16/09/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD’de hazırlanan bir rapor, LGBT’lerin çalışma hayatında yaşadıkları sorunların yoksullukla olan ilişkisini gözler önüne seriyor.

ABD’den eşitlik raporu: LGBT’ler ekonomik olarak dezavantajlı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cinsel yöneliminiz ya da cinsiyet kimliğiniz çalışma hayatınızı ve ekonomik durumunuzu nasıl etkiler? ABD’de hazırlanan bir rapor, LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) çalışanların ekonomik olarak dezavantajlı bir grup olduğunu söylüyor.
 
Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerdeki insan hakları ihlallerinin ele alınacağı Evrensel Periyodik İnceleme’de ABD’nin LGBT karnesine dair raporu William Enstitüsü hazırladı. Rapor, LGBT’lerin çalışma hayatında yaşadıkları sorunların yoksullukla olan ilişkisini gözler önüne seriyor.
 
Adil bir çalışma ortamı herkesin hakkı
 
Rapora göre, lezbiyen ve geylerin yüzde 37’si, translarınsa yüzde 90’ı işyerinde tacize uğradığını belirtiyor. Ancak çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık federal düzeyde de çoğu eyalette de yasak değil.
 
Kamu görevlileri ise cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı sınırlı düzeyde Anayasal korumadan yararlanabiliyorlar. Başkan Obama’nın Temmuz ayında imzaladığı kararname federal çalışanları ayrımcılıktan korusa da sorun çok daha büyük. Rapor hem kamuda, hem de özelde adil bir çalışma ortamı yaratılmasının temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekiyor.
 
LGBT’lerin yoksulluk riski daha fazla
 
Çalışma hayatındaki adaletsizliklerin LGBT’lere yansıması ise pek çok LGBT’’nin federal yoksulluk sınırının altında ya da yakınında seyretmesi olarak görülüyor. Ekonomik açıdan dezavantajlı bir grup olmayı sürdüren LGBT’lerin LGBT olmayanlara kıyasla yoksulluk riski daha fazla. Her 4 LGBT yetişkinden ez az 1’inin geçtiğimiz yıl kendisini ya da ailesini geçindirecek kadar parası olmadığı bir zaman yaşadığının altı çiziliyor.
 
Türkiye’nin Evrensel Periyodik İnceleme oturumu için Kaos GL, LGBTI News Turkey ve IGLHRC LGBT’lere yönelik insan hakları ihlallerini raporladı. Raporun tamamına bu bağlantıdan İngilizce olarak ulaşabilirsiniz.  

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam