13/06/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Avrupa Parlamentosu, sığınma prosedürlerine ilişkin LGBT sığınmacılara belirgin kazanımlar sağlayan yeni Avrupa Birliği yasasını dün kabul etti.

AB’nin Yeni Sığınma Kuralları LGBT’lere Daha Fazla Koruma Sağlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu, sığınma prosedürlerine ilişkin lezbiyen, gey, biseksüel, trans (LGBT) sığınmacılara belirgin kazanımlar sağlayan yeni Avrupa Birliği yasasını dün kabul etti.
 
Yeni direktif bazı sığınmacıların “[…] yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliklerinden ötürü prosedüre ilişkin özel teminatlara ihtiyaç duyabileceğini” öngörüyor.
 
Üye Devletler artık LGBT başvurucuların özel ihtiyaçlarının karşılandığını –bu ihtiyaçlar prosedürde sonradan ortaya çıksa da– temin etmek zorundalar.  
 
Kaos GL Derneği İnsan Hakları Programı Koordinatörü Hayriye Kara kararın Türkiye için bağlayıcı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Nisan ayında geçen yeni yasanın ikincil mevzuatının yazılmaya başlandığı şu dönemde çok önemli bir direktif olduğu kuşkusuz. Yeni direktifle LGBT sığınmacıların sığınma talebi değerlendirilirken özel prosedürel ihityaçları da göz önünde bulundurulacak.”
 
Avrupa Parlamentosu Milletvekili LGBT İntergrup Başkan Yardımcısı Dennis de Jong karara ilişkin şu yorumda bulundu: “Pek çok insan için cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimliklerinden ötürü ülkelerini terk etmeleri kolay anlatılacak bir hikâye değil.”
 
“Bazen kaçmalarının gerçek sebebini prosedürün daha ileriki bir kısmında anlatıyorlar ve bu da çelişkili ifadelere yol açıyor. Yeni kurallarla bu durum sığınma başvurusunun reddedilmesine yol açamayacak.”
 
Direktif, Avrupa Parlamentosu ve Üye Devletler arasında dört yıldır süren görüşmelerin sonunda kabul edildi.
 
Avrupa Parlamentosu Milletvekili Direktif Raportörü Sylvie Guillaume “çoğu Üye Devlet direktife şiddetle karşı çıksa da bu bizim çok açık başarılarımızdan biri oldu,” dedi.
 
Yeni kurallar süreçten çekilen Birleşik Krallık ve İrlanda dışında Üye Ülkelerin ulusal yasalarına aktarıldıktan sonra yürürlüğe girecek. Danimarka ise sığınma yasasını yeni kurallara göre düzenleyebilir; fakat yasal olarak böyle bir zorunluluğu bulunmuyor.    

Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret