18/08/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Ağustos ayının ilk haftasında yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Ağustos ayının ilk haftasından 75 nefret haberi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ağustos ayının ilk haftasında (1-7 Ağustos) gazetelerde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve nefret söylemini kaosGL.org okurları için derledik.

Bu haftanın gündemi İstanbul Sözleşmesi. Sözleşme karşıtlığını LGBTİ+’ların yaşam hakkı karşıtlığından kuran haber ve köşe yazıları “fıtrata aykırılık”, “suç”, “günah” gibi iddialarla ayrımcı söylem ve nefret söylemi üretti, yaygınlaştırdı.

Başlayalım!

1 Ağustos, Yeni Akit

Sefa Saygılı: “Muhterem Erol Yarar'ın ifadesiyle, ‘Dilipak'a vurmayı bırakın, toplumdaki menfi gelişmeleri görün, modayı tekstil sektörüne bırakın, feminizm ve türevlerinden sakının, LGBT vs. akımlara uzak durun.’”

1 Ağustos, Ogün

İstanbul Anadolu Yakası’nda çıkan gazeteden Ferhat Yıldırım: “LGBT nedir bilmeyen var mı? Öğretiyorlar... Tüm araçları ve imkanlan ile öğretiyorlar...”

1 Ağustos, Türkgün

Mustafa Önder: “BiryandaLGBT seviciliği, bir yanda…”

2 Ağustos, Milat

Serdar Arseven: “Şeytani bir akıl, İstanbul Sözleşmesi'ni herkesin ne anlama geldiğini kolayca anlayamayacağı ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ ve ‘cinsel tercih/yönelim’ gibi yaldızlı kelimelerle süsleyip bir ifsad metni haline dönüştürmüştür.”

2 Ağustos, Yeni Akit

İlhan Oral: “Daha önce Lût kavmi, bugün LGBT hareketinde olduğu gibi iğrençliklerini sürdürme peşinde idiler. Hazreti Lût aleyhisselam kavmi ile çetin mücadele verdi.”

2 Ağustos, Yeni Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu KADEM’in LGBTİ+ haklarını yok sayan İstanbul Sözleşmesi açıklamasını eleştiriyor, İstanbul Sözleşmesi çarpıtmalarına devam ediyor: Kötü niyetli biz miyiz, KADEM mi?”

2 Ağustos, Yeni Akit

Rasim Bolbol “Dert, belli ki ‘kadın cinayetlerini önleme’ gibi kimsenin karşı çıkmayacağı bir kılıf altında, aile kurumunu hedef tahtasına oturtmak. İstanbul Sözleşmesi ile eşcinsel ilişki biçimlerini Türkiye'de de yaygınlaştırmaya ve meşrulaştırmaya çalışmak.”

2 Ağustos, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazete Ağustos’ta Sabah’ta çıkan Salih Tuna’nın yazısına yer veriyor: “Bir süre önce Başkan Erdoğan'ın LGBT hakkında yaptığı bir konuşma üzerinden algı operasyonu yaparken yakalanan bir internet sitesi var.”

3 Ağustos, Yeni Akit

İbrahim Karataş: “Sözleşmede cinsel yönelimden dolayı ayrımcılığının önüne geçilmesi istenmektedir. Bu durumda LGBT faaliyetleri meşru hale geliyor ve karşı çıkmak suç teşkil ediyor.”

3 Ağustos, Milat

İsmail Zelvi: “Bu şüpheyi sadece biz duymuyoruz. En son Polonya isyan etti. Polonya'nın İtirazı Okullarda çocuklara toplumsal cinsiyetin öğretilmesini zorunlu kılması ile feminist lobinin eşcinsel ideolojiyi meşrulaştırma hedefiyle İstanbul sözleşmesinin imzalandığı yönünde.”

3 Ağustos, Yeni Şafak

Yusuf Kaplan: “Bütün feminist hareketlerin, eşcinsel oluşumların kalkış noktası burası: ‘İnsan, yaratılışta verilen cinsel kimliği kabul etmeyebilir ve cinsiyetini istediği şekilde değiştirebilir.’”

3 Ağustos, Yeni Akit

Abdurrahman Dilipak: “Ailenizde bir lezbiyen gelin, homoseksüel bir damat ya da gayrimeşru bir çocuk ister misiniz? Kendi hayatında ahlaki açıdan en kötü durumda olanımızın bile böyle bir soruya vereceği cevap belli. Toplum böyle manipüle ediliyor.”

3 Ağustos, Yeni Şafak

Ergün Yıldırım: “Perdeyi biraz araladığımızda pedoflli, zoofili, oğlancılık, lezbiyenlik ile karşılaşıyoruz. Ahlaki hakikatin reddi, "utanma!" sloganıyla dışa vuruyor.”

4 Ağustos, Yeni Akit

Mustafa Durmaz’ın haberi: “Türkiye'nin güzide eğitim merkezlerinden Kabataş Erkek Lisesi'ne sapkın saldırı. Eşcinsel olduğunu gizlemeyen, meyhane işletmeciliği yapan "Küçük İskender" lakaplı İskender Över'in ahlaksız kitaplarını öğrencilerden uzak tutan Kabataş Erkek Lisesi'nin idaresi ve öğretmenleri, sapkın gruplar tarafından günlerdir hedef gösteriliyor. Kabataş Erkek Liseliler Derneği'ne sızan bir avuç azgın, küçük İskender'in kitaplarını okula sokmayan okul idaresine yönelik sosyal medyadan linç kampanyası yürütüyor.”

4 Ağustos, Türkgün

Mustafa Önder: “Siyasi partilerin bile LGBT'li sapıklara kontenjan ayırmaya kalkışını, bu tür sapkın derneklerin dişlerini aleni gösterisini unutmayın.”

4 Ağustos, Milat

Serdar Arseven İçişleri Bakanı Numan Kurtulmuş’un ayrımcı sözlerini paylaşıyor ve destekliyor: ”Maalesef birtakım aile değerlerinin ortadan kaldırılması, ailenin yıpratılması amacıyla Türkiye'de ve dünyanın her yerinde özellikle de "cinsel tercih" ifadeleri üzerinden toplumsal temel değerleri zedelemeye dönük birtakım art niyetli çalışmaların olduğunu biliyoruz.”

4 Ağustos, Akşam

Gazete Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) nefret söylemine alan açıyor: “TÜRGEV, son yıllarda giderek politik bir hüviyet kazanan homoseksüellik ve türevlerine dair hareketin, uluslararası kurum ve kuruluşların da desteğini arkasına alarak küresel bir dayatmaya dönüştüğüne dikkat çekti.”

4 Ağustos, Doğru Haber

Yusuf Arifoğlu: “İstanbul Sözleşmesiyle topluma hangi dinamitlerin döşendiğini hatırlat(y)alım: - Sözleşmenin 3/b madde ve fıkrasındaki PARTNER kelimesi ile eşcinsellik kanuni bir kılıf kazandı”

4 Ağustos, Milat

Tayyar Tercan: “İstanbul Sözleşmesi'nİ daha çok LGBT mensupları ve LGBT taraftarları savunuyor.”

4 Ağustos, Sakarya Halk

Mehmet Taştan: “TÜGVA'nın yaptığı ‘İstanbul Sözleşmesihi tekcümleyle özetlemek gerekirse: Bir taraftan kadına karşı şiddetin engellenmesi istenirken, diğer taraftan kadın ve erkek dışındaki cinsel yönelimlere atıfta bulunulmuş oluyor.’ açıklaması çok açık ve net... Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından da desteklenmekte! Avrupa bu konuyu destekliyorsa mutlaka bir sıkıntılı durum vardır.”

4 Ağustos, Aydın Ses

Halil İbrahim Karataş: “Oysa burada asıl amaç, eşcinsel ilişkilerin yasal hâle getirilmesi, yasayla dayatılması ve ailenin çökertilin esidir! Böyle bir sözleşmenin adının "İstanbul Sözleşmesi" olarak adlandırılması ise yüzkarası!”

4 Ağustos, Kocaeli Demokrat

Murat Yılmaz: “Eşcinsel ilişkileri yasal hale getiren bu sözleşmenin adı neden İSTANBUL?”

4 Ağustos, Kilis’in Sesi

“Eşcinselliği ve ensesti savunacak kadar sapıtmamış olan KADEM ve diğer bir kısım odaklar maalesef bu kavramın kirli içeriğini örtbas ederek projeye alet olmaktadırlar.”

4 Ağustos, Yeni Şafak

Hasan Öztürk: “Biz kadına karşı şiddeti önlesin diye imza attık, LGBT lobisi kalkan yaptı.”

4 Ağustos, Yeni Şafak

İsmail Kılıçaraslan: “İçeriğinde gelecekte bütün toplumsal yapımızı zehirleme riski bulunan "toplumsal cinsiyet", "partnerlik", "ev içi", "cinsel yönelim" ve benzeri yavelerin olmadığı bir sözleşme ile sulh olunabilir.”

4 Ağustos, Diriliş Postası

Murat Özer: “Şüphesiz neslimizi tehdit eden 'cinsel yönelim" ifadesinin istikbalde açacağı zararları konuşmak elzemdir.”

4 Ağustos, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazete, 3 Ağustos’ta Yeni Şafak’ta çıkan Yusuf Kaplan yazısına alan açıyor: “Bütün feminist hareketlerin, eşcinsel oluşumların kalkış noktası burası: ‘İnsan, yaratılışta verilen cinsel kimliği kabul etmeyebilir ve cinsiyetini istediği şekilde değiştirebilir.’”

4 Ağustos, Milli Gazete

Şakir Tarım: “Türkiye'den katılan Selma Aliye Kavaf, sonuç bildirgesindeki "farklı aile formları" ifadesinin eşcinsel aileleri de kapsadığını öğrenince, "Eşcinsellik hastalıktır" diyerek itiraz etti. Fakat Türkiye'ye döndükten sonra bakanlığından oldu. Yerine geçen Fatma Şahin, "Eşcinsellerin haklarına pozitif baktığını" açıkladı. Sözleşme'yi kabullendi. Sözleşme'yi savunanlar, Türkiye'yi temsil eden bakan ve bazı milletvekilleri AB'ye gitti, görüş bildirdi, diyorlar. Evet, gittiler, ama milletimizin görüşünü, konuya bakışını alarak gitmediler ki!”

4 Ağustos, Yeni Akit

Osman Atalay: “Toplumsal Cinsiyet, cinsel tercih, farklı aile formlarıdır. 28 Şubat'ın hakkından geldiğimizgibi İstanbul Sözleşmesi'nin de bileşenlerinin de hakkından geliriz evvelAllah.”

5 Ağustos, Aydınlık

Vatan Partisi açıklaması: “Çok açık biçimde görülmektedir ki; istanbul Sözleşmesi eşcinselliği yaygınlaştıran ve cinsiyetsiz toplum hedefine ilerleten bir araçtır. Sözleşmeyi önemli ve ayırt edici kılan özelliği de budur. Özetle: Türkiyemize, Cumhuriyet Devrimimizin kazanımlarını dinamitleyen, emperyalist Batı ile çürümeyi paylaşacağımız bir toplum projesi dayatılmaktadır.”

5 Ağustos, Doğru Haber

Gazete, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) nefret söylemine alan açıyor.

5 Ağustos, Yeni Akit

“Başını Mor Çatı'nın ve LGBTI sempatizanlarının çektiği laikçi-sol cenah; aileyi ve toplumu ifsad eden Batı menşeili İstanbul Sözleşmesini sahiplenirken, mütedeyyin kesimde yer alan bazı dernek ve yazarların da azgın azınlığın dümen suyuna girmesi tepki çekti.”

5 Ağustos, Yeni Akit

Nevzat Tarhan: “Ensest, pedofili, eşcinsel evlilikler sosyal öğretilerdir, her kültür kendi kimliğinde özgür olmalıdır, onaylamama haklarını önlemek hiledir. Homofobi cinsiyet ayrımcılığıdır doğru ama evlilik karşıtlığı olan heterofobi de cinsiyet ayrımcılığıdır bunu da görmemek sinik felsefedir, hesap içinde olmaktır. Yerel olmadan evrensel olamayız, yerelliğimizi korumak zorundayız.”

5 Ağustos, Türkiye

Süleyman Özışık: “Böyle giderse Türkiye yakında kendi kıyametini yaşayacak. Çünkü LGBT'liler sadece kendi içlerinde bir sapkınlık yaşamıyor. Bu iş böyle giderse yakın zamanda mahalle kafelerine kadar gelecek bu sapkınlık. Ve her aileden bir ya da birkaç erkek çocuğunu kendi aralarına almanın yolları kendiliğinden açılacak.”

5 Ağustos, Çözüm, Isparta Manşet, Isparta Objektif, Isparta İlke, Objektif, Isparta Demokrat, Isparta,

Isparta’da çıkan gazeteler Sivil Toplum Hareketi Derneği Başkanı Mustafa Sağlam’ın ayrımcı sözlerine alan açıyor: “’Cinsel yönelim’i dayatan İstanbul Sözleşmesine ve türevlerine ‘HAYIR’ diyoruz.

5 Ağustos, Yeni Bitlis

İbrahim Barca: “…zinanın suç olmaktan çıkarılması ve farklı cinsel tercih ve eğilimlere meşruiyet verilmesi ile olumsuz etkilenen aile kurumunun, bugün daha çok gündeme getirilmesi, önemsenmesi ve korunması gerekmektedir.”

5 Ağustos, Yeni Meram

Konya’da çıkan gazeteden Nevzat Tarhan: “Ensest, pedofili, eşcinsel evlilikler sosyal öğretilerdir, her kültür kendi kimliğinde özgür olmalıdır, onaylamama haklarını önlemek hiledir. Homofobi cinsiyet ayrımcılığıdır doğru ama evlilik karşıtlığı olan heterofobi de cinsiyet ayrımcılığıdır bunu da görmemek sinik felsefedir, hesap içinde olmaktır. Yerel olmadan evrensel olamayız, yerelliğimizi korumak zorundayız.”

5 Ağustos, Merzifon Olay, Amasya Günebakış

Amasya’da çıkan gazete Amasya imam Hatipliler Derneği ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği il Dernek Başkanı İbrahim Aslan: “Sözleşmenin temel ahlaki değerlerimizle örtüşmeyen "toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim" konusundaki dayatmaları kesinlikle kabul edilemez.”

5 Ağustos, Yeni Çayeli

Rize’de çıkan gazetede Osman Köseoğlu: “Eskiden Taksim'de 2-3 tane traversti gezerken, bugün LGTB'li homoseksüeller pankartlarla gruplar halinde 500 -1000 kişilik gruplar halinde gezip örf, âdetlerimize ve İslama savaş açmış durumdalar..

5 Ağustos, İstiklal

İstanbul, Avrupa Yakası’nda çıkan gazetede Ali Dutal: “Aslında, LGBT tezlerinin hem yasal hem de toplumsal kabulünün zeminini hazırlayan sözleşmeye kadına yönelik şiddeti önleme kılıfıyla sahip çıkılmaktadır.”

5 Ağustos, Diriliş Postası

Betül Soysal Bozdoğan: “LGBT lobisinin en büyük düşmanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı LGBT dostu ilan edenler, Dindar kadınları ise İstanbul Sözleşmesi'ne destek olduğu iddiasıyla 'aşağılık İslamcı Feminist' olarak yaftaladılar.”

5 Ağustos, Bizim Sivas

Yusuf Kaplan: Bütün feminist hareketlerin, eşcinsel oluşumların kalkış noktası burası: "İnsan, yaratılışta verilen cinsel kimliği kabul etmeyebilir ve cinsiyetini istediği şekilde değiştirebilir."

5 Ağustos, Yeni Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu: “Maksadımız, eşcinselliğin meşrulaştırmasına fırsat vermemektir.”

5 Ağustos, Diriliş Postası

Ferhat Ersin: “Farklı cinsel yönelimleri meşrulaştırıp sapıklığı ve sapkınlığı yaygınlaştırdığını pek çok akademisyen, yazar, siyasetçi dile getirdi.”

5 Ağustos, Yeni Akit

Abdurrahman Dilipak: “LGBT+'ı meşrulaştıracaksanız, ağuya katacağınız zehirden önce balı hazırlayacaksınız.”

6 Ağustos, Ankara, Ankara Anadolu, Anadolu (İstanbul), İlkses (İzmir), Erzurum, Günebakış (Erzurum), Kars Hakimiyet,

Gazeteler, Büyük Birlik Portisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin ayrımcı açıklamalarına alan açtı: “İstanbul Sözleşmesi ne kadına şiddeti önlüyor ne de kadın ölümlerini azaltılıyor, bizim aile yapımızı yok ediyor, evlilik dışı hayatı özendiriyor, cinsiyetsizliği teşvik ediyor.”

6 Ağustos, Aydınlık

Gazete kadın hareketi için şunları söylüyor: “Emperyalist tahakküm, eşcinsel evlilik, bireycilik, şiddet, ruhsal bunalım, uyuşturucu, intihar.

6 Ağustos, Gazete Damga

İstanbul, Avrupa yakasında çıkan gazeteden İlhami Işık: “Söz konusu yıllar içinde, cinsel yönelimler misliyle arttı mı? Bu sorulan üstünden zaman geçtiği için soruyorum. Sorularımın amacı, İstanbul Sözleşmesinin toplumsal yapımızda yapacağı muhtemel tahribatlar varsayımlarına cevaptır.”

6 Ağustos, Akşam

Emin Pazarcı: “Onlar da Millet İttifakına yaslanıp ayakta kalmanın hesaplannı yapıyorlar. Bunun için de geçmişlerini silip attılar. Hatta öylesine savruldular ki Ayasofya'nın açılış bayramına katılmadılar, tersine kirletme çabalarının bile İçinde oldular LGBT gibi konularda bile ses çıkaramaz hale geldiler.”

6 Ağustos, Milat

Neşet Gündoğdu: “Tüm dünyada ahlâk dışı ilişki biçimlerini normalleştirmeye çalışan ve marjinal cinsel yönelimlerin yılmaz savunucusu pozisyonundaki yapılara dönüşüyorlar.”

6 Ağustos, Kadirli Postası

Osmaniye’de çıkan gazetede İsmail Kılıçarslan: “İçeriğinde gelecekte bütün toplumsal yapımızı zehirleme riski bulunan "toplumsal cinsiyet", "partnerlik", "ev içi", "cinsel yönelim" ve benzeri yavelerin olmadığı bir sözleşme ile sulh olunabilir.”

6 Ağustos, Tokat

Mehmet Emin Ulu: “İstanbul Sözleşmesi" LGBT 'lerin kalkanı olmaktan başka ne işe yaramıştır?”

7 Ağustos, Milli Gazete

Bahaddin Elçi: “LGBTİ… Toplumumuzun ruh köküne aykırı olduğu açıktır.”

7 Ağustos, Kayseri Hakimiyet

Gazete, Vatan Partisi Kayseri İl Başkanı Eyüp S. Karakaş’ın nefret söylemine alan açıyor: “Sözleşme; LGBTİ diye başlayarak alfabenin bütün harflerini kapsayan, kadın ve erkek cinsiyeti dışında, doğadan farklı, çürümüş neoliberal sistemle dayatılan cinsiyet türlerini hukuk normu olarak belirlemeye teşvik etmek.”

7 Ağustos, Kilis’in Sesi

Abdurrahman Dilipak: “Sahi bu ülkede LGBT+'a özgürlük yasası mı var ve bunlar kendilerine meşruiyet zeminini hangi düzenlemelerden alıyorlar?”

7 Ağustos, Doğru Haber, Isparta İlke

Gazeteler İstanbul Sözleşmesi'ne karşı daha önce açıklamalarda bulunan Ensar Vakfı, Aziz Hüda-i Vakfı, TÜGVAve İsmailaga Cemaati'nden sonra İlim Yayma Cemiyeti’nin ayrımcı sözlerine alan açtı.

7 Ağustos, Yeni Bitlis

Sivil Toplum Hareketi Derneği Bitlis başkanı Taşdemir: “Fıtri olan cinsiyet kavramının yerine "Toplumsal Cinsiyet" diyen, kadın ve erkek ayrımını tehlikeli bulan, buna karşı "cinsel yönelim"i dayatan İstanbul Sözleşmesine ve türevlerine "HAYIR" diyoruz.”

7 Ağustos, Günebakış

Ali Öztürk: “LGBT'nin önünü açan İstanbul Sözleşmesi'ne karşı çıkamıyor!..”

7 Ağustos, Konya Merhaba

Süleyman Küçük: “Ya da sözleşmenin 4. Maddesinin metninde "AİLE" olarak tercüme edilen kelime olan "DOMESTİK" ifadesinin aile değildi ortak ev arkadaşlığı anlamına geldiğini ve bunun yine NİKAHSIZ BİRLİKTELİK veya HOMOSEKSÜELLİK ten başka bir şey olmadığını.”

7 Ağustos, Yeni Akit

Yaşar Değirmenci: “Asıl dert 'toplumsal cinsiyet eşitliği' ve 'cinsel yönelim tercihi' gibi kavramlarla sapkın eşcinsel ilişki biçimlerini yasayla meşrulaştırmak ve yasa yoluyla topluma dayatmak! Buna asla göz yumulamaz ve izin verilemez!”

7 Ağustos, Malatya Net Haber

Ali Yiğit: “Sapkınlıkların güvence altına alındığı bir sözleşmeyi muhafazakar bir iktidar eliyle halka sunmak pazar cambazının yaptığından başka bir şey değildir.”

 


Etiketler: medya
İstihdam