15/09/2009 | Yazar: Kaos GL

55 yaşındaki Hrant hâlâ aramızda...

55 yaşındaki Hrant hâlâ aramızda... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

55 yaşındaki Hrant hâlâ aramızda...

Uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in bugün (15 Eylül) doğumunun 55. yıldönümü. Uluslararası Hrant Dink Vakfı, bu yıldan itibaren her sene yazar Hrant Dink'in anısına "Uluslararası Hrant Dink Ödülü" verecek.
Bugün ilki verilecek olan ödülle ilgili olarak Uluslararası Hrant Dink Vakfı'ndan yapılan açıklamada, ‘Ödülün, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren kişilere verileceği’ belirtildi.

Vakfın açıklamasında, ‘Bu ödülle, bu yönde çaba gösterenlere, seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmak, onlara manen destek olmak, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmek istendiği’ vurgulandı.
Bu yıl ilk kez verilecek ödül için Uluslararası Hrant Dink Vakfı çatısı altında bir ödül komitesi oluşturuldu.

Ödül komitesinde Ali Bayramoğlu (Ödül Komitesi Başkanı), Rakel Dink (Uluslararası Hrant Dink Vakfı Başkanı), Delal Dink, Rober Koptaş, Betül Tanbay, Etyen Mahçupyan, Sibel Asna yer alıyor.

Uluslararası Hrant Dink Vakfı, ilk yıl için belirlenen ödül sahiplerinin, 2010'dan itibaren uluslararası bir jüri tarafından seçileceğini duyurdu. Ödül töreni İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bugün 20.30 ile 22.00 arasında yapılacak.

Doğumundan ölümüne  mücadeleyle geçen bir hayat

HRANT Dink, 15 Eylül 1954'te Malatya'da dünyaya geldi. Beş yaşında ailesiyle birlikte geldiği İstanbul'da anne ve babasının ayrılması üzerine iki erkek kardeşi ile birlikte Gedikpaşa'daki Ermeni Protestan Kilisesi'nin çocuk yuvasında yatılı olarak yaşamaya başladı. Üç kardeş ilköğretimini bu kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu'nda sürdürürken, yazları da okulun Tuzla'daki kampında kaldı.

Dink, ortaokulu Bezciyan, liseyi ise Üsküdar'daki Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu'nda okudu ve Şişli Lisesi'nden mezun oldu. İlkokulda tanıştığı Silopi doğumlu Ermeni Varto aşiretinden Rakel Yağbasan ile evlenen Hrant Dink'in üç çocuğu oldu.

İstanbul Fen Fakültesi'nde zooloji ve ardından da felsefe eğitimi alan Dink, ‘Biyoloji Felsefesi’ kürsüsü hayallerini, Türkiye'de gelişmekte olan sol siyaset içerisindeki aktif mücadelesi nedeniyle terk etti. Siyasi faaliyetlerinin Ermeni kimliği ile ilişkilendirilmesi ve cemaatin bundan zarar görebileceği endişesiyle ismini mahkeme kararı ile "Fırat" olarak değiştirdi.

Hrant Dink ve eşi Rakel, bu dönemde içinde yetiştikleri Tuzla Çocuk Kampı’nın yönetimini üstlenerek pek çok kimsesiz Ermeni çocuğuna sahip çıktı. Tuzla Çocuk Kampı'na ‘Ermeni militan yetiştirildiği’ suçlaması ile devlet tarafından el konulması sonrasında Dink, siyasal görüşleri nedeniyle de üç kez gözaltına alındı ve tutuklandı.

Kardeşleriyle birlikte bir kitabevi işleten Hrant Dink, 1990'lı yıllarda Ermenice günlük Marmara gazetesinde ‘Çutak’ (Ermenice: Keman) rumuzuyla Ermeni tarihine ilişkin Türkiye'de çıkan kitaplara yönelik eleştiri yazıları yazmaya başladı.

5 Nisan 1996'da ilk sayısı yayınlanan haftalık Agos gazetesi, İstanbul'da Türkçe-Ermenice yayımlanan ilk gazete olarak tarihe geçti. Agos'un yayın hayatı içinde ufuk açıcı söylemleri ile giderek kamuoyunun dikkatini çeken Hrant Dink, Yeni Yüzyıl ve BirGün gazetelerinde de köşe yazarı olarak görev aldı. Dink hakkında, yazdığı yazılar ve konuşmalar nedeniyle birçok dava açıldı. 301. Maddeden yargılandı. Hrant Dink bu dönemde faşistler tarafından hedef haline getirildi. Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi önünde silahlı saldırı sonucu katledildi.


Etiketler: medya
İstihdam