24/12/2024 | Yazar: Kaos GL
“LGBTİQ Eşitliği Yol Ayrımında Yaşanan Gelişmeler ve Karşılaşılan Zorluklar” başlıklı rapora göre AB genelinde ayrımcılığa maruz kalanların başında interseksler ve translar yer alıyor.
Kaos GL, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) hazırladığı “LGBTİQ Eşitliği Yol Ayrımında Yaşanan Gelişmeler ve Karşılaşılan Zorluklar” başlıklı raporu Türkçeleştirdi. 2023 AB LGBTİQ+ Anketi'ne ilişkin rapor, AB genelindeki ve aday ülke olan Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'daki LGBTİQ+’ların temel haklardan ne ölçüde yararlandıklarına ilişkin görüşlerini ortaya koyuyor. Yüz bin kişinin katıldığı anket bulguları, olumlu gelişmelere değinmekle birlikte LGBTİQ+’ları hedef alan ayrımcılık ve şiddeti belgeliyor.
LGBTİ+ haklarına dair ilerlemeye ve bununla beraber LGBTİ+’ları hedef alan nefret saikli şiddet ve taciz vakalarına odaklanan raporun başlıklarından birisini de “Ayrımcılık ve Haklar Üzerine Farkındalık” oluşturuyor.
Rapora göre; LGBTİ+ katılımcılar yaşamın her alanında ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtiyor. En yüksek ayrımcılık yüzde 18 oranla iş yerinde ve yüzde 17 oranla kafe, restoran, bar veya gece kulübünde yaşanırken, bunları yüzde 15 oranla eğitim ve yüzde 14 oranla sağlık sistemlerinde yaşanan ayrımcılık izliyor.
Translar ve interseksler, ayrımcılığa en fazla maruz kalan gruplar
Rapora göre; 2023’te LGBTİ+ olduğu için ayrımcılığa maruz kalanların AB genelindeki ortalaması yüzde 37. LGBTİ+’ların ayrımcılığa en fazla maruz kaldığı ülkeler yüzde 48 oranla Bulgaristan ve Kıbrıs. Bu iki ülkeyi Litvanya ve Slovakya takip ediyor. Rapora göre; 2023’te AB genelinde ayrımcılığa maruz kalanların başında yüzde 61 oranla interseksler ve yüzde 54 oranla translar geliyor.
AB genelinde ankete katılanların yüzde 19’u çalışma hayatında ayrımcılıkla karşı karşıya
Rapor, LGBTİ+’ların iş ararken ya da çalışma hayatında maruz kaldığı ayrımcılığı da belgeliyor. AB genelinde ankete katılanların yüzde 19’u çalışma hayatında ayrımcılığa uğradığını belirtiyor. LGBTİ+’ların çalışma hayatında ayrımcılıkla en fazla karşılaştığı ülkeler ise Kıbrıs, Yunanistan ve Slovakya.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan