05/08/2010 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

Amerika’da Eğitici yayınlar hazırlayan Mason Crest isimli yayınevi ortaöğretim öğrencileri için LGBT konularının yer aldığı bir kitap dizisi yayınlamaya hazırlanıyor.

ABD’de Ortaöğretim İçin LGBT Rehberi Hazırlanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Amerika’da Eğitici yayınlar hazırlayan Mason Crest isimli yayınevi ortaöğretim öğrencileri için LGBT konularının yer aldığı bir kitap dizisi yayınlamaya hazırlanıyor.
 
15 kitaptan oluşan Gey, Lezbiyen ve Transgender’ın hayatına ilişkin modern rehber isimli kitap serisi sonbaharda satışa sunulacak. Kitaplarda  olumlu rol modellerin öneminden sosyal ve politik damgalamaya kadar çok geniş konular yer alıyor.
 
Kitaplar Otraöğretim kurumlarındaki her tür cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğindeki öğrencileri hedefliyor.
 
Mason Crest’in üst düzey yöneticisi Philip Cohen web sitelerindeki Basın bölümünde yaptığı açıklamada 40 yıl önce eşcinselliğin ruhsal bir hastalık olarak görüldüğünü bugün ise toplumumuzun ve yaşantımızın kabul edilir bir bölümü haline geldiğini artık saklanması gereken ve tabu olan bir şey olmadığını söylüyor. Eşcinselliğin artık dolabından çıktığını ve kendilerinin de genç yetişkinleri olumlu bir tavırla eğitecek bu kitap serisine öncülük yapmanın vermiş olduğu haklı gururunu yaşadıklarını dile getiriyor. 
 
Serinin danışman editörü James Sears da bu serinin nefreti, toleranssızlığı ve yobazlığı körükleyen “farklı” kavramı algısını yok etmeye çalıştıklarını, bunu da gençlere toplumsal cinsiyet ve cinselliğin çok geniş bir anlamı olduğunu öğreterek yaptıklarını belirtiyor ve bu kitabın zorbalık yapan, kurban olan ve izleyici olan bu çocuklarla çalışan eğitimcilere cinsel yönelim farklılığını kabul ettirmek için yol gösterici olacağının altını çiziyor. Sears şu andaki eğitim sistemindeki kitapların heteroseksüel merkezli eğitici kitaplar olduğunun ve bunun da çocuklara sadece heteroseksüel bir perspektiften bakmalarına neden olduğunu söylüyor.
 
New York’ta faaliyet gösteren Gey, Lezbiyen ve Heteroseksüel Eğitim Ağı’nın (GLSEN) 2007 yılında yaptığı Ulusal Okul Ortamı isimli anket çalışmasında ortaöğretim kurumlarında eğitim alan öğrencilerinin sadece % 23’ünün okul kütüphanesinde LGBT içerikli kaynaklara sahip olduklarını söylediğin altını çiziyor. Bu ankete katılanların sadece % 6’sı ders kitaplarında veya okuma parçalarında LGBT konularının yer aldığını belirtmiş. Bu araştırma da eğitim hayatı boyunca LGBT içerikli kaynakla karşılaşan öğrenci sayısının azlığına işaret ediyor.
 
Sears’a göre bu kitap serisi her türlü cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip öğrenciye de nasıl kabul göreceklerini de farklı bir bakış açısından öğrenmelerine yardımcı olacak.
 
Kitaplarda yer alan konu başlıklarından bazıları ise şöyle:
 
Açılmak: Aileye ve arkadaşlara söyleme
Kendi bedeninizi yanlış hissetme : Transgender olmanın ne demek olduğunu anlama
Gey ve Lezbiyen Rol Modeller
Eşcinsellik ve din
Evlilik, Askerlik ve çalışma hayatında ayrımcılık
Homofobi : Sosyal damgalamadan Nefret suçlarına
Dünya genelinde eşcinsellik: Güvenli cennetler, Kültürel meydan okumalar
Eşcinsellik ve ruh sağlığı: depresyonla mücadele ve intihara hayır demek
Eşcinselliğin yeni nesli: Gey ve Lezbiyen topluluklarında yeni trendler
Streotiplerle çarpışmak
Cinsel yönelime neden olan nedir? Genetik, Biyoloji, Psikoloji
Tiyatro, Sinema ve Televizyonda eşcinsel karakterler: Rol modeller, yeni davranışlar


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam