01/02/2016 | Yazar: Rosida Koyuncu

‘55 Fotoğraf ve 55 Mahpus Sergisi"ni hazırlayanlardan insan hakları aktivisti Adil Okay, ‘İnsan hakları düzeyini görmek istiyorsanız hapishanelere bakın’ dedi.

55 fotoğraf 55 mahpusla bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“55 Fotoğraf ve 55 Mahpus Sergisi"ni hazırlayanlardan insan hakları aktivisti Adil Okay, “İnsan hakları düzeyini görmek istiyorsanız hapishanelere bakın” dedi.

Görülmüştür.org ekibi ve Red fotoğrafçılar tarafından hazırlanan “55 fotoğraf ve 55 mahpus” sergisi İFSAK'ta açıldı.

Çalışmada yer alan eski tutuklu, yazar ve insan hakları aktivisti Adil Okay, çalışmaya ilişkin KaosGL.org’un sorularını yanıtladı.

Görülmüştür.org ekibi olarak mahpuslarla yazıştıklarını ve sergide mahpus mektuplarına, sanatsal ürünlerine yer verdiklerini belirten Okay, “Çalışmalarımızı gören Red fotoğraf grubu, mahpuslarla ortak çalışma yapmak istediklerini söyledi. Biz de Red fotoğraf ekibinin 55 fotoğrafını 26 hapishanede 55 mahpusa göndererek fotoğrafa dair bir şeyler yazmalarını istedik. Kapının anahtar deliğinden girerek bu işi başardık. Bu çalışma yaklaşık 6 ay sürdü. Bu çalışmayı yürütürken çok zorlandık. Mektuplarımızın ulaşımı engellendi. Bazılarına fotoğraf ulaşmadı. Cevaplarına ulaşmak için çok sıkıntılar yaşadık. Ama en sonunda bitirdik” şeklinde konuştu.

İnsan hakları düzeyini görmek istiyorsanız hapishanelere bakın

“İnsan hakları düzeyini görmek istiyorsanız hapishanelere bakın” diyen Okay, Osmanlı ile başlayan ve Cumhuriyetin kuruluşundan beri devam eden muhaliflere, ötekilere, azınlıklara, emek, kadın ve çevre diyenlere karşı bir sindirme ve baskı politikası olduğunu hatırlattı, “Kürt ve Ermeni sorununu dillendirenler hapishanelerle karşılaşmıştır” dedi.

Okay; hapishanelerin hayatımızda hep yer ettiğini, yazar şair, edebiyatçı ve siyasetçilerin hapishanelerde kaldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün de Cizre’de insanlar katlediliyor ve evleri yanıyor. Son dönemlerde de hapishane sayısında artış olmuş ve mahpus sayısı da yükselmiştir. Bir ülkede insan hakları düzeyini görmek istiyorsanız hapishanelerine bakacaksınız. Bu ülkede ilgilenilecek çok sorun ve alan var. Hapishanelerdeki nüfus artış oranı ülke nüfus artış oranından daha fazladır.

“Bize gelen mektuplar ‘Görülmüştür’ mührüyle geliyor. Görülmüştür.org olarak politik tutsaklarla dayanışma ve yazışma içindeyiz. İçeri ile dışarısı arasında köprü oluyoruz. Yazıştıkça içeriye giremeyenler de hapishanelerle ilgili bilgi sahibi oluyorlar.  2010-2011 Yıllarında açılan “Görülmüştür-Mahpus Resimleri Sergisi”nden de yola çıkarak bu ismi benimsedik. Görülmüştür.org ekibi olarak ‘Bir adres de sen al, Bir mektup da sen yaz’ diyoruz. Siz elinize kalemi alıp yazmaya başlayın devamı gelecektir. Siz yazdıkça o yazdıkça sohbetlerinizle daha çok tanışacaksınız.”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam