19/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Soğuk hava ve kara rağmen üç bin kişi, üçüncü yılında da Dink'in öldürüldüğü Agos gazetesinin önünde toplandı.

Agos Önünde Binler Dink'i Unutmadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Soğuk hava ve kara rağmen üç bin kişi, üçüncü yılında da Dink'in öldürüldüğü Agos gazetesinin önünde toplandı. "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" sloganları attı.
Gazeteci Hrant Dink öldürülmesinin üçüncü yılında kurucusu olduğu Agos gazetesinin İstanbul Şişli'deki bürosunun önünde yaklaşık üç bin kişi tarafından anıldı.
 

Saat 14.30'da trafiğe kapatılan cadde üzerine iki derece ve kar yağışı altında toplananlar, devletin 19 Ocak 2007'de işlenen cinayetteki sorumluluğuna atıf yapan sloganlar attılar. Eylemde Ermenice ezgiler, Selda Bağcan'ın, "Ah güvercin kanadını kırdılar, Ah güvercin acımadan kıydılar" sözlerinin geçtiği türküsü de dinletildi.
 
Rakel Dink: Adalet ve sevgi yolunda yürüyeceğiz

Dink'in bin 96 gün önce öldürüldüğü yerdeyse yine kırmızı karanfiller vardı. Dink Ailesi'ni ve Agos gazetesini yalnız bırakmayanlara seslenen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, "Hepiniz hoşgeldiniz. Sizlerle adalet ve sevgi yolunda yürüyeceğiz" dedi.
 
İlk kez konuşan Arat Dink acılı ve öfkeliydi

Dink'in oğlu Arat Dink, "Bu ülkede babası üç yıl önce öldürülmüş birisi olarak ağlayamıyorum" diyerek başladığı konuşmasında, nasıl hedef gösterildiklerini ve sorumluların nasıl gizlendiğini anlattı:
 
"Babam öldürülmeden üç gün önce bir yazı yazdı, bu ülkenin valiliğine çağrıldım bana haddim bildirilmeye çalışıldı. Yanında iki istihbaratçıyla. Mahkemeye sorduk bu iki kişi kim? Mahkeme valiliğe sordu, valilik bir buçuk sayfa masal anlattı. Tekrar sorulsun dedik, mahkeme 'cevap karşılanmıştır' dedi. Mahkeme bizimle dalga geçmedi mi?"
 
Öfkeli ve acılı olduğunu söyleyen Dink "Bütün dünyanın camını çerçevesini indirmek istiyorum. Önce Agos'un camlarını, sonra da babamın büstünü parçalayacağım. Ben büstleri değil insanları seviyorum. Ama vakarı korumak lazım. Siz bunu üç yıl önce gösterdiniz, üç yıldır gösterdiniz. Asıl öyle kalabalık olmak lazım. Devlet onu yönetemiyor, korkuyor" dedi. "100 yıl önce avdık, şimdi yem olmuşuz."
 
Aydın: Dink'in katilleri için 30 yıl bekleyemeyiz

Anmanın başlangıcında bir konuşma yapan Bülent Aydın "Kardeşliğe kurşun sıkanları gayet iyi biliyoruz. Onlar karanlık köşelerinde bizi izliyorlar. Bu karanlığa son vermek için ne kadar zaman gerekiyorsa biz burdayız. Hrant'ın katili ergenekon devleti" dedi.
 
Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine atıfta bulunan Aydın, "Hrant'ın katilleri yargılanıyor ya, yetmez mi? diyenler var. Sanki Abdi İpekçi'yi öldüren sadece dün bırakılan katilmiş gibi... 30 yıl geçti o karanlığın ardından. Biz Dink'in katilleri için 30 yıl beklememeye kararlıyız" dedi.
 
Agos gazetesinin camından Dink'in portresi ve "Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz" yazılı bir pankart sarkıtıldı. Gazete önünde toplanan kalabalık da bu sloganı attılar. Atılan sloganlar arasında "kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "katil devlet hesap verecek", "faşizme inat kardeşimsin Hrant" da vardı. Pankartlarda da, "Planladılar, öldürttüler, sakladılar, saklandılar" yazılıydı.
 
Bu yıl bürodan kalabalığa yönetmen Sırrı Süreyya Önder seslendi; cinayette devletin sorumluluğuna işaret etti.
 
Dink cinayetiyle ilgili beşi tutuklu 20 sanık yargılanıyor. Ailenin avukatları cinayete giden yolda ihmali bulunan kamu görevlilerinin hala yargı önüne çıkmadığını vurguluyor. 
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam