08/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Afganlar Ankara’da artık ‘esir’ değil ‘mülteci’ muamelesi görebilmek için haykırıyor.

Afganlar Ankara’da artık “esir” değil “mülteci” muamelesi görebilmek için haykırıyor.
 
Afgan mülteciler 3 haftadan fazla bir süredir Ankara’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mültecilik statüsü verilmediği ve başvurularıyla ilgili dosyanın da görüşülüp askıya alınmış olması nedeniyle nöbetteler. Bugün gördükleri esir muamelesi ve içinde bulundukları insanlık dışı durum ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
 
“Kimse mültecilerin ölümle mücadelesini görmüyor”
Mülteciler basın açıklamasında, aşina olmadıkları topraklarda yaşamanın zorluklarından bahsetti. Açıklamada şöyle denildi:
 
“Bazen mültecilerin gemileri denize batar, bazen insan kaçaklarının tuzağına düşerler bazen de mülteci kamplarında intihar ederler. Var olan ama kimsenin görmediği şey mültecilerin ölümle mücadelesi…”
 
3 adet çadır ve derme çatma brandaların yardımıyla hava koşullarından korunmaya çalışanların Afganlar’ın yaklaşık 40’ı çocuk. Mülteci statüsü alamadıkları için de ne çalışabiliyorlar ne de başka bir ülkeye göç edebiliyorlar. Mültecilik ile ilgili dosyaların işlemleri normalde 2-3 yıl sürerken, Afganlar için bu süre 7-8 yılı bulabiliyor.
 
Mültecilere polis saldırısı
Afgan mültecilerin hak talebi herhangi bir şekilde karşılanmazken; 26 Nisan’da polis eylemdeki mültecilere saldırdı.
 
Daha önce TRT’den gelip kendileriyle röportaj yapıldığını belirten bir kişi, yayına giren röportajın bir kısmı verildikten sonra yayının kesildiğini, dolayısıyla hiç bir şekilde seslerini duyuramadıklarını vurgularken, Afganlar içerisinde 18 yaşın altında olup açlık grevi yapanlardan durumu kötüleşenlerin de ağızlarındaki dikişlerin doktorlar tarafından alınması suretiyle açlık grevlerinin sonlandırıldığını belirtti.
 
Direniş ihtiyaçları
Birçoğu yıllardır Türkiye’de bulunduklarından Türkçe konuşabilen kişi sayısının da oldukça fazla oluşu dikkat çekiyor.
 
Ayrıca ilk etapta battaniye, kıyafet, özellikle çocuklar için yiyecek, çadır (bir iki çadır dışında gerilmiş naylon altında kaldıklarından hava koşulları özellikle hasta ve güçsüz olanları olumsuz etkiliyor), açlık grevinde olanlar için tıbbi malzeme ve doktor gibi önemli ihtiyaçları var.
 
Afgan mültecilerin direniş alanının adresi:
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
Tiflis Cd. (Turan Güneş Cd. Paraleli) 522.Sk. (Nurçin Sayan İÖO arkası) No:3 Yıldız 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam