20/07/2011 | Yazar: Kaos GL

ABD’de Gay Pride Yürüyüşü’ne katılan yaklaşık 200 kişilik eşcinsel asker grubu, ‘Sorma Söyleme’ yasasının mahkeme kararıyla yeniden işletilmesini protesto etti.

ABD’li Eşcinsel Askerler Pride Yürüyüşüne Katıldılar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’nin San Diego kentindeki Gay Pride Yürüyüşü’ne katılan yaklaşık 200 kişilik eşcinsel asker grubu, “Sorma Söyleme” yasasının mahkeme kararıyla yeniden işletilmesini protesto etti.
 
Hürriyet’in haberine göre üniformasız ama görev yaptıkları askeri birimleri ilân eden tişörtler giyen gey ve lezbiyen askerler bir ilke imza attılar.
 
Orduda eşcinselliği yasaklamasa bile, açıklanmasına izin vermediği için eleştirilen “Sorma Söyleme” yasası, hükümet kararıyla ortadan kaldırılmasının ardından San Francisco Federal Mahkemesi’nce yeniden yürürlüğe sokulmuştu. Ancak mahkeme, kararında, yasanın, “Sorma Söyleme” kuralına uymayan askerler hakkında kovuşturma yapılması yolunu açan cümlesini yok saymıştı.
 
Donanma ve komando tişörtleriyle
Kimliklerini artık saklamayacaklarını açıklayan Ulusal Muhafızlar’a bağlı lezbiyen asker Nichole Herrera (31), “Sorma söyleme politikası geri dönse de bu yürüyüşe katılmamayı hiç düşünmedim. Ancak San Diego’daki donanma üssünün önünden geçerken yutkunduğumu itiraf etmeliyim. Bu politika değişmeli” dedi.
ABD ordusu, üniforma giymediği sürece askerlerin bu tür etkinliklerde yer almasına göz yumuyor. Ancak bazı yürüyüşçülerin “donanma” ve “deniz komandoları” gibi ifadelerin yer aldığı tişörtler giymesine nasıl tepki gösterileceği henüz belirsiz.

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam