15/03/2017 | Yazar: Kaos GL

ABD Washington’da evsiz translara kalacak yer ve sıcak yemek sağlayan Casa Ruby, iki haftada üç kez saldırıya uğradı.

ABD’de trans sığınağına saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD Washington’da evsiz translara kalacak yer ve sıcak yemek sağlayan Casa Ruby, iki haftada üç kez saldırıya uğradı.

ABD'nin başkenti Washington’da evsiz translara kalacak yer sağlayan Casa Ruby LGBT Merkezi saldırıya uğradı. Sığınağın camı taşlı saldırı sonucu kırıldı.

Bu, merkezin son iki haftada uğradığı üçüncü saldırıydı. Daha önce de kimliği belirsiz saldırganlar merkezde çalışan bir kişiyi hedef almıştı.

Casa Ruby, ABD’nin başkentindeki en yoksul gruplardan biri olan evsiz translara kalacak yerin yanı sıra sıcak yemek, kıyafet ve dayanışma imkanı da sağlıyor. Merkezdeki destek grupları evsiz transların hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırmaya çalışıyor.

“Sıradaki olmayacağız!”

Trans aktivist Ruby Corado’nun 2012’de kurduğu merkez saldırılara rağmen dayanışmayı örgütlemeye devam edecek. Corado saldırının ardından, yerel TV kanalı Fox5’e yaptığı açıklamada Washington DC emniyet müdürünün merkeze geldiğini ve kendilerine saldırganı yakalama sözü verdiğini söyledi.

Corado, önyargılara direnmeye devam edeceklerini belirterek saldırıya ilişkin, “Her şey genelde böyle başlar ancak biz sıradaki olmayı reddediyoruz” dedi.

Trump’tan sonra ABD’de LGBTİ hakları

Öte yandan ABD’deki LGBTİ hak savunucuları Trump yönetiminin kazanılmış hakları geri almasından ve önümüzdeki dönemde nefret saldırılarının artmasından korkuyor.

Human Rights Campaign (HRC), önümüzdeki süreçte tartışılması beklenen LGBTİ karşıtı yasal değişikliklere ilişkin geçtiğimiz günlerde ön izleme raporu yayınladı. HRC’nin raporuna göre; 2016’da 38 eyaletteki kanun yapıcılar, LGBTİ bireyler ve onların ailelerinin haklarını sınırlamayı amaçlayan 250’den fazla yasa tasarısı sundular. Sıkı bir çalışma, kolektif işbirliği ve ulusal ve ABD çapındaki LGBTQ eşitlik hareketinin özeniyle bu tasarılardan yalnızca 8’i iki yasama komisyonundan da geçti; valiliğin vetolarından sonra ise yalnızca 5 tanesi yasalaşabildi. Buna rağmen 2016 seçim sonuçlarından sonra 2017’nin daha da zorlu geçmesi ihtimali var. 2017 yasama oturumları başlarken önceki yasama dönemlerine göre daha fazla eyalet mecliste, senatoda ve valilik ofislerinde Cumhuriyetçi tek parti kontrolünde olacak.

LGBTİ’leri hedef alan ayrımcı yasalar, ülke çapında birçok farklı şekil alabiliyor. Bunlar; özellikle trans kişileri hedef alan ve onların cinsiyet kimlikleriyle uyumlu cinsiyete özgü fırsatlara ulaşmalarını engelleyen önlemlerden, dini bir bahane olarak kullanıp LGBTİ’lere mal ve hizmet vermeyi reddeden kişileri korumaya; yerel yönetimlerin LGBTİ sakinleri ve ziyaretçileri ayrımcılıktan koruma yetkilerini ellerinden almaya çalışan yasa tasarılarına kadar uzanıyor.


Etiketler: insan hakları, barınma
İstihdam