14/07/2021 | Yazar: Ilgın Nehir Akfırat

Amerikalılar, ABD pasaportuna başvururken “erkek” veya “kadın” dışında bir cinsiyet seçebilecekler.

ABD, Amerikan pasaportlarına üçüncü cinsiyet seçeneği ekleyecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: DailyBeast

Dışişleri Bakanlığı, pasaport başvuru sahiplerinin destekleyici tıbbi belgeler sunmadan cinsiyetlerini bağımsız olarak seçebileceklerini açıkladı.

NBC News’in haberine göre Amerikalılar, ABD pasaportuna başvururken “erkek” veya “kadın” dışında bir cinsiyet seçebilecekler. Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, non binary, interseks ve gender non-conforming Amerikalıların ABD pasaportuna başvururken “erkek” veya “kadın” dışında bir cinsiyet seçebileceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günkü açıklamasında, politika değişikliğini, bakanlığın “Toplumsal cinsiyetleri veya cinsiyetleri ne olursa olsun LGBTQI+ ABD vatandaşlarına adil muameleyi sağlamaya yönelik daha fazla adım atma” çabasının bir parçası olarak tanımladı.

“X” olduğu bildirilen üçüncü cinsiyet belirtecinin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor. Blinken, departmanın şu anda “Hedefe ulaşmak için en yapıcı yaklaşımı benimsediğini” ve cinsiyet seçeneği eklemenin “Teknolojik olarak karmaşık olduğunu, ayrıca zaman alacağını” belirtti.

ABD üçüncü cinsiyet seçeneğini yürürlüğe koyduğunda, Avustralya, Kanada, Almanya, Hindistan, Nepal ve Yeni Zelanda gibi böyle bir pasaport seçeneğine sahip olan artan sayıdaki ülkeler arasına katılacak.

Daha yakın vadede ABD pasaportu başvuru sahipleri cinsiyetlerini kendileri seçebilecekler ve cinsiyet kimlikleri, kimlik belgelerindeki cinsiyet belirteci ile eşleşmezse, tıbbi belge sunmaları gerekmeden pasaportlarındaki cinsiyeti seçmekte özgür olacaklar.

Ülkenin en büyük LGBTQ+ hakları savunucu vakfı olan Human Rights Campaign, yaklaşmakta olan politika değişikliklerini “Zaten savunmasız bir grup için ayrımcılık, taciz ve şiddet riskini azaltacağını” söyleyerek destekledi. HRC Başkanı Alphonso David yaptığı açıklamada, “Bu, Amerika'da LGBTQ+ eşitliği için anlamlı bir ilerleme sağlanmasına yönelik önemli bir adım ve milyonlarca vatandaşın yurt içinde ve yurt dışında ABD'nin cinsiyet kimliklerini tanıyor olmasına güven duyarak seyahat etmesini sağlayacak ve onları güçlendirecek” dedi. 

Ayrıca ABD'yi, “Diğer ülkeleri non binary ve trans kişileri destekleyen kapsayıcı politikalar benimsemeye teşvik etmeye” çağırdı.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam