25/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Adalet Bakanlığı’nın CİSST’in başvurusuna verdiği yanıtlara göre 8’i tutuklu, 71’i hükümlü olmak üzere 79 LGBT hapishanelerde.

Adalet Bakanlığı’na göre 8’i tutuklu, 71’i hükümlü olmak üzere 79 LGBT hapishanelerde. 
 
Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kıraç’ın bilgi edinme yasası çerçevesinde 5 Temmuz 2013’te yönelttiği sorulara cevap verdi.
 
Adalet Bakanlığı’na göre, hükümlü ve tutukluların LGBT olduklarını beyan etmeleri durumunda sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor. LGBT’ler ancak bundan sonra farklı koğuşlarda kalabiliyor. Kıraç, bu zorunluluğun insanlık onuruyla bağdaşmayan muayenelere kapı aralayabildiğini söylüyor.
 
Kaos GL Dergisi hapishane sayfası editörü, hapishanelerdeki LGBT'lere ilişkin bakanlığın verdiği sayının da oldukça düşük olduğunu düşünüyor. Zira kendileri ifade etmediği sürece mahpusların LGBT olup olmadığını bilmek mümkün değil, bu da istatistiklerin eksik olmasına neden oluyor.
 
Bakanlığın yanıtlarında dikkat çeken bir diğer madde ise, ortak kullanım alanı ve sosyal etkinliklerle ilgili. “Ortak kullanım alanı ve sosyal faaliyetlere çıkartılırken diğer hükümlü ve tutuklular ile bir araya gelmeyecek şekilde planlama yapılır” yanıtında ayrıca mevzuat hükümleri ve kurumun imkânlarının yeterli olması şartı düşülüyor.
 
Bakanlığın yanıtlarında kullanılan ‘LGBT’li’ ifadesi de LGBT varoluşların hastalıklı görüldüğünü düşündürdüğü için LGBT aktivistleri tarafından eleştirilen noktalardan biri.   

Etiketler: insan hakları
İstihdam