11/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Topluluğu: 8 Mart kutlu oldu. Peki ya 9 Mart ve diğer günler?

8 Mart kutlu oldu, peki ya 9 Mart ve diğer günler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Topluluğu bir dizi etkinlikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı ve sordu: “8 Mart kutlu oldu. Peki ya 9 Mart ve diğer günler?”
 
Ankara Üniversitesi’nin Dikimevi’ndeki yalnız ve küçük fakültesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden bir süredir alternatif bir ses yükseliyor. Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğrenci Topluluğu (ASOH) yeni kurulmasına rağmen birçok alanda çalışıyor.
 
Topluluk 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için de geçtiğimiz hafta boyunca bir dizi etkinlik yaptı. 4 Mart Çarşamba günü ağaçlara kadına şiddetle ilgili fotoğraflar asan öğrenciler, beyaz çarşafa el izleriyle yaptıkları ağaçla 8 Mart’ı karşıladı. Öğrenciler şiddet gören, öldürülen kadınların fotoğrafları ve hikayeleriyle anıt köşesi hazırladı, karanfiller bıraktı. Arkadaşlarının kadınlar günüyle, şiddetle ilgili düşüncelerini yazmaları için üzerine “Susma!” yazarak boş kartonlar astılar.
 
5 Mart Perşembe günü ise, okul bahçesine Özgecan Aslan için fidan dikildi. Cuma günü etkinlikler İspanya iç savaşında özgür kadının yerinin anlatıldığı Libertarias filminin gösterimi ile devam etti.
 
9 Mart Pazartesi ise etkinliğin son ve her şeyin tersine döndüğü günüydü. Kadınlar günüyle ilgili renkli afişleri indiren, hatta kesip daha dağınık bir şekilde asan topluluk, yerlerine siyah beyaz olan afişlerini astı. “8 Mart kutlu oldu. Peki ya 9 Mart ve diğer günler?” yazan büyük afişin yanına “Kadın dediğin; evde oturur, yemek yapar, çocuk bakar” “Erkektir yapar!”, “Öyle giyindiyse tecavüzü hak etmiştir”, “Kadın erkeğe muhtaçtır” gibi yazıların olduğu iğneleyici afişler astı. ASOH 8 Mart geçtikten sonra da hiçbir şeyin değişmediğinin, bir şeylerin değişmesi için öncelikle kafamızdaki birçok normdan kurtulmamız gerektiğinin altını çizdi.
 
ASOH şimdiye kadar neler yaptı?
 
ASOH’un şimdiye kadarki etkinliklerinden bazıları şöyle: Engelliler için mavi kapak toplama kutuları yaptı. Çocuk işçiliğine dikkat çekmek için Karanfil Sokak’ta ip atladı top oynadı, çocukluğunu yaşayamayan çocuklar için herkesi bir günlüğüne çocuk olmaya çağırdı. “Vicdanımızın çıplaklığını örtelim mi?” diyerek Suriyeliler için kolilerce kıyafet topladı ve Türk Kızılayı ile kıyafetleri yerlerine ulaştırdı.  

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam