24/05/2016 | Yazar: Kaos GL

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin bu yıl beşincisini düzediği Feminist Buluşma 10-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşti.

5. Feminist Buluşma nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin bu yıl beşincisini düzediği Feminist Buluşma 10-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşti.

10 Mayıs Salı günü Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nde gerçekleşen, Sevim Korkmaz Dinç’in yürütücülüğündeki “Feminist Dil ve Edebiyat” üzerine bir atölye ile başlayan hafta, aynı gün Medusa ve Şirin’in yürütücüsü oldukları Oyuncak Atölyesi ile devam eti. Kayıtlı ve kapalı gerçekleşen etkinlikte katılımcılar yetişkin oyuncaklarının yapımını “do it yourself” mottosuyla deneyimlerken bir yandan da vegan yiyeceklerle sömürüsüz bir güllümün tadını çıkardı.

Pembe Hayat KuirFest’in katkılarıyla gerçekleşen “Lesbiana: Paralel Bir Devrim” ve “Lezbiyen İntikamcılar Ateşi de Yutarlar” filmleri 11 Mayıs Çarşamba günü Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezinde sinemaseverlerle buluştu.

12 Mayıs Perşembe günü Fidan Şenova “LBT Cinsel Sağlığı” üzerine; Şirin Ertuğrul ise “H.P.V. Nedir?” üzerine Metin Altıok Kültür Sanat Evi’nde birer sunum gerçekleştirdiler.13 Mayıs Cuma günü ise Pembe Hayat KuirFest’in Kısa Film Seçkisi yine Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’nde sinemaseverlerle buluştu. Cumartesi günü uzun bir gün oldu. Etkinlikler saat 13:00’de Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’nde başladı. “Lezbiyen Biseksüel Feministler ile Örgütlenme Deneyimleri” başlığını taşıyan söyleşi LezBiFem’den Nazlı ve Fulden’in katılımıyla gerçekleşti. Panelde oluşumun geçmiş deneyimleri, neden böyle bir örgütlenmeye ihtiyaç duydukları, eşit ve yatay örgütlenme konusundaki hassasiyetleri üzerine paylaşımlarda bulunan katılımcılar, örgütlenmenin sadece lezbiyen ve biseksüel kadınlardan oluşmadığını ama bu yönde görünürlüğü güçlendirmek istediklerini ifade ettiler.

İkinci panel ise saat 15:00’de Gülizar Aytekin moderatörlüğünde başladı. “Şiddet ve Şiddete Karşı Mücadele” başlığını taşıyan panelde Derya Koptekin “Ataerkil Toplumsallaşma ve Şiddet” başlıklı sunumunda şiddetin psikolojik temellerine odaklanan bir sunum gerçekleştirdi. Özge Yolcu ise “İzmir’de Şiddete Karşı Mücadele Deneyimleri” başlığını taşıyan sunumunda, İzmir feminist hareketin diğer şehirlerdeki hareketlerle kıyaslanmaması gerektiğini, İzmir’in kendi dinamikleri ve gündemi içinde çalışan bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Yolcu sunumunda LGBTİ’yi daha fazla gören bir perspektifle örgütlenilmesi gerektiğini de ifade etti. Son olarak Nazan Sakallı Aktaş “Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadelenin Hukuki Boyutu” başlıklı sunumunda mülksüzlüğün hukuken hiçbir hakka da sahip olunmamasıyla aynı anlama geldiği için evli çiftlerde erkeğin üzerine olan mülkün onu güçlendirdiği ve suç duyurusunda bulunmak ya da boşanmak isteyen kadın için bu güçsüzlüğün caydırıcı olduğunu ifade etti. Yasal anlamda da yürürlükteki İstanbul Anlaşması gibi sözleşmelerin karakoldan mahkemeye kadar her alanda uygulanır olması ve denetlenmesinin önemini vurguladı.

Panellerin ardından Açelya Sakarya’nın yürütücülüğünü üstlendiği “Feminist Punk ve Asi Kızzzlar Hareketi” atölyesinde görseller, afişler, video ve fanzinlerle 1990’lardaki Riot Grrrl akımı hatırlatıldı

HouseJazz’da gerçekleştirilen atölye, Sakarya’nın hazırladığı playlist eşliğinde bir Riot Grrrl partiye dönüşerek geç saatlere dek devam etti. 15 Mayıs Pazar günü ise No42’nin ev sahipliği yaptığı takas pazarı ile 5. Feminist Buluşma sona erdi.

SiyahPembe.org

İlgili Haber:

İzmir: Feminist Buluşma yarın başlıyor!


Etiketler: kadın
İstihdam