11/11/2008 | Yazar: Kaos GL

ABD'de eşcinseller ayaklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de evlilik hakkı ellerinden kayıp giden eşcinseller sokaklarda. Protestoların hedefinde muhafazakâr Mormonlar. var ABD’de Kaliforniyalılar, eşcinsel evliliklere onay çıkması için sokaklara döküldü. Muhafazakâr Mormonların yoğun olarak yaşadığı Utah, Salt Lake City’deki kilise önünde toplanan protestocular, gökkuşağı renkli bayraklarını açıp hak talep etti. 2 binden fazla kişinin katıldığı gösteri sakindi ancak polise direnip kiliseye girmeye kalkan üç kişi tutuklandı.



Protestoda ‘Mormonlar: Önceden zulüm görenlerdi, şimdi zalim oldular!’ pankartları taşındı. Amerika’da yaklaşık 10 bin takipçisi olan Mormon cemaati eşcinsel evliliklere çok sert şekilde karşı çıkıyor.



San Fransisco’da da yaklaşık 1000 kişi eşcinsel evliliklere onay çıkması için gösteri düzenledi. Protestoculardan biri olan 42 yaşındaki Lisa Davis, ‘Tavuklara bile hak veriyorsunuz, çiftlik hayvanlarının bile durumu bizden iyi’ dedi. Mormonlara tepki göstermek isteyen binlerce kişi ocakta düzenlenecek Sundance Film Festivali’nin de protesto edilmesini istiyor. Binlerce blog’da Utah için önemli bir turistik faaliyet olan festivalin iptalinin cemaate ekonomik ve sosyal zarar vereceğini belirten yazılar kaleme alınıyor.



ABD’li pop müzik starı Madonna da verdiği bir konserde, Amerikan halkının siyah bir başkanı Beyaz Saray’a oturttuğu halde hâlâ eşcinsel evlilik hakkına sahip olmamasının utanç verici bir durum olduğunu söyledi. Sahnede, ‘Afro-Amerikan birini başkan olarak seçebildiysek, Amerikan halkı olarak bunu yapabildiysek eşcinsel evlilik hakkımızı da kazanabiliriz’ diyen Madonna, Obama’nın zaferinden mutlu olduğunu söyledi. Bunun Amerika’nın hallettiği özgür ve demokratik ortamın başlangıcı olduğunu söyleyen şarkıcı, eşcinsel evliliklerin yasallaşmasının da çok uzak olmadığını düşünüyor. (ap)

Fotogaleri: http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=GaleriHaber&ArticleID=907506&PAGE=1&Date=10.11.2008

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam