18/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, bugün yayınladığı raporda, Avrupa Birliği (AB) ve üye devletlerinin, homofobik ve transfobik nefret suçlarıyla mücadelede başarısız olduğunu ifade etti.

Af Örgütü: ‘Avrupa Birliği homofobik ve transfobik şiddetle mücadele etmeli!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü, bugün yayınladığı raporda, Avrupa Birliği (AB) ve üye devletlerinin, homofobik ve transfobik nefret suçlarıyla mücadelede başarısız olduğunu ifade etti.
 
“Kim olduğum için: Homofobi, transfobi ve Avrupa’da nefret suçu” adlı rapor, nefret suçlarının temelleri arasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine açıkça yer vermeyen birçok Avrupa ülkesinin yasalarında bulunan boşluklara dikkat çekiyor.
 
Rapora göre, AB’deki kurumsallaşmış homofobi ve transfobi sebebiyle, homofobik ve transfobik şiddet vakalarının yüzde 80’i polise bildirilmiyor.
 
Bize Bir Yasa Lazım!
Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya’daki ayrımcılık uzmanı Marco Perolini nefret temelli şiddetin mağdurlar üzerindeki uzun süreli etkilerine dikkat çekti ve nefret suçları yasalarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
 
Perolini, “Hâlâ, çok sayıda üyesi gibi AB kendi mevzuatında cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğine dayalı işlenen suçları nefret suçu olarak tanımamaktadır. Bu kabul edilemez çünkü cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği uluslararası insan hakları hukukunda ayrımcılığa karşı korunmaktadır,” diye konuştu.
 
“AB ve üye devletleri, her türlü nefret temelli şiddete yönelik gerekli önlemleri almadan ayrımcılıkla mücadeledeki yükümlülüklerini yerine getiremez. Mevcut çifte standartlar, şiddetin bazı formlarına diğer şiddet türlerine kıyasla daha az ilgi gösterilmesi ve bunlara karşı daha az korunmanın hak edildiği düşüncesini doğurmaktadır.”  
 
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi başta olmak üzere birçok şube, 15 Temmuz 2008'de eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız'ın davasını da yakından takip ediyor.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam