28/07/2021 | Yazar: Kaos GL
+90’ın “Türkiye'de lezbiyen olmak kolay mı” sorusuna yanıt aradığı yeni videosunda Kaos GL’den Avukat Yasemin Öz, Psikiyatrist Seven Kaptan ile Eda Burcu Şenel ve Ece Pişirici anlatıyor.
Deutsche Welle öncülüğünde kurulan YouTube üzerinden yayın yapan +90, “Türkiye'de lezbiyen olmak kolay mı” sorusuna yanıt arıyor.
Kaos GL’den Avukat Yasemin Öz, Psikiyatrist Seven Kaptan ile Eda Burcu Şenel ve Ece Pişirici’nin konuştuğu videoyu +90 şöyle tanıtıyor:
“Üç lezbiyen kadın anlatıyor: Homofobiyle mücadele etmek, aileye açılmak, örgütlenmek, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa karşı kanuni koruma olmayan bir ülkede kamusal alanda var olabilmek...
“Eda Burcu Şenel ve Ece Pişirici birlikte yaşıyorlar, sosyal medyada da bir lezbiyen çift olarak açıklar. Youtube'daki Eda & Ece kanalları ve diğer sosyal medya hesaplarıyla farkındalık yaratmak için hikayelerini paylaşıyorlar. Avukat Yasemin Öz ise 90'lardan beri LGBTİ+ derneklerde aktif rol alıyor.
“Psikiyatrist Seven Kaptan, lezbiyenlik hakkında yanlış bilinenlere açıklık getiriyor: ‘Dizilerde görüldüğü için, özenerek olunmaz, heteroseksüellik ne kadar sağlıklıysa o kadar sağlıklı.’
“Eda ve Ece ailelerine açılmışlar hatta aileleri, sevgililerini tanıyor ve seviyor. İkisi de, ailelerinden gördükleri desteğin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor. Ece'nin ablası Melike Pişirici, kardeşini "hayatı kaçırmadığı" için tebrik ediyor ve ekliyor: "O kadar çok Ece ve Eda var ki kendini maalesef saklamak zorunda kalan…"
“Peki, Türkiye'de neden hiç ünlü lezbiyen yok? Yasemin Öz, bunun mümkün olmadığını söylüyor: ‘Söylemeye cesaret edemiyorlar çünkü kadın olarak yaşadıkları ezilmişliğin üzerine ikincil bir ezilmişlik biçimi eklenecek.’
“Birçok ülkede LGBTİ+ kişilere evlilik ve ortak velayet hakkı tanınırken Türkiye'de iş yerinde ayrımcılığı, nefret söylemini ve nefret suçlarını yasaklayan bir kanuni düzenleme dahi yok. Bir gün evlenmenin hayalini kuran Eda ve Ece, eşcinsel evliliğin yasal olduğu bir ülkeye göç etmeyi düşünüyor.
“Tüm bu sorunlara rağmen, 2013'teki Onur Yürüyüşü'nün 100 bin katılımcıyla gerçekleştiğine ve LGBTİ+'ların toplumun bir kesimini dönüştürmeyi başardığına dikkat çeken Yasemin Öz, LGBTİ+ hareketi için "Bence Türkiye'nin en başarılı hareketi" diyor.
Vidoyu buradan izleyebilirsiniz:
İlgili Video:
Etiketler: kadın, medya