05/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Bursa Nilüfer Kent Konseyi’nde 24 Ocak’ta gerçekleşen 6. Homofobi Transfobi Bifobi Karşıtı Öğrenci Buluşmasının sonuç bildirgesi yayınlandı.

6. Homofobi Transfobi Bifobi Karşıtı Öğrenci Buluşması sonuç bildirgesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bursa Nilüfer Kent Konseyi’nde 24 Ocak’ta gerçekleşen 6. Homofobi Transfobi Bifobi Karşıtı Öğrenci Buluşmasının sonuç bildirgesi yayınlandı.
 
Toplantının sonuç bildirgesinin tam metni şöyle:
 
- Boğaziçi Üniversitesinde cinsiyetçileştirilen tuvalet üzerinde durulup, bazı toplulukların tuvaletlerin cinsiyetsizleştirilmesi için çalışması üzerine karar alındı. Buna göre ayrıca bir dilekçe örneği oluşturulacak ve cinsiyetsiz tuvaletler isteği için bir bildiri yazılacaktır.
 
- Üniversitelerde resmi ya da gayri resmi topluluk olma üzerine konuşuldu. Resmi bir topluluk olunsa da homofobik, transfobik, bifobik saldırıların, tacizlerin önüne geçilemediğini; bunlara rağmen mücadele edilmesi gerektiğinin kararı alındı. homo-trans-bi/fobi  karşıtı olmak ve mücadele etmek için resmi topluluk olmaya gerek olmadığının kararı alındı. Lakin resmi topluluk olmak için müracaatların yapılmasının görünürlüğü arttıracağı üzerine fikirler de sunuldu.
 
- Üniversitelerde stand açmanın ve bildiri dağıtmanın zorluğu üzerinde duruldu. Stand açmanın ve insanlara yakın temas kurarak ulaşmanın daha sağlıklı olduğuna dair hem fikir olundu.
 
- Kampüs içerisinde stand açıldığında ya da bildiri dağıtıldığında güvenlik görevlisi ya da yetkili herhangi birisi çantamızı açmamızı isterse yahut başka bir talepte bulunduğu zaman, hukuken buna hakları olmadığının bilgilendirilmesi yapıldı. Hukuksal olarak üniversite içerisindeki haklar üzerine konuşuldu.
 
- Üniversitelerin tüzüklerine hâkim olabilmek için toplukluklar arasında iletişimin daha güçlendirilmesi kararı alındı.
 
- Gayri resmi olan toplulukların buluşmalar için yer sıkıntısı çektiğinin üzerinde duruldu. Çözümler olarak üniversitede LGBTİ dostu öğretim görevlileri, yerel dernekleri ile iletişime geçirilmesi tavsiye edildi. Buluşmalar için çekilen sıkıntıların gösterilen çabalarla aşılacağının inancına varıldı.
 
- HTBK (Homofobi Transfobi Bifobi Karşıtı) sekretaryasını genişletilmesine karar verildi.
- Ortak bir mail ağı kurulması ( htbkarsitibulusma@googlegroups.com) ve var olan Facebook grubunun (https://www.facebook.com/groups/450251381696577/) aktifleştirilmesi kararı alındı.
 
- Ortak imzalı bildirilerin, tüzüklerin ve paylaşılmak istenen önemli notlarının LGBTİ Öğrenci Hareketi (https://www.facebook.com/lgbtiogrencihareketi) sayfasında paylaşılması konusunda fikir birliği sağlandı.
 
- "I Don’t Say" kampanyasının Türkçeleştirmek/Kürtçeleştirmek için harekete geçme kararı alındı. Bu projeye herkes katılabilecek ve paylaşımları hem bu projeye özel hesaplarda yapılacak, hem de tüm topluluklarla, derneklerle beraber yapılacak.
 
- Mart ayında yapılacak 7. HTBK Buluşmasının İstanbul’da yapılmasına karar verildi ve İstanbul üniversitelerinden hangisinin ev sahibi olması gerektiğine karar verileceğinin notu tutuldu.
 
- Kocaeli’nde yapılacak HTBK Buluşmasının 24 Mayıs 2015 tarihinde yapılmasına karar verildi.
 
- Homofobi, transfobi, bifobi karşıtı öğrenci buluşmaların işleyişine dair eleştiriler dile getirilmiştir ve ilerideki toplantıdan önce konuların belirlenmesi önerilmiştir.
 
Toplantının katılımcıları:
 
Afyon LGBTİ İnisiyatifi (Afyon Renkli Düşün)
Antalya Pembe Caretta LGBTİ
Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgi Gökkuşağı
Koç Queer LGBTİ
Hacettepe Queer Araştırmalar Topluluğu
Bilkent Renkli Düşün
Galatasaray Üniversitesi Lion Queer
İstanbul Üniversitesi Radar
ÖzÜ Prizma Lgbti
Kaos GL
Kütahya LGBTİ İnisiyatifi
Queer Adana
Eskişehir MorEl LGBTİ
LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Bursa
Uludağ Özgür Renkler LGBTİ Topluluğu
Trabzon Mor Balık
Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü 
Bursa Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam