25/11/2013 | Yazar: Kaos GL

ABD’de HIV-pozitif kişiler arasında organ nakli yapılmasıyla ilgili araştırmalar üzerindeki yasak kaldırıldı.

ABD HIV-Pozitif Organ Naklinin Önünü Açtı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de HIV-pozitif kişiler arasında organ nakli yapılmasıyla ilgili araştırmalar üzerindeki yasak kaldırıldı. Başkan Obama’nın geçtiğimiz Perşembe günü onayladığı HIV Organ Politikası Eşitliği (The HIV Organ Policy Equity, HOPE) yasa tasarısıyla birlikte, HIV-pozitif kişiler arasında organ nakli yapılabilecek.

 

Yasa taslağının onaylanmasıyla birlikte Federal Sağlık Bakanlığı, araştırmaların yürütülebilmesi için gerekli standartları geliştirmeye başladı. Eğer araştırma sonuçları da bu değişikliği onaylarsa, HIV-pozitif kişiler arasında organ nakilleri başlatılacak.

 

Ulusal HIV/AIDS Stratejisi’nin temel hedefine ulaştığını söyleyen Obama, HOPE’un HIV’le yaşayan kişilerin alacağı sağlık hizmetini geliştirmesi açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

 

Daha önce İsrail ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, HIV pozitif kişiler arasında başarılı organ nakilleri gerçekleştirilmişti. Benzer bir yasağın 2007 yılına kadar uygulamada olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, her beş yetişkinden birinin HIV pozitif olması sebebiyle, bağışlanabilecek organların üçte biri reddediliyordu.

 

ABD’de bu oran çok daha düşük olmasına rağmen (%0.6), ülkedeki en büyük LGBT kuruluşu Human Rights Campaign, HOPE sayesinde her yıl 1000 civarında HIV pozitif kişinin hayatının kurtulabileceğini belirtiyor. 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam