyoruz ve neredesiniz? Hrant için adalet için. Neredesiniz?” diye konuştu.

Agos önündeki anmanın ardından bir eylem de İstiklal Caddesi’nde yapıldı. Akşam saat 19.00’da Taksim Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi meşalelerle Galatasaray’a yürüdü.
 
Hrant Dink’i anmak için Ankara’da da eylemler yapıldı.
 
Fotoğraflar: İdil Soyseçkin / Ankara
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam