11/03/2013 | Yazar: Kaos GL

Nergiz Solmaz ve Zeynep Çiçek, Ankara’daki 8 Mart yürüyüşünde yaptıkları açıklamalarla zorunlu askerliği ve militarizmi reddettiler.

8 Mart’ta Kadınlardan Vicdanî Ret Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara’dan iki anarşist kadın vicdanî retlerini açıkladı. Nergiz Solmaz ve Zeynep Çiçek, Ankara’daki 8 Mart yürüyüşünde yaptıkları açıklamalarla zorunlu askerliği ve militarizmi reddettiler.
 
Vatan Borcu = Zorla Ölüm
Nergiz Solmaz, yaşamları hedef alan ve şiddeti meşru hâle getiren bir sistemde yer almayacağını belirterek açıklamasında şu sözlere yer verdi:   
 
“Vicdani reddimi açıklıyorum çünkü bir bebeği asker, erk sahibi yapan, doğmadan düşmanını belirleyen, bir erkeği ‘vatan borcu’ diyerek zorla ölüme yollayan, bir kadının görevini ‘vatana millete hayırlı evlatlar yetiştirmek’ olarak addedip kadını savaşın görünmeyen öznesi yapıp kokuşmuş bir kutsallıkla hiçleştiren militarist sistemin ta kendisidir. Doğduğumuz andan itibaren zihnimize nakşedilen bu milliyetçi, seksist, ataerkil düzenin değerlerini tekrar tekrar üreten militarizmi reddediyorum.”
 
“Hiçbir Vatan Benim Değil!”
Zeynep Çiçek ise, kutsal adı altında yapılan savaş çağrılarını eleştirerek şunları söyledi:
 
“Gönüllülüğün zorunluluk haline geldiği, savaş için gerekli sayılan kadınlığı, büyük aile, toplum kardeşliğini, devleti, kanlı toprakları reddediyorum. Bu vatan kimin sorusunun cevabının mahremiyeti hiçbir vatan benim değil ve silahı dolduran şeytan ya da erkek de olsa, silahı dolduran kişinin annemden olduğunu reddediyorum.”    

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam