09/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, AB’nin göç politikaları göçmen ve mültecilerin hayatlarını riske atıyor.

AB politikaları göçmenlerin hayatlarını riske atıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, AB’nin göç politikaları göçmen ve mültecilerin hayatlarını riske atıyor. AB Türkiye gibi komşu ülkeleri finanse ederek göçmenlere karşı tampon bölge oluşturuyor.
 
Uluslararası Af Örgütü göçmen ve mültecilere dönük hak ihlallerine ilişkin “Büyük kale Avrupa’nın insani bedeli: Avrupa sınırlarında göçmen ve mültecilerin karşılaştıkları insan hakları ihlalleri” başlıklı bir rapor yayınladı.
 
Örgüt, raporunda Avrupa Birliği (AB) ve üye ülkelerinin sınırlarını kapatma konusundaki kararlılığının göçmen ve mültecilerin haklarını ve hayatlarını riske attığı dile getirdi.
 
Raporda öne çıkan bilgiler şu şekilde;
*Sınır kontrol uygulamaları mültecilerin AB’ye sığınmaya erişimini engelliyor. Mülteciler gittikçe daha tehlikeli hale gelen yolculuklarla hayatlarını riske atmak zorunda bırakılıyor.
 
*AB ve üye ülkeler göçmen ve mültecileri daha AB ülkelerine ulaşmadan durdurma çabası ile AB çevresinde bir tampon bölge oluşturması için Türkiye, Fas ve Libya gibi komşu ülkelerle birlikte çalışıyor ve onları finanse ediyor. Aynı zamanda göçmen ve mültecilerin kendi ülkelerinde maruz kaldıkları insan hakları ihlallerini de görmezden geliyorlar.
 
* BM Mülteci Ajansı’na göre İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana, daha önce hiç olmadığı kadar fazla yerinden edilmiş insan var.
 
* AB’ye girmeye çalışan düzensiz göçmenlerin neredeyse yarısı Suriye, Afganistan, Eritre ve Somali gibi ülkelerdeki çatışmadan ya da zulümden kaçıyor.
 
* Avrupa’ya karadan ulaşma konusunda gittikçe daha büyük engellerle karşılaşan göçmenler ve mülteciler Yunanistan ve İtalya’ya artık daha tehlikeli olan deniz rotaları üzerinden ulaşmaya çalışıyor. Her yıl yüzlerce insan Avrupa’nın kıyılarına ulaşmaya çalışırken ölüyor.
 
* 2014’ün sadece ilk altı ayında 200’den fazla kişi Akdeniz ve Ege Denizi’nde hayatını kaybetti; kayıp yüzlercesinin de ölmüş olduğundan endişe ediliyor. Kaybolanların çoğu çok açık bir şekilde şiddet ve zulümden kaçıyordu.
 
* AB göç politikasına milyonlarca Euro’yu tel örgüler, ileri düzeyde geliştirilmiş gözetleme sistemleri ve sınırlarında devriye gezmek için harcıyor. 2007 ila 2013 arasında harcanan para yaklaşık 2 milyar Euro. Aynı dönemde AB’nin sınırları içindeki sığınmacı ve mültecilerin durumunu iyileştirmek için harcadığı rakam ise sadece 700 milyon Euro.
 
Raporun tamamına şuradan ulaşılabilir. 

Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret