17/04/2017 | Yazar: Cem Öztürk

Ben en dürüst halimi yaşıyorum; diğer tüm transların gündelik hayatlarında yaptığı gibi.

Trans erkek olduğu yayında ifşa edilen Zeke: Ben en dürüst halimi yaşıyorum; diğer tüm transların gündelik hayatlarında yaptığı gibi.

Geçtiğimiz perşembe, ABD’de yayınlanan Survivor adlı TV programındaki bir yarışmacının trans erkek kimliği rızası dışında ifşa edildi. Yarışmanın haftalık eleme bölümünde, yarışmacılardan Jeff Varner, rakibi Zeke Smith’e, “Neden buradaki kimseye trans olduğunu söylemedin?” diye sordu. Varner, Smith’in arkadaşlarından bilgi sakladığı için güvenilmez biri olduğunu ve şovdan elenmesi gerektiğini ima ediyordu.

“Zeke olarak ben en dürüst halimi yaşıyorum”

Zeke Smith, olayın sonrasında cinsiyet kimliği üzerine The Hollywood Reporter’a yazdığı makalede, “Varner bana yalancı diyerek translara yönelik en tiksinç yargı kalıplarından birine başvurdu; sıklıkla bir şiddet ve cinayet mazereti olarak kullanılan bir düşünceye.” diye yazdı ve şöyle devam etti:

“Hakkımda ‘Zeke, sandığınız adam değil’ ve ‘ortada hiç anlamadığınız bir aldatmaca var’ diyerek Varner benim aslında bir erkek olmadığımı ve varoluş biçimimin alçak bir oyundan ibaret olduğunu söylüyordu. Oysa gerçekte, Zeke olarak ben en dürüst halimi yaşıyorum; diğer tüm transların gündelik hayatlarında yaptığı gibi.”

Yarışmacı ve izleyiciler tepki gösterdi

Smith’in ifşa edilmesi şovun yarışmacı ve izleyicileri tarafından geniş ölçüde kınandı. Ünlü trans oyuncu Trace Lysette, trans hakları konusunda duyarlı herkesin paylaştığı hassasiyetle, Twitter’da, “Transları ifşa etmek bir şiddet eylemidir” diye yazdı. Bunun üzerine Varner, Twitter’da bir özür mesajı paylaştı. Skandal anı, programdan elenen diğer yarışmacıların Smith’i ifşa eden Varner’a ani tepkisiyle karşılandı.

The Hollywood Reporter’a yazan Smith, programda serinkanlılıkla tepki vermesine karşın bölümün çekilmesinden bu yana geçen aylarda Varner’ı affetmekte zorluk çektiğini söyledi. Survivor sunucusu Jeff Probst ise, Entertainment Weekly’ye verdiği röportajda şöyle konuştu:

“Kimsenin Zeke’e yapılanın herhangi bir seviyede, herhangi bir şartta doğru olduğunu düşünebileceğine inanmıyorum; kesinlikle işin ucunda milyonlarca dolar olduğu için değil. Bence yarışmacıların yanıtı, sıklıkla olduğu gibi, toplumun büyük çoğunluğunun hislerini yansıtıyor. Bunu kimse kimseye yapmaz.”

Kanal neden yayınladı?

Programın yayınlandığı ABD’li kablolu TV kanalı CBS’in bu transfobik ifşayı yayınlaması da ayrıca tepkilere yol açtı. Programın takipçileri, ifşa olayının aslında başından beri skandal bir komplo planı olarak kurgulandığını fark ettiklerini söylediler: Varner, bir diğer yarışmacı Andrea’ya daha önce “Zeke dürüst değil. Zeke’le ilgili kimsenin bilmediği bir şey var” diyordu. Sosyal medya kullanıcıları kanala Smith’in ifşasını yine de yayınlamayı tercih etmelerinden dolayı duydukları kızgınlığı dile getirdiler.

Müge Anlı’da da benzer durum yaşanmıştı

LGBT’lerin kendi rıza ve istekleri dışında kimliklerini açıklamaya zorlanmaları ve ifşa edilmeleri, hemen her durumda toplumsal hayatlarını zorlaştıran homofobik ve transfobik ayrımcılığın bir parçası olarak vücut buluyor. ABD Survivor’ındakine benzer bir olay geçtiğimiz ay Türkiye’nin ATV kanalındaki Müge Anlı’yla Tatlı Sert adlı programda ölmüş bir kadının trans kimliğinin ifşası üzerine transfobik söylemler sarf edilmesiyle yaşanmıştı.


Etiketler: medya
İstihdam