11/01/2024 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ahmet Yıldız davası ailenin dinlenmesi talebi yeniden reddedilerek ertelendi. Mahkeme basının duruşmayı izlemesini salonun kapısını kilitleyerek engelledi.

Ahmet Yıldız davasında sanık sandalyesi 15 yıldır boş! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2008 yılında babası tarafından eşcinsel olduğu için katledilen Marmara Üniversitesi öğrencisi Ahmet Yıldız için adalet arayışı 15. yılında başladığı yerde. 8 Eylül 2009’da ilk duruşması görülen davada firari katil baba Yahya Yıldız’ın bulunması bekleniyor.

Davanın 39. duruşması bugün 14:05’te İstanbul Anadolu Adliyesi Kartal 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davayı HEVİ LGBTİ+ Derneği, Ankara Barosu LGBTI+ Hakları Merkezi, İstanbul Trans Onur Haftası, İstanbul İHD Şube Yönetimi, Ankara İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu, SPoD, Kaos GL ve Bianet takip etti.

Mahkeme hiçbir gerekçe göstermeden basını ve izleyicileri duruşmaya almadı. Basından davayı izleme talebinin ardından mübaşir duruşma salonunun kapısı kilitledi. Mahkeme başkanı, avukat beyan verirken "Basının ne işi var? Duruşma zaten 5 dakika sürecek" dedi. Hevi LGBTİ+ Derneği'nin katılma talebi kabul edilmedi. Dava avukatları emsal karar göstererek ailenin dinlenmesi talebinde bulundu. Hakim talebi reddederek davayı 27 Haziran 2024 tarihine 13:35 saatine erteledi. Avukatlar, zapt tutulmadan duruşma salonunun dışına çıkarıldı.

Ne olmuştu?

Ahmet Yıldız, babası tarafından öldürülmeden 2 ay önce Beargi dergisi için kaleme aldığı yazısında yaşadıklarını şöyle anlatıyordu:

“Görüşmemizden sonra da silahlar doğrultuldu. SMS’ler geldi, aramaların ardı arkası kesilmedi. Ben ailemi kazanmak istiyordum. Dostum olarak yaşamımda olmalarını istiyordum. Ama sanırım vazgeçmek daha doğru. Onların bu konudaki düşüncelerini değiştirmek istemem ne kadar haklı bir istekti ki onlar da aynısını benden isterken? Bir taraf vazgeçmeyecek, vazgeçmemelerimiz ise sadece huzursuz görüşmeler yaşatacak bize. Sanırım yine zamanın gücüne inanmak ve görüştükçe ağlatan iletişimlerimizi azaltmak zorundayım. Evet, inanıyorum zaman halledecek. Bir süre daha AİLESİZ kalmalıyım.”

Bu yazısında tehditler üzerine Üsküdar Savcılığına başvurduğunu da yazan Ahmet Yıldız, 15 Temmuz 2008 tarihinde Üsküdar’da öldürüldü. Ahmet için adalet arayışı, cinayetten bir yıl sonra başladı. Davanın Uluslararası Af Örgütü, Lambdaistanbul, Kaos GL, Bianet ve Almanya Konsolosluğu'ndan temsilcilerin takip ettiği ilk duruşması 8 Eylül 2009’da görüldü. Savcılık ve mahkeme heyeti bu duruşmada Lambdaistanbul’un Ahmet Yıldız’ın eşcinsel olduğu için öldürülmesi nedeniyle davaya müdahil olma talebini “olaydan doğrudan etkilenmediği” gerekçesiyle reddetti. Sanığın yakalanmasına ve tanıkların çağrılmasına karar verildi. 

Ancak katil baba Yahya Yıldız, bu Eylül ayında 15. yılını dolduran davada henüz sanık sandalyesine oturmadı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, dava, özel haber
İstihdam