02/10/2006 | Yazar: Kaos GL

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon. Acının ve gerçeğin devrimci ressamı. İnişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleriyle aykırı ve ayrıksı bir kadın.

Acının ressamı: Frida Kahlo Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon. Acının ve gerçeğin devrimci ressamı. İnişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleriyle aykırı ve ayrıksı bir kadın.

KAOS GL



1907’de Mexico City’de doğdu. İleriki yaşlarında, 6 Temmuz günü doğmuş olmasına rağmen, Meksika devriminin gerçekleştiği 7 Temmuz’u (1910) doğum günü olarak ilan edecekti. Altı yaşındayken çocuk felci geçirdi; bir bacağı sakat kaldı. 19 yaşında geçirdiği trafik kazası ise bütün hayatını değiştirecekti. Omurgası ve sağ bacağında hiç dinmeyen bir acıyla yaşamaya devam etti. 32 ameliyat geçirdi. Acılarını unutmak için resim yapmaya başladı.



Resim merakı, Meksikalı Michalangelo olarak anılan ressam Diego Rivera'yla tanışmasını sağladı. 1929’da evlendiler. Aynı yıl Frida Meksika Komünist Partisi’ne üye oldu. Bir yıl sonra 1933’e kadar yaşayacakları ABD’ye gittiler. Fırtınalı bir evlilikti bu. Sağlık sorunlarına Rivera’nın sadakatsizliği de eklenince 1939 yılında boşandılar, ancak, bir sene sonra yeniden evlenerek Frida’nın çocukluğunu geçirdiği Mavi Ev’e yerleştiler.

Frida’nın da evlilikleri sırasında başka erkekler ve kadınlarla da ilişkisi oldu. Frida, sevgilisi de olan Rus devriminin önde gelen isimlerinden Lev Troçki’ye düzenlenen suikastın ardından suikastçı ressam Siqueiros’un arkadaşı olması nedeniyle sorgulandı ve ülkesinden ayrıldı.



1938’de New York’ta açtığı sergi ona büyük ün getirdi, 1939’daki Paris sergisi ile büyük övgü aldı. 1953 yılının nisan ayında Mexico City’de bir kişisel sergi açtı; temmuz ayında sağ bacağı kesildi. Tam bir yıl sonra, 13 Temmuz 1954’te, akciğer ambolisinden yaşama veda etti. Ardında bıraktığı son tablo, ‘Yaşasın Hayat’ adlı bir natürmorttu.

Frida’nın 70 tablosundan 50’si bugün, büyük bir Kahlo fanatiği olan Madonna’nın koleksiyonunda bulunuyor.



*Salma Hayek, Frida adlı filmde Frida Kahlo’yu canlandırmıştı. Ashley Judd’la yaptıkları tutkulu tango sahnesi hafızalardan silinmeyecek sanıyoruz.

Frida Kahlo’ya daha çok yaklaşmak için:

İzle!

• Frida – Julie Taymor (Türkiye’de DVD’si çıktı)


Oku!

• Frida - Barbara Mujıca, Roman, Oğlak Yayıncılık

• Frida - Hayden Herrera, Roman, Bilgi Yayınevi

• Frida Kahlo - Rauda Jamis, Biyografi, Everest Yayınları

• Frida'nın Büyüsü - Kate Braverman, Roman, İstiklal Kitabevi



* Diğer GLBT Ünlüler:

[[Kediler ve kitaplar: Bilge Karasu]]

[[Çelik Manolya: Jodie Foster]]

[[Siyah ve eşcinsel: James Baldwin]]

[[Kendine ait bir kadın: Virginia Woolf]]

[[En iyi arkadaş: Rupert Everett]]

Etiketler: kültür sanat
İstihdam