12/09/2023 | Yazar: Kaos GL

Kaliforniya Eyalet Meclisi, “Kaliforniya uzun yıllardır trans kurtuluş hareketinin merkezi olmuştur” diyerek 2024 itibariyle Ağustos ayını Trans Tarih Ayı olarak tanıyacağını ve tanıtacağını duyurdu.

Ağustos, 2024 itibariyle Trans Tarih Ayı olarak kutlanacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaliforniya Eyalet Meclisi, geçtiğimiz hafta; Ağustos ayının 2024’ten itibaren Trans Tarihi Ayı olarak tanımaya karar verdi ve bu kararla Kaliforniya ABD’de trans tarihini onurlandıran ilk eyalet oldu.

Karar, Kaliforniya’nın trans tarihindeki uzun vadeli önemine değiniyor; İspanyol sömürgecilerin yerli halk arasındaki “cinsiyet farklılığını bastırmasından” başlayan kararda trans tarihinin eyalet tarihinde temel bir parça olduğu belirtiliyor. Stonewall İsyanı’nın öncüsü Compton’s Cafeteria Riot’a, Lou Sullivan’ın trans erkekler adına çığır açan aktivizmine ve üç trans kadının San Francisco’da 2017’de trans toplumunun korunması ve kutlanmasına adanan ilk kent bölgesini kurmasına değinilen kararda “Kaliforniya, uzun yıllardır trans kurtuluş hareketinin merkezi olmuştur” deniyor.

“Ağustos ayını Trans Tarih Ayı olarak belirleyerek trans toplumunu desteklemek; trans Kaliforniyalıların büyük eyaletimizin tarihine yaptığı katkıların tanınmasına dayalı bir kültür yaratacak ve Kaliforniyalı gelecek nesilleri bu tarihin önemi konusunda eğitecektir.”

Meclis’in düzenlediği basın toplantısında San Francisco temsilcisi Meclis üyesi Matt Haney kararı tanıttı. Toplantıya dünyada yasal olarak tanınan ilk trans bölgenin kurucu ortağı Honey Mahogany ve program ortağı Jupiter Peraza katıldı.

James Factora’nın kaleme aldığı haberin Türkçeleştirmesidir.


Etiketler: kültür sanat, yaşam, kent hakkı, siyaset, dünyadan
İstihdam