24/03/2025 | Yazar: Kaos GL
Dernek, geçtiğimiz günlerde Bakanlığa bilgi edinme başvurusunda bulunmuştu. Bakanlık, derneğin sorularına “hukuki mütalaa talebi içerdiği” gerekçesiyle yanıt vermedi.

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Medeni Kanun ve Ceza Kanunu’nda yapılması öngörülen LGBTİ+ karşıtı düzenlemeleri Adalet Bakanlığı’na sormuştu.
Adalet Bakanlığı, derneğin bilgi edinme başvurusunu “Başvurunuzda belirtilen hususlar hukuki mütalaa talebi içerdiğinden cevaplandırılamamıştır” diyerek yanıtsız bıraktı. Derneğe gelen yanıtta şu ifadeler yer aldı:
“4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun "Tavsiye ve mütalaa talepleri" kenar başlıklı 27’nci maddesinde "Tavsiye ve mütalaa talepleri bu Kanun kapsamı dışındadır." hükmü yer almaktadır.”
Dernek, yaptığı bilgi edinme başvurusunda 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan kanun tekliflerinde LGBTİ+’ları hedef alan düzenlemeler olup olmadığını sormuştu. Bilgi edinme başvurusunda transların cinsiyet uyum sürecini düzenleyen Medeni Kanun’un 40.maddesinde herhangi bir değişikliğe gidip gidilmeyeceği de sorulmuştu.
Sorular arasında Ceza Kanunu’na LGBTİ+’ları kriminalize edecek ifadelerin eklenip eklenmeyeceği de yer almıştı. Ayrıca, kanun teklifi kapsamında Ceza Kanunu’na trans uyum sürecine ilişkin cezai yaptırımların eklenip eklenmeyeceği de sorulmuştu.
Pembe Hayat Derneği’nin soruları
Derneğin, Adalet Bakanlığı’na yönelttiği soruların tamamı şöyle:
- 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi esas alınarak hazırlanmakta olan kanun teklifleri içerisinde LGBTİ+’ların yaşamlarını etkileyebilecek yasal bir düzenleme planlanmakta mıdır?
- Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nın resmi bir çalışması var mıdır ve kamuoyu açıklaması olacak mıdır?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı trans bireylerin cinsiyet geçişlerini konu edinen Medeni Kanun 40. maddesiyle ile ilgili herhangi bir değişikliğe gidilecek midir?
- Trans bireylerin hukuki ve tıbbi tanınması konusunda Bakanlığın resmi görüşü nedir?
- Bakanlığınız çalışmaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHS) trans bireylerin vücut bütünlüğüne ve cinsiyet kimliklerinin özel yaşam hakkının bir parçası olduğuna yönelik verdiği kararlar ile uyumlu mudur?
- Anayasa Mahkemesi’nin E.2015/79, K.2017/164 sayılı kararıyla verdiği, 20 Mart 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Medeni Kanun 40. maddesinde yer alan “üreme yeteneğinden sürekli olarak yoksunluk” şartının kaldırılması kararının aksine bir çalışma planlanıyor mu?
- Olası değişiklikler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 8. ve 14. maddeleri kapsamında Bakanlığın hukuki değerlendirmesine tabi tutulmuş mudur?
- Türk Ceza Kanunu’nun 225. maddesinde (Hayasızca Hareketler) LGBTİ+ bireylerin kamusal alandaki varlığını ve ifade özgürlüğünü kriminalize edebilecek ifadelerin eklenmesi planlanmakta mıdır?
- Türk Ceza Kanunu’nda trans bireylerin bedenleriyle ilgili verdiği kararın hukuken tanınması ve/ya tanınmayarak cezai yaptırıma tabi tutulmasıyla ilgili bir çalışmanız var mı?
- Aynı cinsiyetteki bireylerin sembolikte olsa nişan, kutlama veya eğlence törenleri düzenlemesine yönelik yasaklama iddiaları hakkında Bakanlığın görüşü nedir?
Etiketler: insan hakları, siyaset