28/06/2018 | Yazar: Umut Güven

“Can güvenliğimizden endişeliyiz. Bir arada durarak güçlü olduğumuzu hissetmeye ihtiyacımız var.”

9 şehirden LGBTİ+ aktivistleri Onur Haftası’nda buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dokuz şehirden LGBTİ+ aktivistleri 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda buluştu: “Can güvenliğimizden endişeliyiz. Bir arada durarak güçlü olduğumuzu hissetmeye ihtiyacımız var.”

Bu yıl “Sınır” temasıyla yapılan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın dördüncü gününde Farklı Şehirler Buluşması gerçekleşti. Buluşmaya Mersin, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, Denizli, Diyarbakır, Antalya, İstanbul ve İzmir’den birçok LGBTİ+ aktivisti katıldı.

Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleşen buluşmada yasaklardan sonra değişen örgütlenme dinamikleri tartışıldı.

“Bir arada durarak güçlü olduğumuzu hissetmeye ihtiyacımız var”

Gerçekleştirilen Onur Haftaları ve Yürüyüşlerine dair deneyimlerini paylaşan aktivistler, etkinliklerin gerçekleşebilmesine dair önceki senelere oranla daha fazla sorumluluk hissettiklerini belirttiler. Son zamanlarda yaşanan yasakların tartışılması üzerine, böyle buluşmalarla birlikte, bir arada durarak güçlü hissetmeye ihtiyaç olduğunun altı çizildi.

İstanbul Onur Yürüyüşü için Valilik ve Emniyet ile görüşmeler yapıldı

Onur Haftası Komitesinden aktivistler İstanbul Onur Haftası öncesinde Vali Yardımcısı ve Emniyet Müdürlüğü ile yazılı ve yüz yüze iletişim kurduklarını aktardı.

Görüşmeyi gerçekleştiren aktivistler “Bu bir insan hakkıdır, yürümelisiniz tabii ki, gibi geri dönüşler alsak da bu bir gösterge değil. Yine her an her şey değişebilir, bunun farkındayız” sözleriyle süreci anlattı.

Emniyet Müdürlüğü ile olan görüşmelerini ise şöyle aktardılar:

“Etkinlik programımız yayınlandıktan sonra, sırf bir etkinliğin isminde ‘yürüyüş’ kelimesi geçtiği için Beyoğlu Emniyet Müdürü tekrar tekrar bizi aradı. Hafıza Yürüyüşü isimli etkinliğin içeriğini açıklamamıza rağmen, bunun ne yürüyüşü olduğunu sorgulamaya devam ettiler.”

Mersin Onur Haftası: “Hem karada, hem denizde, her yerdeyiz!”

Mersin Muamma LGBTİ+’dan katılan LGBTİ+ aktivistleri şehirlerinde yaşadıkları deneyimlerden bahsetti. Onur yürüyüşü gerçekleştirmeyi planladıklarını paylaşan aktivistler, geçen sene gelen tehditlerin ardından bu sene alanlardan çekilmeyeceklerini belirtti.

“Bizler yürüyüşler için izin sürecine başladığımızda yürüyüşün her halükarda gerçekleşeceğinin altını çizerek, uzlaşmacı bir yolda buluşmayı deniyoruz. Valilikten izin alamasak da, emniyetle olan ilişkiler daha değişken ve yapılandırılabilir oluyor.

“Geçen sene yürüyüşte, çok ciddi tehditler aldık. Yürüyüşü tam gerçekleştiremedik. Bu sene de hem karada, hem denizde her yerde kutlamalarımıza ve etkinliklerimize devam edeceğiz. Bu alanlar bizim.”

OHAL’in uzaması örgütlenmeleri etkiledi

Geçen senelerde çok daha fazla şehirden, daha fazla aktivistin buluşmalara katıldığını belirten Onur Haftası Komitesi, katılımların azalmasını “Birçok şehirden bu sene katılım olamadı. Artık davet gönderdiğimiz çoğu şehirde örgütlenmelerin devam etmediği geri dönüşünü aldık. Bu durumda OHAL sürecinin çok uzun sürmesinin etkisi olduğunu düşünüyoruz” sözleriyle açıkladı.

“Sokaklara çıkamıyoruz; can güvenliğimiz için endişeliyiz”

Diyarbakır’dan gelen aktivistler, şehirde yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Düzenli olarak bir araya gelmenin çok önemli olduğunu belirten aktivistler, yasaklardan ve OHAL’den sonra değişen örgütlenme süreçlerini şu sözlerle anlattı:

“Düne kadar sokağa çıkabiliyorken, önce sokak yasakları geldi. Şimdi ise her türlü etkinliğimiz yasaklanıyor. Bu yüzden etkinliklerimizi düzenli olarak yapmaya özen gösteriyoruz. Diyarbakır’da ortak hareket etmek, yasakların ve şiddetin korkularını bir nebze olsun kaldırdı.

“Diğer şehirlerde de bir dönem yürüyebiliyorken, şimdi yürüyemiyoruz. Yine de bazı örgütlenmelerin yürüyüşler için çabaladığını görmeye, güzel örnekler duymaya ihtiyacımız var, bu güzel.”

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı için tıklayınız.

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam