30/03/2023 | Yazar: Kaos GL

Kadın Dayanışma Vakfı “6 Şubat Depremleri Sonrasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mekanizmalarında Son Durum” raporunda kamu kurumlarına sorumluluklarını hatırlattı.

“Afetlerde ilk gözden çıkarılanların; kadınlar, LGBTİ+’lar, çocuklar, mülteciler, engeliler ve yaşlılar olduğunu biliyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Arel Talu / Kaos GL

Kadın Dayanışma Vakfı “6 Şubat Depremleri Sonrasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mekanizmalarında Son Durum” raporunu yayımladı.

Vakıf, “6 Şubat depremlerinin ardından ortaya çıkan tabloda kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluklarını yerine getirmemeleri öfkemizi ve üzüntümüzü artırdı” diyor ve rapor kapsamında yaşandığı iller dahil olmak üzere 44 ildeki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Baro ve danışma merkezi bulunan kadın örgütlerine telefon yoluyla ulaşmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

Raporda Vakıf, “Feminist bakış açısına sahip bir kurum olarak, toplumsal krizlerin yaşandığı dönemlerde ve afet durumlarında ilk gözden çıkarılanların; kadınlar, LGBTİ+’lar, çocuklar, mülteciler, engeliler ve yaşlılar olduğunu biliyoruz” derken kamu kurum ve kuruluşlarına sorumluluklarını hatırlatıyor:

1. Sığınak kapasiteleri arttırılmalı ve en kısa sürede yeni sığınaklar açılmalıdır.

2. Sığınaklar, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında amacına uygun şekilde kullanılmalıdır. Sığınakların depremzedeler için kullanıma açılması, şiddete maruz kalan kadınların sığınaklara erişimini zorlaştıracağı açıktır. Bu nedenle, depremzedelerin barınma ihtiyaçları için sığınaklar kullanılmamalıdır.

3. Şu ana kadar barınma amacıyla kullanılan sığınakların gizliliği ortadan kalktığı için acilen güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.

4. Bölgedeki kadın örgütleri ayni/nakdi olarak desteğe ihtiyaç duymaktadır. Kadın depremzedelere yönelik çalışmalarda bölgedeki kadın örgütlerinin görüşleri alınmalı ve bu örgütler kamu kurumları koordinasyon sürecine etkin biçimde dahil edilmelidir.

5. Kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının ulaşılabilir olmadığı; Kilis, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da acil önlemler alınmalıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede gerekirse, gezici ekipler oluşturularak kamusal desteğin kesintisiz olarak devam etmesi sağlanmalıdır.

6. Deprem illerinde kadınların ihtiyaçlarına yönelik kadın çadır/konteynırların kurulması gerekiyor. Cinsel sağlık, kadına yönelik şiddet gibi konularda destek alabilecekleri kadınlara özgü alanların oluşturulması gerekiyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam