11/07/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

Edgars Rinkevics yeminini etti, Letonya açık kimlikli eşcinsel devlet başkanıyla yönetilen ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu.

AB’nin ilk açık kimlikli eşcinsel devlet başkanı Letonya’da seçildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eski Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, 2023 yılının başında devlet başkanlığına seçilerek Letonya’yı Avrupa Birliği üyeleri arasında açık kimlikli eşcinsel devlet başkanıyla yönetilen ilk ülke olarak tarihe geçirdi.

8 Temmuz Cumartesi günü Riga’da düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı yeminini eden Rinkevics, açılış konuşmasında başkanlığı süresince modern, güçlü, yasal ve adil bir Letonya ve insanların refahı, kapsayıcı ve birbirine saygılı bir toplum için çalışacağının sözünü verdi.

49 yaşındaki siyasetçi, konuşmasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı sürede Ukrayna’ya verdiği desteğin devam edeceğinin de altını çizdi.

Letonya’nın önünde neler var…

Paolo Rondelli, 2022 yılında San Marino’da yapılan seçimleri kazanarak dünyadaki ilk açık kimlikli devlet başkanı olmuştu. Rondelli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tahminen kendisinin LGBTİ+ toplumuna ait ilk devlet başkanı olduğunu söylemişti.

ILGA Europe’un 2009’dan beri her sene yayımladığı Gökkuşağı Haritası’nın 2022 raporuna göre 14 puanla ortalamanın altında kalan San Marino, 42. sıradaydı. Aynı verilerde Letonya’da olumlu gelişmeler olduğu rapor edilmişti.

Gökkuşağı Haritası 2023 raporuna baktığımızda, ilk açık kimlikli eşcinsel devlet başkanına sahip Avrupa Birliği üyesi Letonya’nın 49 ülke arasında 37. sırada ve 27 AB ülkesi arasında 24. sırada olduğunu görüyoruz.

Öneriler 

ILGA Europe’un, Letonya’da yaşayan LGBTİ+ kişilerin haklarının iyileştirilmesi için 2023 raporunda sıraladığı öneriler ise şöyle:

Eşcinsel çiftlerin birlikteliklerinin tanınması ve çiftlerin (heteroseksüel çiftlere tanınan haklarla olduğu gibi) korunması için yasal önlemlerin alınması.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet özelliklerine dayalı tüm önyargı saikli suçları açıkça kapsayan nefret suçu ve söylem politikalarının getirilmesi.

Cinsiyeti tanımaya yönelik yasal çerçevenin, kişilerin kendi kaderini tayin etme sürecine dayalı ve kötü niyetli gerekliliklerden (bozukluk anlatısı üzerinden tıbbi teşhis, zorunlu kısırlaştırma veya cerrahi/tıbbi müdahale gibi) bağımsız olarak adil ve şeffaf olacak şekilde yeniden düzenlenmesi.

Araştırmanın Türkiye sayfasına buradanTürkiye raporuna şuradan ulaşabilirsiniz. 


Etiketler: siyaset, dünyadan
İstihdam