06/07/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Adana Onur Haftası’ndan Betül’le “Anarya” temalı haftayı konuştuk.

“Adana’da LGBTİ+ mücadelesini tekrar sokaklara taşıyacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

3-9 Temmuz tarihlerinde Adana LGBTİ+ Dayanışma, Çukurova LGBTİ+ Dayanışma, Direnişin Renkleri ve Adana’daki bağımsız LGBT+ aktivistlerinin ortak düzenlediği 2. Adana LGBTİ+ Onur Haftası’ndan haber var!

Adana Onur Haftası’ndan Betül’le “Anarya” temalı haftayı konuştuk. Betül, sosyal medyadaki tehditlere, çeşitli kentlerdeki hukuksuz yasaklara karşı gerçekleştirmeye devam ettikleri Adana Onur Haftası’nı anlattı.

Adana Onur Haftası’nı ne zaman planladınız?

Onur Haftası’nı planlamak için LGBTİ+ kurumları ve aktivistlerle Mayıs’ta bir araya geldik, sınırlı zamanımız olmasına rağmen Adana’da Onur haftasını gerçekleştirme kararı aldık.

Valiliklerin Onur Haftası yasakları sizi nasıl etkiledi?

Daha önce 2018’da planlanan ilk Onur Haftası, Adana Valiliğinin hukuksuz kararından dolayı yasaklandı ve o yıl planlar gerçekleşemedi. Bu yıl biz her türlü yasaklama, baskılama denemesine karşın geri adım atmama kararı aldık.

Hafta nasıl geçiyor?

Haftanın ilk 3 gününü geride bıraktık, bu 3 günde etkinliklerimiz online idi. Etkinliklere katkı yapacak, yardım edecek kurumların, aktivistlerin katılımıyla 3 online atölye gerçekleştirdik.

Adana’da uzun zamandır geniş katılımlı LGBTİ+ faaliyeti olmaması bizim için bir kaygı nedeniydi, ama buna rağmen etkinliklere başvuran kişilerin Adana’da Onur Haftası’nın gerçekleşeceğine dair heyecanı bize büyük motivasyon kaynağı oldu.

Bu süreçte ayrımcılıkla karşılaştınız mı?

Evet, bazı fobiklerin sosyal medya üzerinden tehditlerle bizi yıldırmaya çalışması… Ama bizim bu konuda duruşumuz net; pazar günü uzun aradan sonra Adana’da LGBTİ+ mücadelesini tekrardan sokaklara taşıyacağız. Bu süreç bize gösterdi ki lubunyalar LGBTİ+ fobiye karşı direnişi büyütmek için her zaman hazır.  

Bu haftada yapacaklarımızın Adana'da mücadelemizin alanını genişleteceğine, dayanışma ve direniş kültürümüzü geliştireceğine inanıyorum.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam