13/11/2024 | Yazar: Kaos GL
Tanık polis memuru, gözaltına alınan aktivistlere şiddet uygulanmadığını iddia etti. Mahkeme, sanıkların beraatine karar verdi.
İstanbul Trans Onur Haftası’nın 10 Şubat 2024 tarihinde Kadıköy Süreyya Operası önünde “Depremde Yitirdiklerimiz İçin” başlığıyla yaptığı basın açıklaması gerekçe gösterilerek 11 LGBTİ+ aktivistine açılan davanın ilk duruşması bugün (13 Kasım) İstanbul Anadolu Adliyesi 54. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma sonunda, yargılanan 11 aktivistin beraatine karar verildi.
İlke TV’den Zilan Azad’ın haberine göre; kimlik tespitinin ardından Avukat Fulya Dağlı “derhal beraat” talebi sunarak şunları söyledi:
“Dosya kapsamında yer alan CD savcılık tarafından incelenmemiştir. İncelenseydi zaten suçun maddi unsurlarının oluşmadığı açıkça görülecektir. Yargı ekonomisi açısından savunmalar alınmaksızın sanıklar hakkında ‘derhal beraat’ talebimiz vardır.”
Mahkeme, derhal beraat talebinin reddine karar vererek sanıkları dinledi. Sanıklar, “dağılın” uyarısı yapılmadan gözaltına alındıklarını ve söz konusu anların kameralara yansıdığını belirtti.
Tanık polis memuru gözaltına alınan aktivistlere şiddet uygulanmadığını iddia etti
Duruşma kapsamında dinlenen tanık polis memuru, gözaltına alınan aktivistlere şiddet uygulanmadığını iddia etti:
“10 Şubat günü yakalama işlemi başlatıldıktan sonra oraya gittim. Anons duymadım, daha sonra oraya gittim. Ben sadece gözaltı aracına geçtim görebilecek bir konumda değildim. Sanıkların polislere yönelik şiddet davranışlarını görmedim. Gözaltı aracında hastaneye kadar gözaltı aracındaydım polislerden sanıklara yönelik de bir şiddet uygulanmadı.”
Tanık polis memurlarının dinlenmesinin ardından sanık avukatları konuştu. Sanık avukatlarından Ferdi Yamar, şu ifadeleri kullandı:
“Esas olarak şiddet uygulayan polis memurları hakkında işlem yapılmalıdır. Tüm sanıkların beyanı da alındığı için mahkemenin artık bir an önce derhal beraat kararı vermesini talep ediyoruz.”
Duruşma sonunda savcı, tüm sanıkların beraatini talep etti. Mahkeme tüm sanıkların beraatine karar verdi.
Ne olmuştu?
10 Şubat Cumartesi günü İstanbul Trans Onur Haftası’nın Süreyya Operası önünde düzenlediği eyleme polis saldırmış, eyleme katılan 11 kişi işkenceyle gözaltına alınmıştı. Avukatlar ve basın emekçileri, polis tarafından oluşturulan çemberin dışında bırakılmıştı.
KaosGL.org’a konuşan hak savunucuları, gözaltı aracındaki işkenceyi anlatmıştı:
“İlk başta sözlü tacize ve işkenceye maruz bırakıldık. Transfobik, ahlakçı söylemlerle baş başa kalmamızın ardından muayene olacağımız hastaneye gidiş esnasında araç içerisinde polislerin fiziksel saldırısına maruz kaldık. Gözüme, kulağıma, burnuma tokat ve yumruk yedim. Bu esnada ters kelepçeli olduğumdan ötürü öz savunma uygulayabilecek bir şansa da sahip değildim. Kulağım ve gözüm şişti, ters kelepçeden ötürü sol el parmaklarımda hissizlik mevcut. Araç içerisinde bu işkenceler yaşanırken aynı zamanda sözlü taciz ve sözlü şiddet uygulanmaya da devam edildi. Bizlere uygulanan fiziksel işkencelerin yanında tüm bu yaşatılanların psikolojik boyutu da oldukça yıpratıcı ve yorucu.”
“Henüz sabah saatlerinde sayımızın yüzlerce katı polisle karşılaştık, alana saatlerdir arkamızda olan sivil polislerle birlikte, yarattıkları ablukayı aşarak, sizlere inat buradayız ve yasaklarınız hukuksuzdur demek için girdik. Abluka içerisinde basın, avukatlar ve arkadaşlarımıza erişimimiz engellendi. Ters kelepçeli şekilde polis aracına yaslandım ve kafam birkaç kez polis aracına vuruldu. Devletin karşısında eğileceksin dendi, bir polis beni eğmişken öteki kafama üst bacağıyla sert biçimde vurdu. Araca binerken belime tekme yedim. Bu sebepten şu an yürüyemiyorum. Araç içerisinde burnuma, yüzümün sağ ve sol taraflarına yumruk yedim, sol taraftaki darbeden ötürü çenemi oynatamıyorum, birkaç gündür sıvı besleniyorum. Sözlü ve psikolojik tacizler gözaltı anından serbest bırakılma anına kadar devam etti."
Etiketler: insan hakları, dava