17/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

FBI’in yayınladığı rapora göre eşcinsellere ve dini azınlıklara karşı işlenen nefret suçlarında 2008 yılında keskin bir artış tespit edildi.   Rapor

FBI’in yayınladığı rapora göre eşcinsellere ve dini azınlıklara karşı işlenen nefret suçlarında 2008 yılında keskin bir artış tespit edildi.
 
Rapora göre, 2008 yılında toplam nefret suçlarında %2’lik bir artış yaşanırken, cinsel yönelim temelli nefret suçlarında artış %11, dini temelli nefret suçlarında ise %9 olarak gerçekleşti. En büyük kategori olan ırk temelli ayrımcılıktan ise %1’lik bir düşüş kaydedildi.
 
Ortalama olarak işlenen suçların üçte birini vandalizm ya da mala zarar verme, üçte birini aşağılama, tehdit ve korkutma, kalan üçte birini ise fiziksel şiddet oluşturuyor.
 
Ülkenin en büyük eşcinsel hakları örgütü olan İnsan Hakları Hareketinden Joe Solmonese oranlardaki yükselişin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu ve geçen ay Başkan Obama tarafından imzalanan Eşcinsellere Karşı Nefret Suçlarını Önleme yasasının ne kadar önemli ve gerekli olduğunu vurguladı.
 
FBI’dan yapılan açıklamada, çalışmaya katılan kolluk kuvvetlerinin sayısında değişme olduğu için sene bazında karşılaştırma yapmak çok mümkün değil. 2008 yılında çalışmaya katılan birim sayısı 2145 olurken, bir önceki sene bu rakam 2025’de kalmıştı. Ayrıca rakamların artışında, daha fazla kişinin nefret suçlarını bildirmesinin de etkili olabileceği bildirildi.
 
Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Nefret ve Fanatiklik Çalışmaları Merkezi’nden Brian Levin, ulusal rakamların yanıltıcı olduğunu, çünkü Kaliforniya, New Jersey ya da Ohio gibi eyaletlerin nefret suçlarını iyi raporladığını ancak Georgiya, Hawaii, Missisipi ya da Pensilvanya gibi eyaletlerin sağlıklı bir raporlama yapmadığını vurguladı. Levin “sağlılı verilere ulaşmak ve bunlardan yola çıkarak analizler yapmak bazı durumlarda mümkün dahi değil. Ancak şu bir gerçek ki, iyi raporlama ve bildirim yapan eyaletler aynı zamanda bu suçlara karşı mücadelede de daha iyi bir eğitim ve yaklaşım sergilemekteler” dedi.
 
Toplamda 7783 nefret suçu rapor edilirken 9691 kişi mağdur edildi. 7 tanesi cinayet olmak üzere nefret suçlarının yarısını ırk tabanlı suçlar, beşten birini dini tabanlı nefret suçları ve altıda birini cinsel yönelim tabanlı nefret suçları oluşturdu. Cinsel yönelim temelli nefret suçlarının 1706 mağduru (%58) geylerden oluşmakta. Bu rakamlar 2001 yılından bu yana kaydedilmiş en yüksek rakamlar.
 
Matthew Shepard Vakfının yöneticisi Jason Marsden, yaptığı açıklamada “istatistiki verilerin dikkate alınması gerektiğini, özellikle son haftalarda LGBT karşıtı nefret suçlarının ciddi artış gösterdiğini” belirtti. Jorge Steven Lopez Mercado’nun öldürülmesine ve Teksas’da 16 yaşında bir geyin demir bir boru ile tecavüze uğramasına deyinen Marsden “İster raporlamanın artışından kaynaklansın ister başka bir nedenden, Başkan Obama’nın LGBT bireylere karşı şiddeti önleme yasasının imzalamasından birkaç hafta sonra gelen gey, lezbiyen, biseksüel ve trans bireylere karşı nefret suçlarının artışını gösteren bu rakamlar yasanın haklılığını göstermekte. Hepimizin bu suçların kabul edilemez olduğu belirtmemiz gerekiyor”
 
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam