01/08/2008 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’da öldürülen Ahmet Yıldız’ın cinayeti üzerinden iki hafta geçti. Ancak polis ve adli makamlardan halen her hangi bir açıklama gelmedi.

İstanbul’da öldürülen Ahmet Yıldız’ın cinayeti üzerinden iki hafta geçti. Ancak polis ve adli makamlardan halen her hangi bir açıklama gelmedi. Polis ve adli makamlar neyi bekliyorlar! Bu cinayet bir an önce aydınlatılmalı! Kaos GL, Pembe Hayat ve ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluk Girişimi'nin ortak basın açıklaması.

Ahmet Yıldız’ın hangi gerekçe ile öldürüldüğünü öğrenmek istiyoruz. Ahmet Yıldız cinsel yönelimi nedeniyle mi öldürüldü yoksa başka bir nedenle mi öldürüldü bilmek istiyoruz.

Ahmet Yıldız’ın hayatı namus için mi ortadan kaldırıldı? Yoksa bir nefret cinayeti mi söz konusu? Ya da öldürülmesinin ardında başka bir neden mi var? Henüz bilmiyoruz.

Bildiğimiz gerçek ise Ahmet Yıldız bir eşcinseldi! Ailesi tarafından cinsel yönelimi nedeniyle dışlanan ve buna hiç de yabancı olmayan bizlerle durumunu paylaşmış olan bir eşcinsel.

Bu toplumda insanlar sırf kadın kadına ve erkek erkeğe yaşamak istedikleri için öldürülebiliyor.

Sırf cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimliklerinden dolayı öldürülen gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transeksüeller şimdiye kadar düştükleri yerde öldükleriyle kaldılar. LGBTT bireyleri öldüren katilleri, namus adına aileleri saklayıp korudu, yargı sürecinde ise ağır tahrik indirimi ile hafifletilmiş cezalar aldılar.

Peki, LGBTT bireylerin can güvenliğini kim koruyacak?

Kaos GL, Pembe Hayat LGBTT Dernekleri, ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluk Girişimi olarak Ahmet Yıldız’ın düştüğü yerde kalmasına, katillerin elini kolunu sallayarak gezmelerine sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz!

İstanbul polisinden acil açıklama bekliyoruz!

Ahmet Yıldız cinayetinin soruşturması hangi aşamada? Neden kamuoyu aydınlatılmıyor?

Ahmet Yıldız’ın hangi gerekçe ile kimler tarafından aramızdan alınıp canına kıyıldığının bir an önce ortaya çıkartılmasını talep ediyor ve bekliyoruz. Medyayı sorumlu davranmaya ve duyarlılığa davet ediyoruz!

Medyada çıkan haberlerde, Ahmet Yıldız’ın ‘eşcinsel olduğu için’ öldürüldüğünün altı çiziliyor. Ancak bir insanın cinsel yönelimi veya cinsel kimliği nedeniyle nefret cinayetine maruz kalmasının insan hakları ihlali olduğu belirtilmiyor.

Eşcinsellere yönelik sistematik şiddetin cinayete kadar varmasıyla ortadan kalkan hayatlardan ‘magazin malzemesi’ çıkarmaya çalışmaktan vazgeçilmeli.

Eşcinsellerin hayatlarını zindan eden ve canlarına kasteden homofobiyi körükleyecek ve yeniden üretecek yayınlardan vazgeçilmeli.

Nefret söylemiyle yayılan haberlere ve yorumlara aracılık ederek homofobiyi azdırmaktan ve yeni eşcinsel cinayetlerine davetiye çıkarmaktan vazgeçilmeli.

Eşcinseller de bu toplumun bir parçasıdır ve ayrımcılık suçtur!

Medyadan sorumlu davranıp haber takibi yapmasını ve bir an önce bu cinayetin aydınlatılmasına yardımcı olmasını bekliyoruz!

Kaos GL Derneği

Pembe Hayat LGBTT Derneği

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluk Girişimi

http://www.kaosgl.org

http://www.pembehayat.org

http://cakt.blogspot.com
Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret