06/04/2021 | Yazar: Kaos GL

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara’daki temaslarının ardından açıklama yaptı. “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından endişeli olduklarını” söyledi.

AB Komisyonu Başkanı: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından geri dönülsün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Ursula von der Leyen ve Charles Michel, görüşmenin ardından Ankara’da basın toplantısı düzenledi.

Ekonomik işbirliği vurgusu

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin ekonomik işbirliği, göç ve halklar arasındaki temaslar ve hareketlilik konusunda somut ve olumlu bir gündemi masaya koymak istediğini söyledi. Farklı alanlarda ekonomik işbirliğinin geliştirileceğini söyleyen Michel, “halk sağlığı”, “iklim”, ve “terörle mücadele” konularında bölgesel işbirliklerinden bahsetti ve şöyle devam etti:

“Hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygı AB’nin temel ilkelerindendir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la son günlerde özellikle ifade özgürlüğü ile siyasi partiler ve medyanın hedef gösterilmesine ilişkin endişe verici gelişmeleri paylaştık. Kadın haklarının geliştirilmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesi Avrupa’da ciddi endişelere yol açmıştır.”

İstanbul Sözleşmesi konusundan BM temsilcileri ve BM Kadın’la toplantı yaptıklarını da hatırlatan Michel, “Bu konularla ilgili diyalog AB Türkiye ilişkilerinin önemli bir bölümünü oluşturmaya devam edecektir” dedi.

Mülteciler için yeni mali destek

Ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye’nin AB ile yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurma isteği gösterdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ekonomik ilişkileri güçlendirme, üst düzey diyaloglar konusunda işbirliğini güçlendirme, hareketliliği destekleyecek işbirliğini güçlendirme ve mülteciler ile göç konularında görüştüklerini söyledi.

Ursula von der Leyen, “4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye destek olmaya devam ediyoruz. Temel insan ihtiyaçlar, eğitim ve sağlık konusunda destekler devam edecek. Ama gelecekte AB’nin sağlayacağı mali yardım mültecilerin kendi geçimlerini sağlamalarına yönelik olacak. Mali yardımın devam etmesini çok önemli buluyorum. Bizim desteğimiz ortak istikrara bir yatırım” dedi.

“Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin derin endişe duyuyorum”

Ursula von der Leyen, temel insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygının AB için hayati önem taşıdığını da vurgulayarak, “Türkiye uluslararası insan hakları kurallarına ve standartlarına saygı duymalıdır. Zaten Türkiye Avrupa Konseyi kurucu üyelerinden birisi olarak bu standartlara taahhüdünü de bildirmiştir” dedi.

Erdoğan'la görüşmelerinde Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarının net olduğunu belirttiklerini anlatan Von der Leyen, "Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu bir üyesi olarak AİHM kararlarına saygı göstermesi önemlidir" ifadelerini kullandı.

Ursula von der Leyen, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin ise şöyle dedi:

“Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin derin endişe duyuyorum. Bu sözleşme, kadınları ve çocukları şiddetten korunmasıyla ilgili. Bu sözleşmeden çekilmek yanlış bir işaret veriyor. AB hiçbir şekilde daha sonra da olabilecek olumsuz gelişmeler konusunda konuşmaktan çekinmeyecektir.”

Von der Leyen, basın açıklamasının soru cevap bölümünde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye ilişkin, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygıyı bir kez daha hatırlattı. “İstanbul Sözleşmesi kadın ve çocukları korumayı amaçlıyor. Net bir şekilde bunları ifade etmekten yorulmayacağız” diyerek bu karardan geri dönülmesi çağrısı yaptı.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, siyaset
İstihdam