04/07/2009 | Yazar: Tolga Yıldırım

Amerikan ordusu, gey olduğunu açıklayan askeri ordudan atma kararı aldı.

ABD gey askerleri ordudan atıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerikan ordusu, gey olduğunu açıklayan askeri ordudan atma kararı aldı.

Ordu, Lieutenant Dan Choi isimli askeri, orduda eşcinselliği açık şekilde ifade etmeyi yasaklayan ‘sorma, söyleme’ kuralını ihlal ettiği için ordudan atma ile cezalandırdı. Choi, Irak’ta bir dönem Amerikan askerleri için Arapça çevirmen olarak görev yapıyordu. Mart ayında bir televizyon kanalında bir talk show programında gey olduğunu açıkladı.

New York ordu sözcüsü Lieutenant Colonel Paul Fanning, yapılan heyet toplantısında Choi’nin askeri kariyerinin ve ordudaki görevinin heyet tarafından elinden alındığını açıkladı.
 
Choi yaptığı açıklamada, ‘bu benim kimliğime yapılmış bir ayrımcılıktır. Eğer hayır özür dilerim ben bir eşcinsel değilim ben bir heteroseksüelim sadece popüler olmak için yalan söyledim deseydim bugün hâlâ ordudaki görevime devam ediyor olurdum’ dedi.
 
Ayrıca Choi heyetin onun iyi bir subay olduğunu ve başarıli olduğunu söyleyebilecek tanıkları da dinlemeyi reddettiğini söyledi.
 
Choi ayrıca kendisinin dürüst olması nedeniyle yargılandığını ifade etti ve dürüst olmak tüm liderlerin en önemli vasfıdır dedi ve 10. yüzyılın iyi şairlerinden Iraklı şair Al-Mutanabbi’nin bir şiirini de ezberden okudu.
 
New York ordu yetkilileri Choi’nin onurlu bir şekilde, başarılarının tanınarak ordudan ihraç edildiğini ve eski Amerikan askerlerinin yararlandığı tüm maddi imkânlardan yararlanacağını açıkladı.
 
Choi, 1999’da askeri liseye girdiğinde kendisinin gey olduğunun bilindiğini fakat bu gerçeğin üzerinde durulmadığını söyledi. Irak’a gitmek için çok istekli olduğunu belirten Choi Irak’ta Iraklı arkadaşları ile Amerika ve demokrasi hakkında tartışmayı sevdiğini söyledi. 2007 yılında Amerika’ya dönen Choi, 2008 yılının ocak ayında ilk erkek arkadaşı olabilecek biri ile tanıştığını söyledi. Bundan bir yıl sonra da Choi insanlara kendisi ile ilgili yalan söylememe kararı aldı.
 
‘Sorma söyleme’ kuralı 1993 yılında Bill Clinton ile askeri liderlerin geyleri Amerikan ordusuna almamak için uzlaşıp kabul ettikleri bir kural. Orduya göre eğer geyler Amerikan ordusuna alınırsa ‘bu orduda moral bozukluğuna, disiplinsizliğe ve yönetim eksikliğine neden olur’. Bu yüzden şu ana kadar 13.000 asker ordudan ihraç edildi.
 
Barack Obama geylerin ve kadınların Amerikan ordusuna katılabilmesi için yapılacak olan yasa değişikliğini taahhüt etti fakat bunu yapması için Amerikan meclisini toplaması gerekiyor ve henüz bu yasayı tartışmak için bir çağrıda bulunmadı. Amerika’daki gey topluluklarına göre Obama göreve başladığından bu yana 260 gey ve lezbiyen ordu çalışanı ordudan ihraç edildi.
16 yıldan bu yana Amerikan ordusundan binlerce kişinin ihraç edilmesi Amerikan ordusunun büyük bir ayrımcılık yaptığı ile ilgili birçok eleştiriyi getirdi.
 
Afganistan ve Irak’ta önemli bir güce sahip Amerikan ordusu şu ana kadar 59 Arapça ve 9 Farsça dilci gey personeli ihraç etti. Bunun yanında Britanya, İsrail ve daha birçok ülke geylerin kendilerini açıklayarak orduda görev yapmasına izin veriyor.
 
Choi’nin televizyona çıkmasının ardından Amerika’da ‘sorma, söyleme’ kuralına karşı olanların ve gey hakları savunucularının sembolü haline geldi. Birçok kişi Choi’nin durumunu kullanarak ‘sorma, söyleme’ kuralının bozulması için caba harcıyor.


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret