22/09/2006 | Yazar: Kaos GL
‘KAOS GL Türkiyeli eşcinsellerin sesi olma kaygısı dışında bir kaygı taşımıyor. Gelen yazılardan kaynaklı olarak kimi zaman duygusal ve cinsel anlatımların yoğunluk kazandığı, kimi zaman politik söylemlerin fazla olduğu sayılarla karşınıza çıkıyoruz. Ama belirttiğimiz gibi, bir sayı var olan yazılardan oluştuğu için ‘öykü ağırlıklı’, ‘cinsellik ağırlıklı’, ‘politika ağırlıklı’ bir sayı olsun diye yola çıkılmıyor o sayı hazırlanırken.’ Beşinci yılında dergi içeriğiyle tartışma yaratırken Astrea Foundation’ın katkısını okuyucuyla paylaşıyor.
‘KAOS GL Türkiyeli eşcinsellerin sesi olma kaygısı dışında bir kaygı taşımıyor. Gelen yazılardan kaynaklı olarak kimi zaman duygusal ve cinsel anlatımların yoğunluk kazandığı, kimi zaman politik söylemlerin fazla olduğu sayılarla karşınıza çıkıyoruz. Ama belirttiğimiz gibi, bir sayı var olan yazılardan oluştuğu için ‘öykü ağırlıklı’, ‘cinsellik ağırlıklı’, ‘politika ağırlıklı’ bir sayı olsun diye yola çıkılmıyor o sayı hazırlanırken.’ Beşinci yılında dergi içeriğiyle tartışma yaratırken Astrea Foundation’ın katkısını okuyucuyla paylaşıyor.KAOS GL
Bu sayıyla birlikte beşinci yılımıza girmiş olduk. Geçen sayımızda, yapacağımız değişiklikler olduğunu yazmıştık. Dergimizin yeni formatını beğeneceğinizi umuyoruz. Bu değişikliklerle daha rahat okunur bir KAOS GL çıkarmak istedik. İçerik anlamında bir değişikliğimiz yok.
Hatırlatmakta yarar var sanırız, bu sayımızla birlikte KAOS GL her ayın başında kitapçılarda olacak. Periyodu yine aylık olarak devam ediyor. Her sayımız 40 sayfa olarak çıkacak. Umarız maddi yükünü karşılamada bir sorun yaşamayız ve 40 sayfalık bir dergi çıkarmaya devam edebiliriz.
Şeytanın bacağını burktuk!
Aslında bu sözün doğrusunu biz de biliyoruz. Ne var ki biz şeytanın bacağını henüz kıramadık. Olsa olsa burktuk diyebiliriz. Beşinci yıla girdiğimiz bu aya kadar hayallerimizden ancak bir kısmını gerçekleştirebildik. İlk sayımızdan itibaren dönem dönem dile getirdiğimiz sıkıntılar ancak sona erdi. Artık bir bilgisayarımız, yazıcımız, tarayıcımız ve faksımız var. Bunları almamız Amerika Birleşik Devletleri’nden lezbiyen bir grubun yardımları sayesinde oldu: ASTREA FOUNDATION.
Nasıl bir süreç yaşadık?
İlk sayımızdan itibaren gönüllü olarak giriştiğimiz bir süreçti KAOS GL. Eşcinsel hareketin varlığı, sesini duyurabilmesi için bir derginin şart olduğunu düşünüyorduk. Bir derginin var olması için de gönül vererek üreten, işlerin hamallığını üstlenen insanların yanında maddi yükü de vardı.
Dergi dışında da bir büro, bir araya gelip etkinliklerimizi yapabileceğimiz bir mekan gerçekleşmesi için para gerektiren hayallerdi. Şimdilik hayallerimiz olarak kaldı bunlar.
Derginin satışı ancak yeni bir sayıyı çıkartabilmemize yetecek kadar para getiriyordu (hâlâ da öyle), hatta çoğu zaman arkadaşlarımızın katkıları yeni bir sayıyı çıkarmak için şart oluyordu. Bu durumda bir derginin çıkması için olmazsa olmazlarından bilgisayara sahip olmak için mevcut olanaklarımız yetmiyordu. Önceliği bilgisayara vererek ülke içinde bağış kampanyası başlattık. Ancak buna bir yanıt gelmedi. Buna rağmen KAOS GL’nin Türkiyeli eşcinseller arasında bir iletişim ve etkileşim zemini olduğuna inandığımızdan derginin maddi yükünü KAOS Grubu olarak taşımaya çalıştık. Bu arada yurtdışından çeşitli organizasyonlara başvuruda bulunduk. Bunların birinden Türkiye’nin yardım planlarında olmadığı yanıtını aldık.
Bu dönemde Sırbistan’dan bir gey ve lezbiyen grubu olan ARKADIJA ile iletişim halindeydik. ARKADIJA Lezbiyen Çalışma Grubu’ndan Jelica Todosijevic’in aynı zamanda ASTREA FOUNDATION’la da organik bağlantısı bulunuyordu. Jelica aracılığıyla ASTREA bize form gönderdi.
ASTREA grubuna bu formla birlikte, dergiyi ve etkinliklerimizi tanıtan, ihtiyaçlarımızı belirten bir rapor yolladık. Ayrıca istemiş oldukları 3 referansı da bildirdik. Doğrusu hemen bir yanıt beklemiyorduk ama yaklaşık 1 yıl bir haber alamayınca her zamanki şanssızlığımızın devam ettiğini düşündük.
ASTREA’dan 199798 mali yıllı için bize 4.500 dolar yardım yollayacaklarını belirten mektubu aldığımızda bayağı sevindikse de para elimize geçmeden fazla iyimserliğe gerek olmadığını düşündük. Bu mektupla birlikte doldurmamız gereken yeni bir form vardı. Ayrıca parayı nereye harcayacağımıza dair bir ön rapor istiyorlardı.
İlk iş olarak iki arkadaşımız adına bir dolar hesabı açtırdık. Yeşim Başaran ve Ali Özbaş adına açıldı bu ortak hesap.
Haziran’ın 25’inde hesabımıza 4.485 dolar yatırılmıştı. (15 dolar banka tarafından kesilmişti). Ancak para yatırıldığına dair bize herhangi bir şey yollamadıkları için biz bu paradan ancak Temmuz ayının ortalarında haberdar olabildik.
Bu paranın 3.200 dolarını çektik. 100 dolarını bozdurup 26.880.000.-TL karşılığının 20.318.000.-TL’siyle faks için bir telefon hattı aldık. 400 dolarına faks makinesi aldık.
Bilgisayar için piyasadaki modeller ve fiyatlarını birçok yerden araştırmaya başladık. Bilgisayar konusunda teknik konuları çok iyi bilen bir arkadaşımızla birlikte en uygun yerde en iyi birleşimi oluşturmaya çalıştık.
Toplam olarak bilgisayar, bilgisayar masası, yazıcı, tarayıcıya ödediğimiz miktar 2.575 dolardı.
Şu an banka hesabımızda 1.285 dolar kaldı. Bu parayla ses kayıt cihazı almak, KAOS’u tanıtıcı bir broşür yayınlamak, kalan miktarla derginin birkaç sayısını finanse etmek istiyoruz.
Şimdi, şeytanın bacağını burkmakla kalmayıp, kırdığımız zaman dergimize, grubumuza ait bir mekanımızın olacağı günleri düşlüyoruz.
Kabul etmek gerekir ki ASTREA FOUNDATION’ın yardım için duyduğu güveni yaratan, KAOS GL olarak bizim sunduğumuz projenin yanı sıra, Sırp eşcinsel kardeşlerimizin göstermiş olduğu enternasyonal dayanışma olmuştur.
ASTREA FOUNDATION’a ve ARKADIJA’ya (özellikle Jelica’ya) teşekkür ediyoruz.
Artık Bize Faksla da Ulaşabileceksiniz
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ASTREA’dan gelen parayla bir faks da aldık. Mektuplarınız dışında yazılarınızı, düşüncelerinizi bize faksla da yollayabilirsiniz. Faks numaramız künye sayfamızda her ay yayınlanacak. Ama buradan bir kez daha belirtelim: 0.312.363 90 41. Bu numara sadece faks içindir. Telefon olarak kullanılmamaktadır.
Hat tesis ücreti ve faks makinesi ücretini ASTREA’dan gelen parayla karşıladığımız faksın aylık telefon faturalarını ödemeyi, arkadaşımız Atilla Karakış üstlendi.
Daha Görsel Bir Dergi
Sizlere dert yanıp dururduk, bir-iki gece sabahlara kadar çalışarak hazırladık dergiyi, diye. Bilgisayarımızın olmaması nedeniyle gelen yazılar elimizde birikir, uygun bir günde bilgisayar bulunup bütün yazılar peş peşe dizilir, uykulu gözlerle düzeltmeleri yapılır, mutlaka teknik bir sorunla karşılaşılır (bir ay olsun sorunsuz tamamlayamazdık dergiyi) ama yine de dergimiz hazırlanırdı.
Artık bu sorunları yaşamayacağımızı umuyoruz. Gelen yazılar dizilip, düzeltmeler sakin sakin yapılıp, yazılara uygun fotoğraflar seçilip, konu ve yazının türüne göre bir sıralama yapılıp, baştan sona bir çırpıda okunacak bir dergi hazırlayacağız. Umarız iddiamızı doğrular sayılarla sizlerin de düşüncelerinizle görsel olarak mükemmele ulaşacağız.
Peki içerik?
Başta da belirttik: İçeriğimiz değişmedi. Aslında ilk sayımızdan itibaren anlayışımızda bir değişiklik yaşamadık. Ama derginin içeriği gelen yazılara paralel olarak farklılıklar gösterdi doğrusu. Ama bu değişiklik, dergide sadece bu tür yazılar yayınlanacak gibi belirtmelerle olmadı hiçbir zaman. Derginin kadrolu yazarları yok. Her yazı, yazarı tarafından kendi düşüncelerini yansıtmak amacıyla yazılıyor ve yayınlanıyor. Ismarlama yazılar yok, gelen yazılar var.
Son iki yıldır Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen yazıların sayısı arttı. Bu her zaman istediğimiz ve bizi sevindiren bir durum.
KAOS GL Türkiyeli eşcinsellerin sesi olma kaygısı dışında bir kaygı taşımıyor.
Gelen yazılardan kaynaklı olarak kimi zaman duygusal ve cinsel anlatımların yoğunluk kazandığı, kimi zaman politik söylemlerin fazla olduğu sayılarla karşınıza çıkıyoruz. Ama belirttiğimiz gibi, bir sayı var olan yazılardan oluştuğu için ‘öykü ağırlıklı’, ‘cinsellik ağırlıklı’, ‘politika ağırlıklı’ bir sayı olsun diye yola çıkılmıyor o sayı hazırlanırken.
Eşcinseller olarak daha yolun başında olduğumuzu düşünüyoruz. Söyleyecek çok sözümüz, alacak çok yolumuz var.
Her zamanki gibi birlikte hareket etmeye, bu yolda birlikte yürümeye çağırıyoruz herkesi. Eşcinseller olarak bizlerle ilgili kararları ancak bizler, birlikte vereceğiz. Gelin, sizler de sözünüzü söyleyin. Gelin birlikte söyleyelim sözümüzü.
Kaynak: Kaos GL, Eylül 1998, Sayı 49
Etiketler: