09/11/2006 | Yazar: Murad Esin

ABD’nin seçimi Bush’u yendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de dün yapılan Kongre ara seçimlerinde muhalefetteki Demokrat Parti, alt kanat Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi. Bush’un yenilgiyle çıktığı seçimlere yapılan ilk yorumlar ABD halkının Irak politikasından hoşnut olmadığını ve seks skandallarına karşı tepki gösterdiklerini söylüyor. Murad Esin’in haberi.

KAOS GL - 8 Kasım 2006

Murad Esin - ABD

‘Bu gece Amerikalıların büyük zaferidir. Amerikalılar bugün değişim için oy verdiler ve ülkemizi yeni bir yöne götürmeleri için Demokratları seçtiler. Bu yol Demokratların yapmak istedikleridir. Körfezde kalmak Amerika’yı daha güvenli, askerlerimizi daha onurlu ve ülkemizi daha saydam kılmadı. Biz, bu mahvedici politikayı devam ettiremeyiz. Demokratlar yönetmeye hazırdırlar.’ Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Nancy Pelosi 7 Kasım Salı gecesi işte böyle sesleniyordu Amerika halkına ve tüm dünyaya.

8 Kasım Çarşamba. Saat 21.35.

ABD 2006 ara seçimleri, Virginia Eyaleti Senatosu’nun sonucunun açıklanmasıyla az önce sona erdi. Demokratlar, ara seçimi ezici bir çoğunlukla kazandılar. Seçimin sonuçlarına göre, tümü yenilenen 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 229 sandalye kazanarak mecliste 218 olan çoğunluk sayısını fazlasıyla aştılar.

33 üyesi yenilenen senatoda ise 6 senatör daha fazla alarak 51 üye ile 101 üyeli Amerikan Senatosu’nda çoğunluğu aldılar. 36 eyaletteki valilik seçimlerinde de 28 eyaleti alarak Amerika genelinde 50 eyaletin çoğunda valilikleri de kazanmış oldular.

Bu seçim ABD Başkanı Bush için bir referandum niteliği taşıyordu ve seçim sonucunda yapılan ilk yorumlar ABD halkının Irak politikasından hoşnut olmadıklarını ve ahlaki skandallara karşı tepki gösterdikleri şeklinde oldu. Seçimin ilk sonucu olarak da bugün ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld istifa etti, yerine eski CIA başkanı olan Robert Gates atandı.

Bush yenildi

George W. Bush, Beyaz Saray’daki basın toplantısında oldukça yenik ve şaşırmış görünüyordu. Demokratlar’ın zaferiyle sonuçlanan ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin aldığı başarısız sonucun ‘büyük bölümünün sorumluluğunu’ üstlendiğini bildiren Bush, seçimden sonra Demokratlarla birlikte çalışacağını belirtti. Texas Valiliği sırasında da Demokratlarla başarıyla çalıştığını, bunun da süreceğini söyledi.

Konuşmanın en tarihi vurgularından biri Bush’un seçimlerde Irak savaşının etkisini kabul etmesi oldu ama Bush yine de savaşmaktan vazgeçmediğini gösterdi ve Savunma Bakanlığı’na Amerika’yı zafere ulaştıracak yeni bir ismi atadığını söyledi.

ABD ordusunun komutanı olarak tüm sorumluluğu üzerine aldığını belirten Bush,
ABD’nin Iraklıların yanında yer alacağını, Irak’tan hemen çekilmeyeceklerini, ABD ordusunun Iraktan hemen çıkmasının teröristlere yarayacağını ve Irak’ı teröristlerin kontrolüne bırakmayacağını vurguladı.

Seçimin ilkleri: İlk kadın, ilk müslüman

California’dan üye Nancy Pelosi, ABD’nin Temsilciler Meclisi Başkanlığına gelen ilk kadın oldu.

Demokratlar 1974’ten sonra ilk defa Temsilciler Meclisi ve Senato’da aynı anda çoğunluğu aldılar.

İlk defa bir Müslüman ABD Temsilciler Meclisine girdi. Minnesota Eyaletinden Keith Ellison Demokratik Parti listesinden ABD tarihinde meclise giren ilk Müslüman oldu.

‘Seks skandalı’ kaybettirdi

Eşcinsel ilişkileriyle gündeme gelen, seçimlerin skandal ismi Mark Foley’in seçim bölgesini Demokratlar kazandı. Mark Foley’in seçim bölgesi Cumhuriyetçilerin kalesi konumundaydı ve Pennsylvania Eyaletinde Cumhuriyetçi ve aynı zamanda ünlü bir Evangalist olan Senatör Rick Santorum sürpriz bir şekilde kaybetti. Evangalistler bu seçimde de %69 oranında Cumhuriyetçi partiyi desteklediler. Bu oran önceki seçime göre daha düşük bir orandı.

Amerika ve dünya 2006 ara seçimlerinin sonuçlarını önümüzdeki günlerde daha net görecek elbette ama Cumhuriyetçi Parti’nin gücünü kaybetmesi ile ABD Başkanı Bush’u zor günlerin beklediği gerçek.

*Konuyla ilgili diğer haberler:

[[ABD’deki seçimlere eşcinsel gölge]]

[[Eşcinsel evliliklerine sarı ışık]]

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret