12/01/2015 | Yazar: Janset Kalan

Adana’da Pazar akşam Meltem Ersoy isimli trans kadın 3 kişinin transfobik nefret saldırısına uğradı.

Adana’da transfobik saldırı ve polis hakareti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Adana’da Pazar akşam Meltem Ersoy isimli trans kadın 3 kişinin transfobik nefret saldırısına uğradı.
 
Adana Merkez Park Galleria civarında Mersin 7 Renk LGBTT Derneği üyesi trans seks işçisi Meltem Ersoy çark sırasında 3 kişinin saldırısına uğradı.
 

Pembe Hayat’ın haberine göre, kafasından ve vücudunun çeşitli yerlerinden darp alan kadın Merkez Park’ta bulunan ekipler amirliğine gittiğinde polislerin alaycı tavırlarıyla karşılaştı. Saldırganların olay yerinde hâlâ olmasına ve polislere gösterilmesine rağmen ellerini kollarını sallayarak uzaklaşmalarına izin verildi.
 
Hakaret eden polisler hakkında suç duyurusu
 
Yaklaşık bir saat Adana Merkez Park içerisindeki ekipler amirliğinde cinsiyet kimliği üzerinden hakaretlere uğrayan ve herhangi bir müdahalede bulunulmayan Ersoy, Pembe Hayat Derneği’ne ulaştı. Dernek aktivistlerinin yönlendirmesi ile Yarbaşı Karakolu’na giden trans kadına Queer Adana’nın da müdahil olmasıyla avukat desteği sağlandı.
 
Avukatların karakolda hazır olmasıyla Adli Tıp’a götürülen Ersoy’un tedavisi yapılıp darp raporu alındı. İfadesi alındıktan sonra saldırganlar ve kendisiyle ilgilenmeyip hakaret eden polis memurları hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
 
“Yeni İç Güvenlik Yasası” ile şiddet ve polis tacizi artıyor
 
İstanbul’da ev mühürlemeleri, Ankara’da yaşanan şiddet vakaları ve LGBTİ örgütlenmelerine yönelik baskı ile Yeni İç Güvenlik Yasasının boyutları gözler önüne sunuluyor. Kabahatler Kanunu’ndan yazılan cezaların sıklığının artışı, kesilen cezaların yüksekliği de bu yasanın yürürlüğe girmesi ile etkisini göstermişti.
 
Adana’da son günlerde yaşanan polis tacizi ve Ersoy’un uğradığı saldırıda saldırganların herhangi bir işlem yapılmadan gitmelerine izin verilmesi de polis ile saldırganlar arasında bir bağ olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
 
Queer Adana LGBTİ İnisiyatifi ile Dev-Lis’in Cumartesi günü ortaklaşa düzenlediği “LGBTİ Mücadelesi Üzerine” konulu panelde de polis tacizi gerçekleşmişti. Polis memurları panelin yapıldığı Adalı Kültür Evi’ne girmek istemişler ve “izinsiz gösteri yapmak” suçlamasıyla etkinliğe engel olmaya çalışmışlardı. İHD avukatlarının olaya müdahil olmalarıyla polislerin görevi kötüye kullandığı tespit edilmiş, etkinliğe müdahale etmeleri engellenmişti.
 
Bir önceki hafta ise Queer Adana’nın desteğiyle trans kadınlar Adana’da ilk kez bir araya gelerek trans ve seks işçisi olmanın zorluklarını tartışmışlardı

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam