24/10/2008 | Yazar: Barış Sulu

Eşcinsel bireylerin açılamama, eşcinsel örgütlerin de kapatılma gerekçelerinden biridir ‘genel ahlak’. O kadar ikiyüzlü bir ahlak anlayışımız var ki, Zeki Müren’in bizi kandırmasına yıllarca seyirci kaldık. Bütün trans performanslarına rağmen ona heteroseksüel erkek muamelesi yaptık.

Eşcinsel bireylerin açılamama, eşcinsel örgütlerin de kapatılma gerekçelerinden biridir ‘genel ahlak’. O kadar ikiyüzlü bir ahlak anlayışımız var ki, Zeki Müren’in bizi kandırmasına yıllarca seyirci kaldık. Bütün trans performanslarına rağmen ona heteroseksüel erkek muamelesi yaptık.

KAOS GL

Umut Güner

Şimdi eşcinsellere, ‘bize yalan söyleyin heteroseksüel olduğunuzu söyleyin, hatta bir heteroseksüel kadın ya da erkek ile evlenerek o kadının veya erkeğin hayatını zehir olmasını göze alarak bunu yapın’ diyorlar. Ama eşcinseller, ‘ben yalan söylemeyeceğim, sizin ikiyüzlü ahlakınızın oyuncağı olmayacağım’ dediği zaman da ahlaksız olmakla suçlanıyorlar. Peki asıl ahlaksızlar kimler? Eşcinseller mi? Yoksa eşcinselleri yalan söylemeye zorlayan insanlar mı? Bu sorunun yanıtını sanırım söylemeye gerek yok.

Lambdaistanbul’un kapatılmak istenmesi sürecinde de gördük ki, sadece eşcinseller değil, aynı zamanda eşcinsel örgütlerde eşcinsellerin maruz kaldığı ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalıyorlar. Lambdaistanbul derneği, genel ahlaka ve türk aile yapısına aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılmak istiyorlar. Peki Lambdaistanbul üyeleri ve gönüllüleri olan bizler uzaydan mı geldik, bizi yetiştiren ailelerimizde bir ahlakı yok mu? aslında bu soruya şimdi yanıtı Lambdaistanbul aileler grubu veriyor: eşcinsel onur yürüyüşünde ‘çocuğumun derneğine dokunma’ pankartlarıyla eşcinsel evlatlarına sahip çıktılar ve ‘türk aile yapısına’ aykırı olmadığımızın altını çizdiler.

Transeksüellere yönelik insan hakları ihlalleri açısından da benzer bir durum söz konusu, bir seneyi aşkın bir süredir transeksüel ve travesti kadınlara yönelik özellikle Ankara esat bölgesinde kabahatler kanunu bahane edilerek 117 ytl para cezası kesiliyor. Ve gerekçe de kaos gl’nin bu dosya konusuna konu olan ‘genel ahlak’tan dem vurularak yapılıyor? İnsan hakları izleme sürecinde, mağdur transeksüellerle görüşürken polisin yeri geldiğinde şiddet uyguladığını, aklına estiğinde para cezası kestiğini, bazen de transeksüelleri cinsel tacizde bulunduğunu gördük.

Pembe Hayat LGBTT Derneği, Genel Ahlak ve Kabahatler Kanunu üzerinden bir kampanya başlatıyor. Bu kampanya çerçevesinde hem kamu otoriteleri, hem medya, hem de sivil toplum örgütlerine yönelik bir dizi etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu kampanyada eşcinsel, biseksüel ve transeksüel olmanın ahlaksız olmak anlamına gelmediğini, transeksüellere yönelik kesilen para cezalarının bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizecek. Bu kampanyanın uzun soluklu bir kampanya olduğunu biliyoruz. Yapacağımız birkaç etkinlikle insanların bizim ahlakımızı sorgulamaktan vazgeçip bize karşı geliştirdikleri kötü muamele üzerinden kendi ahlak anlayışlarını sorgulayacaklarını düşünmüyoruz. Veyahut kanun yapıcıların LGBTTfobilerinden arınıp bir anda kanunları değiştireceğini zannetmiyoruz. Bu mücadelenin uzun soluklu olduğunu bilerek yola çıkıyoruz.

Genel ahlak neyse bu tanımı yapılmalı, eşcinselleri ve transeksüelleri fuhuş yaptıkları için cezalandırmaktan vazgeçip transeksüel ve eşcinsel bireylerin uğradığı ayrımcılığı önleyecek mekanizmalar yaratılmalı. Ancak böyle ahlaklı bir toplum olabiliriz ve birbirimizin yüzüne utanmadan bakabiliriz.

Etiketler: insan hakları
İstihdam