01/07/2010 | Yazar: Kaos GL

LGBT Dünya   Uluslararası Af Örgütü 2010 Yılı Raporunu yayınladı.

LGBT Dünya
 
Uluslararası Af Örgütü 2010 Yılı Raporunu yayınladı. Af Örgütü Türkiye Şubesi, Dünyada LGBTT’lerin durumunu Af Örgütü Raporundan yola çıkarak Kaos GL Okurları için derledi.
 
Belarus
12 Şubat’ta, 20 kişinin düzenlediği lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler için bilinç geliştirme toplantısı yapma başvurusu Gomel şehir yönetimi tarafından reddedildi.
 
Bulgaristan
İkinci lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel Onur yürüyüşü Haziran ayında Sofya’da yapıldı.
Yürüyüş öncesinde aşırı sağcı Bulgaristan Ulusal Birliği’nin lideri olaya tepki olarak “hoşgörüsüz bir
hafta” açıklaması yaptı. Yürüyüş polis tarafından korundu, hiçbir olay yaşanmadı.
 
Burundi
Kadınlara karşı fiziksel, cinsel şiddet için cezaları arttırdı ve ceza alma sorumluluğu yaşını
15’e yükseltti. Ancak 567. madde eşcinsel ilişkileri ceza kapsamına aldı ve bu durum Brundi’nin lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel toplumunun kovuşturulmasına yol açabilir.
 
Çin
31 Aralık tarihinde Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi (HKSAR) hükümeti, Aile İçi Şiddet Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliklerle, birlikte yaşayan eşcinsellerin koruma kapsamına alınacağını ve 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe gireceğini duyurdu.
 
Guyana
Arkaik sömürge yasaları insanlara cinsellikleri nedeniyle ayrımcılık yapmaya devam etti. Şubat ayında yedi kişi erkekler ve kadınlar için diğer cinsin kıyafetini giymeyi suç olarak kabul eden Yazılı Adalet (Kusurlar) Yasası’nın bir maddesi gereğince mahkum edildiler.
HIV/AIDS ile yaşayan insanların ayıplanması ve ayrımcılığa uğraması özellikle lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler için başarılı bir tedavi uygulanmasının önünde bir engel olarak sürdü.
 
Hindistan
Delhi Yüksek Mahkemesi, Temmuz ayında tarihi bir kararla, Hint Ceza Kanunu’nun 377 No’lu Bölüm’ün, karşılıklı rızaya dayalı cinsel eylem durumları için reddetti. Eşcinselliği suç sayan ve İngiliz sömürge yönetimi altında uygulamaya sokulan 377 No’lu Bölüm’ün, ayrımcı ve “anayasal ahlaka aykırı” olduğuna hüküm verildi. Yasanın yürürlükten resmen kaldırılması için yapılan bir başvurunun sonucu beklenmekteydi.
 
Honduras
Aralık ayında lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylerin hakları aktivisti Walter Tróchez, Tegucigalpa’da öldürüldü. Haziran darbesinden sonra travesti ve transseksüel kadınların ölüm oranında keskin bir artışın olduğuna dair kanıtlar ortaya çıktı. 2004 yılı ile 2009 yılının Mart ayına kadar insan hakları örgütleri travesti ve transseksüel kadınların öldürülmesi ile ilgili 17 olay kaydetti. 2009 yılının Haziran ayının sonu ile Aralık ayı arasında yerel insan hakları örgütlerine bu tür 12 olay rapor edildi. Bu olayların soruşturulduğuna dair hiçbir bilgi yoktu. 
 
İrlanda
Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel gruplar aynı cins çiftlere evlilik hakkı vermediği ve aynı cins çiftlerin çocuklarına yeterli yasal haklar vermediği için taslağı eleştirdi.
 
Jamaika
Bir parlamento tartışmasında bir Parlamento üyesi gey erkeklerin ve lezbiyenlerin örgüt kurma haklarını sorguladı ve eşcinsel eylem için ömür boyu hapis cezası istedi. Başbakan, bu yorumlarla arasına mesafe koymasına rağmen hükümetinin şu anda 10 yıl hapis ile cezalandırılabilen anal seksin suç olmasını ortadan kaldırmayacağını da açık bir şekilde ifade etti.
 
Kamerun
Ceza Yasası aynı cinsle cinsel ilişkiyi suç kabul ediyordu. Temmuz ayında Roman Katolik Kilisesi liderleri Douala’da Kamerun’un Mayıs ayında Maputo Protokolü diye bilinen ve kadınlara kapsamlı haklargaranti eden Afrika’da Kadın Hakları üzerine İnsan ve Halkların Hakları Afrika Antlaşması Protokolü’nü imzalamasını protesto etmek için bir gösteri düzenledi. Kilise liderleri hükümeti Protokolü kabul ederek kürtajı ve eşcinselliği yasallaştırmakla suçladı.  Yves Noe Ewane Mayıs ayında eşcinsel ilişki içinde olmak suçlamasıyla gözaltına alındı. Önce suçlamayı reddetti ama daha sonra günlerce çıplak bırakılarak ve ailesi ile görüştürülmeyerek hakkındaki suçlamayı kabul etmeye zorlandığı iddia edildi. Eylül ayında serbest bırakıldı.
 
Letonya
Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler devlet görevlilerinin tacizine uğradılar. Riga Kent Konseyi Toplantılar, Yürüyüşler ve Gösteriler Komisyonu 8 Mayıs’ta Letonya, Estonya ve
Litvanya’dan STK’ların düzenlediği Baltık Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel Bireyler Onur yürüyüşüne izin verdi. Ancak kent belediye meclisinin 60 üyesinden 34’ü, 13 Mayıs tarihinde kamu namusuna saldırı ve kamu güvenliği için bir tehdit olduğunu söyleyerek kararın iptal edilmesini istedi. 14 Mayıs tarihinde Konsey yürüyüş için verdiği izni geri çekti ama ertesi gün Riga Belediye Mahkemesi yasağı iptal etti. Yürüyüş 16 Mart tarihinde polisin sağladığı güvenlik ile yapıldı. Karşı göstericiler sözlü homofobik saldırılar yaptılar.
 
Litvanya
Haziran ayında parlamento başkanın vetosuna rağmen Kamu Bilgilendirmesinde Küçükleri Muzır
Etkilerden Koruma Yasası çıkardı. 2010 yılının Mart ayında yürürlüğe girecek olan yasa “homoseksüel, biseksüel ve çokeşli ilişkileri tahrik eden” malzemeleri ve çocuklar tarafından seyredilebilecek malzemeleri okullarda, kamuya ait yerlerde ve medyada yasakladı. Yasa homofobiyi kurumlaştırdığı, ifade özgürlüğü hakkını ve ayrımcılığa karşı özgürlükleri ihlal ettiği için yaygın bir şekilde eleştirildi. AB, “AB’nin ortak değerlerini” ihlal eden üye ülkelere yaptırımlar getiren Avrupa Birliği Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini ileri sürdü. Sene sonunda ayrımcı önlemlerinin kaldırılması için yapılan öneri parlamentoda nihai olarak oylanmadı.
 
Macaristan
5 Eylül tarihinde Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylerin onur yürüyüşü Budapeşte’de yetersiz polis koruması ile yapıldı ve yürüyüş sırasında hiçbir olay olmadı. Ancak yürüyüşten sonra bir kadın ikiüç anti*gey göstericinin saldırısına uğradı, başından ve
kolundan yaralar aldı. Budapeşte Polis Müdürlüğü olay hakkında soruşturmaya başladı ve Şubat ayında ceza yasasında homofobik ve diğer nefret bağlantılı saldırılar için yeni suçlar eklenmesine rağmen olayı “bir sosyal gruba mensup birine karşı şiddet” olarak tanımladı. Macaristan Medeni Özgürlükler Birliği’nin çağrılarından sonra polis soruşturmanın ceza yasasının yeniş önlemlerine uygun olarak yapılacağını söyledi.
 
Moğolistan
Devlet Kayıt Genel Müdürlüğü Aralık ayında LGBTT Merkezini “Moğolistan’ın gelenekleri ve adetleri” ile çeliştiğini ve söyleyerek kaydetmeyi reddetti.Genel Müdürlük daha önce de başvuruyu “Moğolistan’ın adetleri ve gelenekleri ile çeliştiğini” ve “gençler ve ergenlik çağında olanlar için yanlış önek oluşturduğu” için başvuruyu reddetmişti.
 
Nijerya
Aynı cinsle cinsel ilişki kurduğundan şüphelenilen bireylere karşı tacizler sürdü. Nijerya Ceza Yasası
yetişkinler arasında bilerek aynı cinsle cinsel ilişkiyi yasaklıyor. Nijerya’da İslami yasa “eşcinselliği” bazı eyaletlerde ölüm cezası verilebilecek bir suç olarak tespit ediyordu. 2008 yılı Aynı Cinsle Evlilik (Yasaklama) Yasa Tasarısı ayni cinsle evlenenlerin evlilik seremonileri, bu seremoniye şahitlik edenlerin ve bu tür evlilikleri resmileştirenlerin cezalandırılması hükümet tarafından tartışıldı ama yasa olarak geçmedi.
 
Peru
Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler ayrımcılıkla ve kötü muamele ile yüzyüze
kalmaya devam etti.  Ocak ayında transgender bir kadın olan Techi, San Martin ilinde Tarapoto kentinde yerel mahalle devriyesi tarafından kaçırıldı ve işkence edildi. Techi’ye saldırmaktan suçlanan üç kişinin davası sene sonunda sürüyordu.
 
Ruanda
Aralık ayının sonunda Ruanda parlamentosu aynı cinsle cinsel ilişkiyi ve bunun tanıtımını yapmayı suç haline getiren Ceza Yasası’nda yapmak istenen bir değişikliği reddetti. Sivil toplumdan ve diplomatik çevrelerden gelen ciddi baskının sonucunda Adalet Bakanı yaptığı bir açıklama ile eşcinselliğin suç haline getirilmeyeceğini ve cinsel yönelimin özel bir konu olduğunu söyledi.
 
Senegal
Aynı eşle cinsel ilişkisinden şüphelenilen erkekler keyfi gözaltılar, işkence ve mahkeme ile yüz yüze geliyordu. Ocak ayında dokuz erkek güvenlik güçleri tarafından işkence altında elde edilen itiraflarla “yakışıksız hareket ve doğal olmayan eylemler ve komplo”dan mahkum edildiler. Adamlar bilinmeyen birinin cinsel davranışları ile ilgili olarak kendilerini suçlamasının ardından tutuklandılar. Nisan ayında Dakar Temyiz Mahkemesi’nin kararı geri çevirmesi ile hepsi serbest bırakıldı Haziran ayında, Louga bölgesinde Darou Mousty kentinde üç erkek ve bir genç çocuk bilinmeyen biri tarafından “doğaya karşı” cinsel eylem yaptıklarını iddia ettiği için suçlandıkları için tutuklandılar. Ağustos ayında genç çocuk serbest bırakıldı ve üç yetişkin iki ila beş yıl arası değişen hapis cezalarına mahkum edildiler. Adamlar mahkumiyetlerine sene sonunda duruşması henüz başlamamış olan bir itiraz yaptılar.
 
Sırbistan
Mart ayında Ayrımcılık Karşıtı Yasa benimsendi. Daha önce Sırp Ortodoks Kilisesi ve diğer dini kurumların baskısı nedeniyle geri çekilmişti. Bunlar inanç özgürlüğü ve cinsel yönelim ve kimlik temelinde ayrımcılığa uğramama hakkını garanti altına alan maddelere itiraz ettiler.
Eylül ayında yetkililer son anda üzerinde anlaşılan istikamette sağcı grupların tehditleri karşısında güvenliği sağlamayı reddettikleri için Belgrat Onur yürüyüşü yapılamadı. 283
 
Türkiye
Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler hukuk önünde ve pratikte ayrımcılıkla karşılaştı.
İnsanlara karşı cinsel eğilimleri ve cinsel kimlikleri temelinde hukuksal ve pratik ayrımcılık devam etti. Beş transgender kadın öldürüldü ve bunlardan sadece birinin sonucunda bir mahkumiyet gerçekleşti. 2008 yılında vurularak öldürülen ve eşcinsel “namus” cinayeti olduğundan kuşkulanılan gey Ahmet Yıldız’ın babasının yargılandığı dava Ocak ayında başladı. Ahmet Yıldız daha önce akrabalarından tehdit aldığını belirtmişti. Babası tutuklanmadı ve dava babasının katılımı olmadan başladı.  Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) bireylerin haklarını destekleyen Lambda İstanbul Derneği, Ocak ayında Yargıtay’da kapatılma kararına karşı temyiz davasını kazandı. Ancak, Yargıtay kararı, LGBTT örgütlerinin “başkalarının lezbiyen, gey, biseksüel, travesti veya transseksüel olmalarını özendirmek” nedeniyle kapatılabilme olanağını açık bıraktı. Ekim ayında, İzmir Valiliği’nin “tüzüğü Türk ahlak değerlerini ve aile yapısını” ihlal ettiği şikayeti üzerine savcılar Siyah Pembe Üçgen adlı LGBTT dayanışma örgütünü kapatmaya çalıştı.
 
Uganda
Eylül ayında iktidar partisinin bir üyesi tarafından desteklenen Anti-Eşcinsellik Yasa Taslağı yayınlandı ve Parlamento gündemine alındı. Var olan yasaların “bir insanın doğanın düzenine karşı cinsel bilgilenmesini” izin vermeyen yasağın ışığında ve “eşcinsel evliliğe karşı anayasal yasaktan sonra Yasa Taslağı eğer yasa haline gelirse LGBTT bireyleri daha fazla suçlu haline sokacak ve damgalanmalarına ve ayrımcılığın sürmesine neden olacak. Yasa Taslağı “ağırlaştırıcı eşcinsellik” suçuna ölüm cezası ve “eşcinsellik” suçuna ömür boyu hapis cezası gibi aşırı cezalar getiriyor ve “eşcinsellik suçunu rapor etmeme” gibi yeni suçlar oluşturuyordu. Ek olarak Yasa Taslağı “eşcinselliği özendirmeyi” suç haline getirerek insan hakları savunucularına büyük ölçüde engel olacak ve ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerini LGBTT haklarını savunma bağlamında daraltacaktı. Sene sonunda Yasa Taslağı Parlamentoda bekliyordu. LGBTT bireyler ve insan hakları aktivistleri polis ve diğer güvenlik güçlerinin keyfi göz altılarıyla, yasadışı tutuklamalarıyla, işkence ve diğer kötü muamelelerle yüz yüze olmaya devam etti.
 
Yunanistan
Mart ayında, Atina’da bir barda gerçekleşen homofobik saldırıda birkaç kişi yaralandı. Polisin ve ambulansların çok sayıda aramaya rağmen olaya yanıt vermedikleri iddia edildi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam