13/05/2009 | Yazar: Kaos GL

Meclis'e sunulan rapora göre lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel sığınmacılar Türkiye'de de tehdit altında. Kayseri, bu konuda diğer illerden daha iyi.

Meclis'e sunulan rapora göre lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel sığınmacılar Türkiye'de de tehdit altında. Kayseri, bu konuda diğer illerden daha iyi.
 
Uluslararası Af Örgütü, Meclis’e sunduğu raporla Türkiye’yi mülteci ve sığınmacılar konusunda uyarırken gey ve lezbiyenlerin Anadolu’nun muhafazakâr kentlerine gönderildiğini ve bu mültecilerin fiziksel saldırı ve tecavüze uğramaktan korktuklarını dile getirdi.
Uluslararası Af Örgütü, ‘Türkiye Mültecilerini Korumuyor’ başlıklı raporunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sundu.

Raporda, sığınmacı ve mültecilerin Türkiye’de karşılaştıkları sorunlar ayrıntılı şekilde anlatılırken, lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel sığınmacı ve mültecilerin Türkiye’deki durumu da ayrı başlıkla ele alındı. Cinsel tercihleri farklı insanlara ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:
‘Türkiye’de sığınmacı ve mültecilerin küçük ama önemli bir kısmı yaşadıkları ülkeyi cinsel yönelimleri ya da toplumsal cinsiyet kimlikleri nedeniyle terk etmeye zorlanmışlardır. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) mülteciler ve sığınmacıların halkının muhafazakâr olduğu Anadolu’nun 28 uydu kentine nakledilmiş olmaları da oldukça sorun yaratmaktadır.

Van’daki LGBT mülteciler ve sığınmacılar Uluslararası Af Örgütü’ne polis tarafından ve yerel halktan hem yabancı uyruklu olmaları hem de cinsel yönelimleri nedeniyle çifte ayrımcılığa tabi tutulduklarını söylediler. Van’daki sığınmacılara yerli halktan bazı grupların saldırdığı bildirildi. Görüşülen kişilere göre, polisler iddiaları incelemeye dair bir girişimde bulunmamışlardır.

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel sığınmacıların daha az düşmanlıkla karşılaşacakları başka bir uydu kente nakil taleplerinin de kabul edilmediği anlaşılmaktadır.
Bu kişilere ev sahipliği yapan bir başka Anadolu kenti de Kayseri’dir. Uluslararası Af Örgütü’ne bu kentte polislerin LGBT sığınmacı ve mültecilere daha iyi muamele edildiği bildirilmiştir. Ancak sorunlar devam etmektedir. Kayseri’de bir apartman dairesinde birlikte yaşayan bir gey çift, apartman yönetim kurulu tarafından çağrılmış ve kendilerine ya bu şekilde görünmeyi bırakmaları ya da bacaklarından vurulacakları söylenmiştir. Bu çiftten biri tepkilerden korkarak görünümünü değiştirmiştir. Ardından kapıcı binadan çıkmalarını isteyen bir mektup getirmiştir.
LGBT sığınmacı ve mültecileri, diğerleri gibi Türkiye’de çalışma izni alamamakta ve diğer destek hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar.’
 
Yurdagül Şimşek

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam